Utveckling Skåne

Ko(rapar): mjölkproduktion och utsläpp – vad kan man göra?

Digitalt seminarium om hur foder kan minska jordbrukets klimatpåverkan med fokus på vad producenter och offentliga inköpare kan göra för att nå hållbarhetsmål.

Praktisk information

Datum:
18 juni 2025
Tid:
10:00-12:00
Plats:
Digitalt på Teams.

Mjölk är en viktig del av den svenska livsmedelsproduktionen, och offentlig sektor köper mejeriprodukter för 1 miljard om året. Samtidigt måste jordbrukets utsläpp minska, och exempelvis Region Skåne har mål om att minska utsläppen från en genomsnittlig måltid till 0,5 kg CO2e. Djurens fodersmältning står för nästan hälften av jordbrukets utsläpp och här kan val av foder och fodertillskott spela en mycket viktig roll. Något som både producent och inköpare kan påverka.

Seminariet riktar sig både till dig som vill ställa hållbarhetskrav på dina livsmedelsleverantörer, till dig som miljöintresserad lantbrukare och till dig som jobbar strategiskt med klimat- och miljöfrågor.

Frågor som avhandlas är till exempel:

  • Hur kan val av foder och tillskott påverka djurens hälsa och utsläpp? För- och nackdelar?
  • Vilka stöd finns tillgängliga för lantbrukarna, för att t.ex. räkna på miljöpåverkan och ekonomi?
  • Vad är viktigt att känna till som inköpare och miljösamordnare?

Seminariet anordnas av Hållbar Utveckling Skåne och Skånesemin.

Vid frågor kontakta Marja Boström: marja.bostrom@hutskane.se

Senast uppdaterad: 9 juni 2025