Publicerad: 14 februari 2025

Nydalaskolans och Lindängenbibliotekets litteraturfestival – ett utvecklande samarbete

Med start den 25 februari förvandlas Nydalaskolan och Lindängenbiblioteket i Malmö till en festivalplats för litteratur och läsfrämjande aktiviteter. Festivalen bjuder in både elever, vårdnadshavare och en digital publik till författarbesök, workshops och utställningar. Lindängenbiblioteket har fått stöd från Region Skånes Experimentspår för arbetet med festivalen.

Jonas Eriksson, bibliotekarie på Lindängenbiblioteket i Malmö, och Felix Sjögren, skolbibliotekarie på Nydalaskolan i Malmö. Foto: Lindängenbiblioteket

Idén föddes redan för två år sedan. Felix Sjögren, skolbibliotekarie på Nydalaskolan, ville stärka hela familjens läsning och skapa en plats där litteraturen kunde bli en naturlig del av vardagen – även utanför skoltid.

– Vi ville på ett lustfyllt sätt inspirera familjerna till läsning och sätta Nydala och Lindängen på den litterära kartan med en litteraturfestival, säger Felix Sjögren.

Arrangerar tillsammans 

Nytt för andra upplagan av festivalen är att Lindängenbiblioteket är med och arrangerar, något de har fått stöd för genom Region Skånes Experimentspår. Vid förra årets festival bemannade biblioteket ett informationsbord och inledde kvällsprogrammet med ett informationspass om vad folkbiblioteket kan erbjuda. Det var populärt bland vårdnadshavare och ledde till fler besök på biblioteket efter festivalen. Att arrangera den nya festivalen tillsammans kändes därför självklart.

– Syftet med festivalen är ju att främja läsningen för hela familjen och att möjliggöra att ännu fler hittar till folkbiblioteket uppfyller ju syftet med råge, säger Felix Sjögren.

Det gemensamma arrangemanget underlättas också av att Nydalaskolan tillfälligt ligger precis bredvid biblioteket.

–  Det känns roligt att inte bara kunna berätta om Lindängenbiblioteket, utan att även använda det under festivalen. Förhoppningsvis leder det till att barn och vårdnadshavare känner sig trygga med att komma på besök hos oss när festivalen är slut. Vi hoppas på ett ökat läsintresse och att de får en starkare relation till sitt närmaste folkbibliotek som är Lindängenbiblioteket, säger Jonas Eriksson, bibliotekarie på Lindängenbiblioteket.

Från klassrummen till biblioteket

Under festivalens dagar kommer Nydalaskolan att vara värd för författarbesök och översättar-workshops riktade specifikt till skolans klasser. Varje dag anpassas mötena efter vilka de "hetaste" författarna är för respektive klass, vilket garanterar personliga och inspirerande samtal.

På kvällarna arrangeras utställningar på skolan där elevernas arbete med läsning ställs ut och där vårdnadshavare bjuds in. Därefter flyttar man över till Lindängenbiblioteket där kvällsprogrammet drar i gång med presentationer om bibliotekens roll i samhället, följt av författarsamtal och ett program som vänder sig både till vuxna och till den yngre publiken.

– Att kombinera klassrumsaktiviteter med kvällsevenemang på biblioteket gör att vi når ut till hela familjen och skapar en helhetsupplevelse, säger Jonas Eriksson.

Livestreamade författarsamtal

Festivalen riktar sig främst till eleverna och deras vuxna. Men genom att livestreama författarsamtalen vill man nå ut till en bred publik, från lokalbefolkningen till läsintresserade runt om i landet.

– Den roligaste lärdomen av alla från förra året är att det var långt fler intresserade än vi trodde. Oerhört roligt! Nu vill vi nå ännu fler, säger Felix Sjögren.

Stora namn och viktiga teman

Festivalen har lyckats samla en rad eftertraktade författare. Till dagsdelen kommer bland annat Elias Våhlund, känd från bokserien ”Handbok för superhjältar” och Augustpristagaren Kristina Sigunsdotter. Kvällsprogrammet bjuder bland annat på kända namn som Athena Farrokhzad, Nicolas Lunabba, och Augustprisnominerade Balsam Karam.

Tematiskt kommer författarna att fördjupa sig i områden som "Förorten som litterär plats" och "Läsresan", vilket speglar festivalens ambition att både lyfta lokala perspektiv och stimulera en bredare diskussion om litteraturens roll i dagens samhälle.

Elevernas aktiva medverkan

En viktig del i festivalens framgång är elevernas aktiva medverkan. Från att ha bidragit med önskemål om författare till att skapa kvällsutställningarna, visar eleverna att de är nyckelaktörer i att forma en framtid där läsning står i centrum.

– Våra elever är inte bara åhörare – de är medskapare. Deras engagemang bidrar till att skapa en festival som känns levande, aktuell och i direkt kontakt med den yngre generationens intressen, säger Felix Sjögren.

Ett utvecklande samarbete

Arbetet med festivalen är ett sätt för Lindängenbiblioteket att nå ut till fler i området och ge exempel på vad ett folkbibliotek kan erbjuda.

–  Det är roligt att visa att ett besök på biblioteket kan berika hela familjen och att läsning kan vara en gemensam upplevelse som inte bara behöver vara kopplad till skolan, säger Jonas Eriksson.

Att en skola och ett folkbibliotek tillsammans arrangerar en litteraturfestival, som äger rum både på och efter skoltid är något unikt. Felix Sjögren ser stora fördelar med att samarbeta och testa nya metoder i det läsfrämjande arbetet.

– Det gör att nya låntagare hittar till folkbiblioteket och att läsning tar en större plats i skolans elevers familjer. Jag tror kanske att det är lättare att våga satsa på nya metoder när man befinner sig i en utmanande kontext, men med tanke på den så kallade läskrisen kanske fler skulle inspireras till att våga tänka utanför det förväntade för att skapa ett intresse och möjligheter till läsning. 

Framtidens författare – från Lindängen

Både Jonas och Felix ser fram emot ett fördjupat samarbete mellan skola och bibliotek i framtiden. De hoppas att festivalen ska utvecklas och bli så stor att den också lockar deltagare från andra delar av staden.

– Drömmen är att Lindängen ska vara en stadsdel som förknippas med litteratur i all dess former och att framtidens författare kommer härifrån. För att detta ska bli möjligt så är nog sådana här samarbeten extra viktiga, säger Jonas Eriksson. 

Fakta: Nydalaskolans och Lindängenbibliotekets litteraturfestival 

Festivalen äger rum på Nydalaskolan den 24–27 februari och den 25–27 februari på Lindängenbiblioteket. Festivalen är primärt för Nydalaskolans elever och deras vuxna, men kvällsprogrammet på Lindängenbiblioteket går delvis att ta del av via digital livesändning på Facebook och Biblioteket Play.

Projektet finansieras av Kulturrådets satsning Mer läsning, som syftar till att främja litteratur och läsning hos barn och unga genom att stödja strategiska läsfrämjande insatser, samt av Region Skånes projektmedel Experimentspår, som ger bibliotek möjlighet att testa nya arbetssätt och utveckla innovativa metoder för att stärka sin roll i samhället.

Lindängenbibliotekets program

Tisdag 25 februari 18.00: Nora Khalil och Rihab Garci om förorten som litterär plats. Moderator: Susanna Dzamic. Programmet livesänds på Facebook och Biblioteket Play.

Länk till information och livesändning (malmo.se)

Onsdag 26 februari klockan 18.15: Ylva Hällén – författare till böckerna om Ylvania och förskolan Skräckis.

Onsdag 26 februari klockan 19.15: Ingela Korsell – om hemska väsen och spännande historier från sina böcker.

Torsdag 27 februari 18.00: Athena Farrokhzad, Balsam Karam och Nicolas Lunabba – om att hitta sin väg till litteraturen och om läsningens kraft. Moderator: Susanna Dzamic. Programmet livesänds på Facebook och Biblioteket Play.

Länk till information och livesändning (malmo.se)

Kontakt

Senast uppdaterad: 14 februari 2025