Publicerad: 23 april 2025

Så utvecklades Skåne 2024 – en tid av global osäkerhet

Trots fortsatt befolkningstillväxt och växande arbetsmarknadsintegration över Öresund står Skåne inför flera välkända och återkommande utmaningar. Det visar Region Skånes årliga rapport "Hur har det gått i Skåne?", som speglar utvecklingen under 2024.

Rapporten visar att Skånes styrkor bland annat består i att befolkningen fortsätter växa och att Skåne är attraktivt att flytta till. Öresundspendlingen ökar, vilket stärker integrationen i vår gränsöverskridande arbetsmarknad. Utmaningarna är främst en arbetsmarknad med lägre sysselsättningsgrad och högre arbetslöshet än i riket – och en ojämn ekonomisk och demografisk utveckling mellan de östra och västra delarna av Skåne. 

– Skåne fortsätter att utvecklas positivt på ett flertal områden, men vi gör det i en tid präglad av osäkerhet. Den globala ekonomin svajar, och konflikter i vårt närområde påverkar både människors vardag och arbetsmarknadens stabilitet. Samtidigt ser vi att fler vill bo i Skåne och att samarbetet i Öresundsregionen växer starkt, säger Anna Pettersson, utvecklingsdirektör i Region Skåne. 

Ett år präglat av osäkerhet

2024 har, likt året innan, präglats av ett instabilt omvärldsläge. Konflikten i Ukraina fortsätter att påverka samhällsutvecklingen, och den ekonomiska osäkerheten har förstärkts under början av 2025 – bland annat till följd av en mer protektionistisk handelspolitik från USA. 

  • Skåne växer – 1,43 miljoner invånare 
    Befolkningen i Skåne uppgick 2024 till 1,43 miljoner, en ökning med 6 845 personer från året innan. Tillväxten består till cirka en femtedel av naturlig folkökning medan resten består av inflyttning, både från andra delar av Sverige och från andra länder. Likt tidigare år är det västra Skåne – särskilt sydvästra hörnet – som står för huvuddelen av befolkningsökningen.
  • Folkhälsoenkät barn och unga ger en indikation om hur unga skåningar mår
    Region Skåne publicerade under 2024 en uppdatering av “Folkhälsoenkät barn och unga”, som ställer en rad frågor till elever i årskurs 6 och 9, samt i gymnasiets andra år. Enkäten visar bland annat att andelen som skattar sin hälsa som god har sjunkit över tid och att en högre andel rapporterar psykosomatiska besvär. Båda utvecklingarna gäller främst för flickor.
  • Ojämn arbetsmarknad – arbetslösheten stiger 
    Den ekonomiska osäkerheten har satt tydliga spår i arbetsmarknaden. Arbetslösheten i Skåne uppgick till 8,9 procent 2024 – betydligt högre än rikets nivå på 6,7 procent. Även sysselsättningsgraden är lägre i Skåne jämfört med Sverige som helhet och den har dessutom sjunkit mellan 2023–2024. Branscherna som sysselsätter flest i Skåne är vård och omsorg och socialtjänst med 17 procent, följt av 13 procent inom handel och 12 procent inom företagstjänster. Högst är den totala sysselsättningen i kranskommunerna runt Malmö och Lund, där många pendlar in till arbete i städerna.
  • Pendlingen över Öresund når nya rekordnivåer 
    Öresundspendlingen fortsätter att öka. Under 2023 pendlade 21 491 personer över sundet – en ökning med 7 procent jämfört med året innan. Det är ett starkt tecken på en alltmer integrerad gränsregional arbetsmarknad.
  • Bostadsbyggandet återhämtar sig något 
    Efter några år av låg byggtakt färdigställs nu fler bostäder i Skåne. Trots det finns utmaningar med fortsatt höga byggkostnader i spåren av hög inflation och tillgången till bostäder är fortsatt ojämn, vilket gör bostadsfrågan till en utmaning för den regionala utvecklingen.
  • Utbildningsnivån fortsätter att stiga 
    50 procent av den skånska befolkningen i arbetsför ålder mellan 25–64 år har eftergymnasial utbildning, vilket är över rikssnittet. Ökningen har skett i samtliga skånska kommuner sedan år 2000.  
  • Elpriserna fortsatt under 2022 års rekordnivåer 
    Elpriserna i Skåne och elprisområdet SE4 fortsätter att vara högre än snittet under 2000-talet. Men har sjunkit betydligt jämfört med krisåret 2022. 

– Rapporten ger oss en tydlig bild av Skånes styrkor och sårbarheter. Styrkorna inkluderar Skånes välutbildade befolkning och vår gynnsamma geografi och demografiska struktur. Våra utmaningar med en förhållandevis låg sysselsättningsgrad och en ojämn utveckling i länet är dock oförändrade, säger Anna Råman, chef för samhällsanalys på Region Skåne. 

Digital presentation av rapporten 

Ta del av en inspelad presentation där Region Skånes samhällsanalytiker Linus Siöland går igenom de viktigaste siffrorna från rapporten. (mediaflow.com)

Senast uppdaterad: 23 april 2025