Utveckling Skåne

Publicerad: 13 september 2024

Hemlig kärlek på Rosengårdsbiblioteket

Rosengårdsbiblioteket samverkar med lokala aktörer och professionella musiker och skådespelare för att öka medskapande och delaktighet i kulturlivet i närområdet. Tillsammans med bibliotekets kvinnocafé skapas en föreställning i Romeo och Julias fotspår. Ulrika Selring, kultursekreterare på Rosengårdsbiblioteket berättar om projektet.

Flera personer står på en balkong och ser mot kameran.

Deltagare från Rosengårdsbibliotekets kvinnocafé tillsammans med skådespelaren Matthias Hahne Thorbjörnsson och musikern Nadin Al Khalidi som tillsammans skapar föreställningen Hemlig kärlek - i Romeo och Julias fotspår.

Berätta om projektet Hemlig kärlek – i Romeo och Julias fotspår

Det är en nyskriven version av Romeo och Julia i form av en vandringsföreställning med mat och musik som utspelar sig i Rosengård, i Botildenborgs trädgårdar, mellan kyrkan och moskén. Rosengårdsbibliotekets kvinnocafé är delaktiga i den kreativa processen, manusförfattaren kommer och presenterat sina texter och idéer och spelar upp scener, som kvinnorna fått diskutera och komma med feedback på. De får också följa arbetet med repetitioner och genrep för att sedan kunna bjuda in vänner och familj att ta del av den färdiga föreställningen.

Vad är Rosengårdsbibliotekets kvinnocafé?

Rosengårdsbibliotekets kvinnocafé består av kvinnor med olika bakgrund, modersmål och åldrar. Vi fikar och samtalar, bjuder in gäster som föreläser, går på kulturbesök, tittar på film mm.  Kvinnocaféet är även involverade i vårt hållbarhetsarbete i form av odling på terrassen, fröbibliotek och sticklingsbyte.

Vad kan hända när biblioteket samverkar med andra aktörer i lokalsamhället?

Världen vidgas, nya perspektiv och möjligheter uppstår. Att det som händer i biblioteket kan förlängas och förflyttas utomhus gör att vi möter nya besökare. Att få knyta Botildenborg, som jobbar med odling, mat och sociala projekt, närmre oss är något vi länge velat men inte tidigare hittat former för. Nu har vi massor av idéer för framtiden.

Vad hoppades ni skulle uppnås med det här projektet?

Vår förhoppning var att kvinnorna skulle bli delaktiga på riktigt, att deras röst, deras klokskap och erfarenheter skulle berika och se till att berättelsen om Romeo och Julia skulle bli angeläget här och nu. Vi ville också att kvinnornas värld skulle vidgas genom att få inblick i en kreativ process i ett professionellt sammanhang. Detta tycker vi har infriats på ett fint sätt.  

Nu ser vi alla fram emot att få ta del av föreställningen på Botildenborg.

Vilka effekter, för både biblioteket och de medverkande, kan ett sådant här projekt ge?

I biblioteket jobbar vi ständigt med att hitta former för verklig delaktighet och att få möjlighet att på det här viset testa nya arbetssätt är viktigt.

För manusförfattaren, som kommer från en annan del av Malmö, har det varit oumbärligt att möta kvinnorna som bor här, för att kunna göra berättelsen trovärdig.

För deltagarna i kvinnocaféet har det varit oerhört lyxigt och lärorikt att få möta manusförfattare/skådespelare och musiker och få följa den kreativa processen hur en föreställning växer fram och dessutom se att de är med och påverkar den. Sen utrycker alla att det varit väldigt roligt!

Senast uppdaterad: 13 september 2024