Romsk kultur på Staffanstorps bibliotek
Staffanstorps har beviljats medel inom Experimentspår för projektet "Romsk kultur", som ska stärka samarbetet mellan kommunens bibliotek och den lokala romska minoriteten. Projektet har två mål: att bygga en närmare relation mellan biblioteken och den romska gruppen samt att öka kunskapen om romsk historia och kultur i samhället. För att göra det arrangeras bokcirklar, författarsamtal, sagostunder, utställningar och romsk dans. Målet är att lyfta romska kulturuttryck och stärka gruppens möjlighet att delta i samhället på lika villkor.

Romsk flagga. Bild: Pixabay.
Vi ställde några frågor om projektet till Anna-Karin Rennemark, bibliotekschef i Staffanstorp.
Berätta, vad ska ni göra i projektet Romsk kultur?
Projektet Romsk kultur utgör en del i bibliotekets demokratiarbete. Initiativet har till syfte att upprätta kontakt och inleda samarbete mellan biblioteken i Staffanstorp och den lokala romska minoriteten på orten, som 2011 bestod av cirka trettio familjer.
Genom projektet vill vi bidra till att sprida kunskap om den romska kulturen i historia och samtid samt öka medvetenheten och stimulera intresset för romska kulturella uttryck. En rad aktiviteter kommer att anordnas inom ramen för projektet, bland annat bokcirklar, författarsamtal, föredrag, sagostunder, utställningar och romsk dans.
Hur ska ni arbeta för att nå målgruppen?
Vi kommer att ta stöd av Romskt informations- och kunskapscenter, Romska Kulturcentret, Romska biblioteket i Malmö och kommunens integrationssamordnare för att nå ut med information och i bästa fall bygga upp ett nätverk för bestående kontakt och samarbete.
Våra inledande insatser i projektet har visat att det i dagsläget inte finns något formaliserat lokalt romskt nätverk i Staffanstorp och därmed initialt ingen självklar samarbetspart eller kontaktyta för biblioteket. Vi kommer därmed att behöva nå ut dels via vår egen marknadsföring och dels genom de institutioner som finns i Malmö och bygga upp nätverk och kontaktvägar succesivt.
Vad hoppas ni att projektet ska innebära för framtiden?
Vi vill bidra till att stärka det demokratiska deltagandet i minoritetsgruppen.
Vår ambition är att väcka intresse och nyfikenhet kring romsk kultur och tradition genom att förmedla av den glädje och stolthet som bärs av kulturyttringar som dans, musik, hantverk och berättartradition.
Kontakt
-
Fanny Sundman
Utvecklare bibliotek.- E-post: Fanny.Sundman@skane.se
-
Ämnesområde:
- Kulturutveckling
- Biblioteksutveckling
Senast uppdaterad: 25 mars 2025