Skånes utvecklingsdag 2025
Den 23 april är det dags för Skånes utvecklingsdag 2025. En ny regional utvecklingsstrategi är antagen och dagen kommer att fokusera på hur vi tillsammans kan stärka våra insatser inom de strategiska områdena: Hela Skåne, Bättre hälsa för alla, Ökad innovation och konkurrenskraft och Stärkt delaktighet genom kompetensförsörjning, utbildning och sysselsättning.
Praktisk information
Datum: 23 april 2025
Tid: 09.00-16.00
Plats:
Sankt Gertrud, Malmö
Anmälan stängd

Skånes utvecklingsdag bjuder in alla utvecklingsaktörer till en dialog om Skånes utveckling. Välkommen att anmäla dig till en heldag på Sankt Gertrud i Malmö där Region Skåne presenterar rapporten "Hur har det gått i Skåne" och där vi tillsammans får tillfälle att diskutera Skånes framtida utveckling.
Skånes utvecklingsdag är gratis och öppen för alla men vi tar en avgift på 500 kr för anmälda som inte dyker upp. Vid en fullbokad utvecklingsdag förbehåller sig Region Skåne rätten att omfördela platser för att uppnå en bred organisatorisk spridning.
Läs regionala utvecklingsstrategin "Det öppna Skåne". (pdf, nytt fönster)
För frågor, kontakta regionalutveckling@skane.se
Program
8:30 - Kaffe och registrering
9:00 - Välkommen och introduktion till nya regionala utvecklingsstrategin - det öppna Skåne
09:25 - Presentation av rapporten "Hur har det gått i Skåne?"
10:10 - Fika
10:40 - Befolkningsminskning och lokal utveckling
- Josefina Syssner, professor i kulturgeografi vid Linköpings universitet
11:30 - Förmiddagens dialogpass - Välj ett av åtta parallella pass
12:45 - Lunch
13:45 - Eftermiddagens dialogpass - Välj ett av åtta parallella pass
15:00 - Förflyttning och påfyllning av kaffe
15:15 - ”Skåne här och nu"
- Dialog med företrädare från Skånes utvecklingsaktörer samt avslutning och summering av dagen. Medverkar gör
- Anna Jähnke, Ordförande regionala utvecklingsnämnden, Region Skåne
- Ola Melin, Länsöverdirektör, Länsstyrelsen Skåne
- Patric Åberg, KSO, Östra Göinge och Ordförande, Skånes Kommuner
- Stephan Müchler, VD, Sydsvenska handelskammaren
- Ulrika Wickman, Avdelningschef Hälsa och Vård, Svenska Röda Korset och förtroendevald i NÄTVERKET – Idéburen sektor Skåne
16:00 - Utdelning av Region Skånes miljöpriser
16:15 - Slut för idag
- Vi fortsätter med frivillig After Work på egen bekostnad för de som vill
Dialogprogram
Under Skånes utvecklingsdag ligger fokus på dialog. Tillsammans ska vi diskutera hur vi kan stärka genomförandet av den nya regionala utvecklingsstrategin. Region Skåne har ett övergripande utvecklingsansvar men vi är många fler som arbetar med att utveckla Skåne på olika sätt – kommuner, lärosäten, Länsstyrelsen Skåne, övriga statliga myndigheter, idéburen sektor, folkbildning, näringsliv och arbetsmarknadens parter med flera.
Dialogpassen kommer att ta utgångspunkt i den regionala utvecklingsstrategin. Strategin pekar ut riktningen och ett system av samverkan för att skapa ett hållbart Skåne där människor, miljö och samhälle mår bra och där Skåne är en förebild inom klimat, innovation och teknik. Dialogerna utgår från de fyra strategiska områden pekas ut i strategin.
Dialogpassen kommer att ha olika form och faciliteras av Region Skåne. Under dagen får du möjlighet att delta i två diskussioner: en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Du gör ditt val i samband med att du hämtar ut din namnbricka när du anländer till Skånes utvecklingsdag.
Du väljer mellan följande åtta dialogpass:
Hela Skåne
1. Regionala värden – värden som är viktiga för Skånes utveckling
Ett dialogpass om regional fysisk planering och hur vi tar fram en regionplan som är vägledande för kommunernas översiktsplanering. Just nu pågår ett arbete med att identifiera regionala värden som är viktiga för Skånes utveckling. Vad är det viktigaste regionala värdet för dig? Kom och berätta!
2. Hur återskapar vi samhällets beredskapsförmåga?
Ett dialogpass om organisationers ansvar för beredskap och vilka nödvändiga samhällsfunktioner respektive medverkande ansvarar för. Vi kommer att utgå ifrån goda exempel på redan genomförda åtgärder och om och hur dessa går att sprida till andra.
Ökad innovation och konkurrenskraft
3. Kraftsamling för twin transition - hur skapar vi ett grönt och digitalt Skåne 2035?
Ett dialogpass där vi kavlar upp ärmarna tillsammans för att forma en gemensam målbild för Skånes gröna och digitala omställning. Med utgångspunkt i den Regionala utvecklingsstrategin och med inspiration av Daniel Dersén från Internetstiftelsen, utforskar vi tillsammans vad som krävs för att nå ett grönt och digitalt Skåne 2035. Vi identifierar utmaningar, hittar möjligheter och skapar en gemensam riktning för hur vi kan samverka och skapa partnerskap för att nå våra mål. Just du och dina tankar är viktiga i detta arbete - kom och bidra till att forma Skånes framtid!
4. Cirkulär bioekonomi - Vi skapar marknaden tillsammans
Ett dialogpass där vi diskuterar vad cirkulär bioekonomi är, hur offentliga köp kan vara marknadsdrivande men också hur DU kan spela roll. Vi Utforskar hur cirkulär och biobaserad ekonomi kan skapa nya marknader och konkurrensfördelar för företag och offentliga aktörer. Vi kommer att presentera konkreta exempel, tydliggöra begreppen och bland annat diskutera hur offentlig upphandling kan driva på utvecklingen av hållbara matlösningar. Med andra ord ett dialogpass fyllt av inspiration, kunskapsdelning och nätverkande! Tillsammans kan vi omvandla resurser till möjligheter och skapa en bättre framtid för Skåne och Sverige!
Stärkt delaktighet genom kompetensförsörjning, utbildning och sysselsättning
5. Skåne en global ”hot spot” – Hur gör vi vår gränsregion attraktiv för rätt kompetens?
Ett dialogpass om Öresundsbron och Öresundsregionen som fyller 25 år. Mycket har hänt sedan bron invigdes. Tillsammans har vi en mångfacetterad storstadsregion som är internationellt attraktiv. Som en del av Nordens största gemensamma arbetsmarknad finns det fortfarande många möjligheter att öka nyttan för Skåne. Under vårt dialogpass kommer vi att diskutera hur Skåne kan bli en global ”hot spot”.
6. Framtidens Skåne – Kompetensförsörjning i en föränderlig värld
Ett dialogpass om kompetensförsörjningen i Skåne och hur det påverkas utifrån faktorer såsom miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet, digitalisering, internationell samverkan samt beredskap och resiliens? Hur kan vi utveckla arbetsmarknad och utbildning i regionen utifrån dessa perspektiv? Efter en presentation av vad som görs idag för att stärka Skånes kompetensförsörjning följer ett interaktivt World Café, där vi i fyra stationer fördjupar oss i dessa perspektiv. Genom dialog och erfarenhetsutbyte identifierar vi både utmaningar och möjligheter – och diskuterar hur vi tillsammans kan stärka Skånes kompetensförsörjning framåt. Ditt engagemang och dina insikter är viktiga – välkommen att bidra!
Bättre hälsa för alla
7. Bättre hälsa för alla – vad krävs?
Ett dialogpass där titeln säger allt – vi vill tillsammans hitta de lösningar som krävs för att komma framåt och uppnå bättre hälsa för alla på riktigt! Utifrån en nulägeskoll kommer vi under passets gång prioritera och hitta lösningar och positiv kraft till förändring. Vilka möjligheter ses, vad kan vi göra? Hur löser vi, vad behöver hända? Vad är nästa steg? Just du och dina tankar är viktiga i detta arbete.
8. Leda för hållbarhet med människan i fokus
Ett dialogpass baserat på case som sätter social hållbarhet och människocentrerade värden i fokus. Även om denna hållbarhetsdimension fått mer utrymme de senaste åren, är det svårt att integrera den i verksamheten på ett långsiktigt sätt. Men att inkludera dessa frågor är av stor vikt för att skapa ett jämlikt, tryggt, tillitsfullt och sammanhållet framtida Skåne. Dialogpasset syftar till att utforska vanliga fallgropar och ”fula fiskar i dammen” och genom att inspireras av lyckade försök lära oss mer om hur socialt hållbara initiativ kan rotas i verksamhet.
-
Ämnesområde:
- Övergripande regional utveckling
- Startsida
Senast uppdaterad: 3 december 2024