Biblioteken som tankesmedjor

Projektet Biblioteken som tankesmedjor är ett utvecklingsarbete som pågår i nio kommuner i södra Sverige under 2023 och 2024. Projektet utforskar bibliotekens demokratiska uppdrag i en digital samtid utifrån de olika utmaningar och lokala förutsättningar som respektive bibliotek har.

Max Valentin, ny processledare för Biblioteken som tankesmedjor.

Max Valentin är processledare för projektet Biblioteken som tankesmedjor. Foto: Privat

Biblioteken som tankesmedjor tar avstamp i förstudien Biblioteken som tankesmedjor? av Brit Stakston och har utvecklats processuellt sedan 2019. Pilotbiblioteken arbetar med metodutveckling med stöd av processledaren Max Valentin och med utgångspunkt i lokala demokratiska utmaningar. Metoderna som tagits fram innefattar bland annat kompetensutveckling inom AI i Karlskrona och Vaggeryd och nya metoder för debatt och dialog på biblioteken i Lund, Emmaboda, Ystad och Oskarshamn. Andra kommuner, som Halmstad och Hylte, har utforskat hur man kan skapa engagemang för demokratifrågor hos prioriterade målgrupper. 

Målet är att folkbibliotekens personal ska skaffa sig nya kunskaper för att kunna utveckla bibliotekens demokratiska uppdrag i en digital samtid.

Den 4 december 2024 arrangerar projektet en konferens för spridning av de erfarenheter och metoder som arbetats fram och för att lyfta hur biblioteken kan samverka med lokalsamhället för att arbeta ännu mer med det demokratiska uppdraget.

Projektet är ett samarbete mellan de regionala biblioteksverksamheterna i Halland, Jönköping, Kalmar, Blekinge/Kronoberg och Skåne med stöd från Regionsamverkan Sydsverige.

Biblioteken som tankesmedjor

I skriften "Biblioteken som tankesmedjor – exempel och tips för folkbibliotek" finns erfarenheter från pilotbiblioteken samlade.

Kontakt

Senast uppdaterad: 12 september 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?