KulturCrew på Trelleborgs bibliotek skapar rum för och av unga
Hur kan Trelleborgs bibliotek bli en relevant och viktig plats för unga? Detta utforskas tillsammans med Trelleborg biblioteks KulturCrew för att skapa en plats på biblioteket, av och för unga. De unga är medskapande i hela processen, både i att utforma det fysiska rummet och innehållet. Sofi Sjöstrand, läsfrämjandesamordnare på Trelleborgs bibliotek berättar om projektet.
Berätta om projektet Rum för unga!
Rum för unga är ett projekt som övergripande syftar till att stärka ungas delaktighet och inflytande på Trelleborgs bibliotek. Målgruppen är i åldersspannet 16-21 år. Utifrån målgruppens delaktighet och inflytande vill vi undersöka på vilket vis Trelleborgs bibliotek kan bli mer relevant som plats och som verksamhet. Projektet ska leda fram till att bibliotekets galleri förändras och istället blir en plats för unga av unga. Samtidigt som vi undersöker detta kommer aktiviteter och events arrangeras av bibliotekets nystartade KulturCrew, ett crew som vuxit fram jämsides med idéerna till Rum för unga.
Bibliotekets KulturCrew är navet i Rum för unga. Det innebär bland annat att ungdomarna i crewet har varit med och utformat olika insamlingsmetoder för att få en bred bild av målgruppens åsikter och önskemål. Redan från idéstadium har två av bibliotekets engagerade ungdomar varit involverade i projektet och bland annat startade de KulturCrew tillsammans med bibliotekets personal. Ungdomarna är ansiktet utåt för både bibliotekets KulturCrew och för projektet.
Vad händer i projektet just nu?
Just nu är vi startgroparna för att göra insamlingen av målgruppens åsikter, idéer och önskemål. Inom målgruppen prioriteras personer vi särskilt vill nå genom särskilda insatser. Bland annat vill vi nå personer inom målgruppen som inte upplever att de har en meningsfull fritid.
Inledningsvis undersöks främst vilket slags rum som ska ta form, fokus är på vilka förutsättningar rummet ska ges. Därutöver riktas insamlingen även mot vad målgruppen vill ska hända i biblioteksverksamheten. I samband med att vi marknadsför projektet informeras även om KulturCrew som förhoppningsvis växer och blir runt 8-10 ungdomar. Underlaget från insamlingen hamnar sedan på Kulturcrews bord. Utifrån demokratiska principer behandlar de underlaget och skapar ett underlag för hur rummet ska utformas och vilka förutsättningar det ska ha för att bli relevant för målgruppen. KulturCrew har redan smygstartat med aktiviteter för unga och har genom det även väckt intresse för fler som vill engagera sig i crewet. Under sommaren har de arvoderat lett en bokcirkel som ständigt ökat i antal och därtill arrangerat en litterär filmkväll. Snart åker vi till Bokmässan tillsammans, det ser jag verkligen fram emot!
Vilka är dina förväntningar på projektet?
Mina förväntningar är att Rum för unga är början på en långsiktig satsning för Trelleborgs bibliotek med syftet att alltid vara en relevant plats för unga. Detta kräver att både platsen och verksamheten fortsätter att utvecklas och förändras i takt med att målgruppen förändras. Övergripande är Rum för unga, och det som följer efter projekttiden, att betrakta som ett ständigt pågående demokratiprojekt. Genom att tillämpa ungdomars åsikter i praktiken är min förhoppning att Trelleborgs bibliotek fortsätter att främja delaktighet och inflytande med ett aktivt och hållbart barnrättsarbete i grunden. Ytterligare förväntningar handlar om min egen lärprocess i detta. Erfarenheterna av att samarbete tillsammans med ungdomarna ger kontinuerligt nya, värdefulla erfarenheter.
Har du några tips till andra som vill arbeta mer med unga och delaktighet?
Absolut! Mitt första tips är att vara i sammanhang där unga befinner sig, prata och var nyfiken på de du möter där. Det låter kanske banalt, men om du inte redan har ungdomar att arbeta fram något tillsammans med så är mitt tips att börja där -hitta unga personer som skulle kunna vara intresserade. Var uppmärksam på signaler på intresse och ta det vidare därifrån. Det kan vara att bjuda in på en fika om det bara är några få personer, eller kanske en pizzakväll om det blir många. Träna dig på att ställa öppna frågor och om det är möjligt så genomför en idé tidigt. Det behöver inte vara omvälvande eller stort, visa på att du är en möjliggörare för de idéer som kommer upp. En viktig lärdom för mig har varit att relationsbygget är en helt grundläggande förutsättning och mycket viktigt för att det ska bli ett värde i samarbetet. Träna dig på att inte ta över, det kan faktiskt vara svårare än vad det låter! I början satt jag bokstavligen på mina händer när vi genomförde ungdomarnas första idé i bokhallen, annars var jag plötsligt mitt bland dem och fixade. Slutligen vill jag också tipsa om att sätta sig in i vad ett barnrättsarbete är, känner du dig osäker i det så kanske det egentligen är steg 1. Digiteket har samlat flera bra resurser inom området.
Kontakt
-
Anna Lundqvist Nilson
Utvecklare bibliotek- E-post: Anna.Lundqvist.Nilson@skane.se
- Telefon: 040-675 37 77
-
Ämnesområde:
- Kulturutveckling
- Biblioteksutveckling
- Startsida
Senast uppdaterad: 9 september 2024