Gå till sidans innehåll

Utveckling Skåne

Publicerad: 30 augusti 2024

Ung i Sjöbo läser ska få fler unga att hitta läsglädjen

I det läsfrämjande projektet Ung i Sjöbo läser når biblioteket alla trettonåringar i kommunen med både läs- och skrivupplevelser. Bibliotekarierna Malin Nilsson och Carola Falk berättar mer om projektet.

Bibliotekarierna Malin Nilsson och Carola Falk läser boken Din syster måste dör av Mats Berggren. Foto: Kulturförvaltningen

Bibliotekarierna Malin Nilsson och Carola Falk läser boken Din syster måste dö av Mats Berggren i projektet Ung i Sjöbo läser. Foto: Kulturförvaltningen

Berätta om projektet Ung i Sjöbo läser!

Ung i Sjöbo läser är ett projekt med läsfrämjande insatser som syftar till att öka läsandet, läsförståelsen och läsglädjen för högstadieungdomar.

Vi har tagit inspiration från Lilla Lund läser och Stockholm läser, men vi har valt att vända oss till högstadieelever som kan vara en svår grupp för biblioteket att nå, och nu vill vi satsa extra på just den målgruppen för att se om vi kan hitta metoder för att nå fler unga.

Vi hoppas skapa intresse för läsning, nyfikenhet för biblioteket och kunna starta en läsecirkel framöver. Under projektet testar vi, för oss, ny teknik, skapar relationer och arbetar med barn och ungas delaktighet. Vi samarbetar med Färsingaskolan i Sjöbo och planen är att vårt samarbete och läsfrämjande arbete ska fortsätta även efter projektet är avslutat.

Vad händer i projektet just nu?

Under våren besökte och bokpratade vi för alla eleverna i årskurs 7 i Sjöbo på skolan, och därefter fick de rösta via sina mobiler på den bok de helst ville läsa.

De hade även möjlighet att vinna ett bokpaket med alla titlar som vi bokpratat om, genom att skriva en motivering. Här fick vi in många fina tankar om läsning från ungdomarna. Vid nästa besök på skolan avslöjade vi vilken bok som fått flest röster, det blev Din syster måste dö av Mats Berggren, och delade ut den till alla. Finansieringen för böckerna står biblioteket för, men med biblioteksutvecklingsstödet Experimentspåret har vi möjlighet att få tid att möta alla ungdomar och testa nya metoder för samverkan och hur vi kan nå vår målgrupp.

I september kommer vi ha en skrivarworkshop med författaren Mats Berggren för alla ungdomar, som nu går i årskurs 8. 

Sista skoldagen veckan innan läslovet bjuder vi alla ungdomar på ett biobesök med popcorn och då visar vi en film som är baserad på en av de böckerna vi bokpratade om, för att tillgängliggöra mer kultur för de unga i Sjöbo.

Vilka är era förväntningar på projektet?

Vår förhoppning är att projektet ska bidra till ökat läsintresse, läslust och engagemang hos ungdomarna som deltar. I projektet skapar vi nya kontakter och utforskar nya metoder för delaktighet med ungdomar.

Vad kan de unga som är med i projektet förvänta sig?

Inspiration till vidare läsning, att få träffa en författare och att själv få prova på att skriva. 

 

Kontakt

Senast uppdaterad: 30 augusti 2024