Utveckling Skåne

Aktuella insatser

Kulturförvaltningen arbetar för ökad samverkan och samarbete mellan biblioteken i Skåne och samarbetar med andra regioner i projekt och kompetensutvecklingsinsatser.

Stora utvecklingsdagen

Stora utvecklingsdagen, SUD, är Region Skånes årliga konferens om biblioteksutveckling och riktar sig till alla som är intresserade av biblioteksutveckling. Nästa gång ses vi den 6 mars i Hässleholm!

Moderatorn Anders Mildner syns på håll stå på en upplyst scen mitt emellan två ståbord. Ovanför honom syns en stor projektorduk med oläslig text från ett bildspel. Framför syns siluetter från en stor publik.

Biblioteken som tankesmedjor

Projektet Biblioteken som tankesmedjor utforskar bibliotekens demokratiska uppdrag i en digital samtid utifrån de olika utmaningar och lokala förutsättningar som respektive bibliotek har.

Max Valentin, ny processledare för Biblioteken som tankesmedjor.

Framtidsdialoger

Framtidsdialoger är en metod som Region Skåne och Lunds universitet utvecklat tillsammans för att utveckla kommunens biblioteksverksamhet utifrån de lokala förutsättningarna.

Illustration

Berättarteknik för bibliotekspersonal

Teater Sagohuset har fått stöd för att erbjuda bibliotekspersonal kurser i berättarteknik inspiration och metoder för att utveckla sitt berättande.

Ungefär 15 personer sitter som i en trappa, bakom varandra. Alla tittar åt samma håll, mot en scen där det pågår något som gör att alla ser glada ut.

Bokstart Skåne

Bokstart är en nationell satsning som ska stärka små barns språkutveckling. I Skåne stöttar Kulturförvaltningen de skånska folkbibliotekens genom kompetensutveckling, nätverk och utvecklingsinsatser.

En kvinna i en rosa huvudduk med svart-vitt mönster ler och har ögonkontakt med ett litet barn med en liten tofs mitt uppe på huvudet. Barnet håller i en starkt rosa bok samtidigt som hen har ena bokhörnet i munnen.

Fem bibliotek – fem träffar

Regionala träffar för gemensamt lärande, kunskapsdelning, nätverkande och omvärldsbevakning för folkbibliotek. 2024 är temat Barnrätt och delaktighet kopplat till läsfrämjande.

Martin Bensch från Helsingborgs stadsbibliotek, Linda Harrisson från Kävlinge bibliotek och Elin Halin från Lunds stadsbibliotek sitter runt ett mörkt trädgårdsbord. Alla tre skrattar och tittar in i kameran.

Läs med hela kroppen

Expressteatern i Malmö har fått stöd för att tillsammans med personal från skånska folkbibliotek och grupper av barn i åldern 7–9 år ta fram läsfrämjande metoder med utgångspunkt i mim och teater.

En tecknad bild med en uppslagen bok som det stiger upp allehanda fantasifulla figurer och saker ut, till exempel en giraff, dansande människor och en luftballong. Text i bilden som lyder: Läs med hela kroppen

Forskningscirkel om läsfrämjande med ungdomar

Under 2024 och 2025 deltar 15 bibliotekarier från skånska folk- och skolbibliotek i en forskningscirkel för att lära sig mer om läsfrämjande med ungdomar.

Senast uppdaterad: 20 augusti 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?