Biblioteket Play - kreativt och läsfrämjande!
Helena Cot Martinez är projektledare och producent för streamingtjänsten Biblioteket Play. Här nedan svarar hon på några frågor om tjänsten och berättar hur den kan vara en resurs för bibliotekspersonal i mötet med besökarna.
Vad är Biblioteket Play?
Biblioteket Play är en kostnadsfri streamingtjänst som erbjuder program om litteratur, kultur och aktuella samhällsfrågor. Det finns innehåll som kan ses hemifrån och program som även är anpassade för att användas på bibliotek. Exempel på detta är digitala sagostunder och frågesporter för barn i olika åldrar, litteraturprogram för unga och vuxna, författarsamtal samt scensamtal om aktuella samhällsfrågor. Utbudet syftar till att både inspirera och väcka nya tankar.
Tjänsten lanserades 2022, och sedan dess har vi arbetat nära bibliotekspersonal för att utveckla högkvalitativa program som möter både bibliotekens och besökarnas behov. Genom Biblioteket Play kan bibliotek och allmän publik runt om i landet ta del av både livesändningar och on-demand-program på ett enkelt sätt, då tjänsten varken kräver registrering eller inloggning och alla program är fria att visas i offentliga rum.
Plattformen startades med stöd från Kulturrådet som en del av Stärkta bibliotek och har sedan dess utvecklats med Forumbiblioteken i Nacka under 2023 och Biblioteken i Malmö under 2024. Vårt mål är att hjälpa biblioteken att bredda sitt programutbud och stärka sitt erbjudande till sina besökare.
Hur kommer det sig att ni valt att skapa en egen plattform istället för att använda sociala medier?
Biblioteket Play skapades av två centrala skäl. För det första behövde Stockholms stadsbibliotek, i samband med pandemin, snabbt anpassa verksamheten för att kunna fortsätta erbjuda fysiska program på distans. Biblioteket Play gör det möjligt för våra användare att ta del av program när det passar dem, oavsett var de befinner sig.
För det andra kom nya krav från EU på säker hantering av personuppgifter, vilket innebar att vi behövde utveckla en egen plattform som garanterar trygg hantering av användarnas information. Vi använder dock sociala medier, men för andra syften. Genom instagram kan vi nå ut till och engagera vår publik med anpassat innehåll som bättre speglar våra användares digitala vanor och preferenser.
På vilka olika sätt kan bibliotekspersonal använda tjänsten i sitt arbete?
Alla produktioner har noggrant utformats med syfte att kunna användas på ett kreativt och läsfrämjande sätt, och de utvecklas för att växa vidare i mötet med publiken. Programmen har skapats i nära samarbete med bibliotekspersonal och är tänkta att inspirera och möjliggöra fortsatta aktiviteter på biblioteket.
Oavsett om man arbetar på ett stort eller litet bibliotek, med barn, unga eller vuxna, och oavsett om man har gott om tid för planering eller behöver något spontant med minimalt förarbete, erbjuder Biblioteket Play något för alla behov. För de som vill fördjupa sig i hur Biblioteket Play kan användas praktiskt på bibliotek finns en särskild kurs framtagen i samarbete med Digiteket. Kursen, som heter ”Stärk programverksamheten med Biblioteket Play”, guidar bibliotekspersonal genom plattformens innehåll och hjälper dem att hitta de program och format som bäst passar bibliotekets förutsättningar.
Finns det några utmaningar med en sådan här digital tjänst?
Ja, det finns absolut utmaningar! Vi stöter på allt från tekniska hinder och rättighetsfrågor till utmaningar med planering och tidsbrist. Vi är ett litet men ambitiöst team som strävar efter att både producera nya, egenutvecklade program och lyfta fram bibliotekens fantastiska fysiska program. I det sammanhanget är samarbetet med bibliotekspersonal ovärderligt, liksom vårt nära partnerskap med Biblioteken i Malmö, som är en inspirerande och proffsig partner i detta uppdrag. Samarbetsmodellen med Malmö fungerar utmärkt, och vi ser fram emot att fortsätta utvecklas tillsammans med målet att expandera på en nationell nivå.
Har du någon personlig favorit bland utbudet på Biblioteket Play?
Ah vad svårt! En av de jag tycker extra mycket om är "Levande sagor". Det är en digital sagostund där barnbibliotekarier läser upp populära bilderböcker, och där illustrationerna får liv genom vackra animationer. Just nu finns fem sagor tillgängliga på svenska, men en av dem är också inläst på finska och en annan på meänkieli. Vi har snart en ny saga på två varieteter av romani chib, och vårt mål är att så småningom kunna erbjuda sagor på alla nationella minoritetsspråk.
En annan favorit är "Dracula", en interaktiv föreställning som riktar sig till unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Det är en nytolkning av Bram Stokers klassiker, skapad av teatersällskapet Bland drakar och dragqueens, och innehåller flera interaktiva inslag som engagerar deltagarna på olika sätt. Vi gjorde premiären på ett bibliotek med en grupp från ett LSS-boende och det visade vara en av de mest lyckade upplevelserna med Biblioteket play.
Det finns mycket att välja på för olika målgrupper och vi har också många spännande produktioner på gång, som "Yogasaga" för små barn, "Babbel", en talkshow för unga vuxna, fler författarsamtal och mycket mer. Håll utkik på Biblioteket Play!
Kontakt
-
Anna Åkerberg
- E-post: Anna.U.Akerberg@skane.se
- Telefon: 040-675 37 39
-
Ämnesområde:
- Biblioteksutveckling
Senast uppdaterad: 11 oktober 2024