Publicerad: 12 mars 2025

Region Skåne blir huvudman för mountainbike i Skåne

Region Skåne tar rollen som regional huvudman för mountainbike i Skåne. Det beslutades i Regionala utvecklingsnämnden den 7 mars. Det innebär att Region Skåne tillsammans med kommuner, föreningar och andra aktörer, ska främja utveckling och underhåll av mountainbikeleder som håller bra kvalitet och som är lätta att nå för invånare och besökare.

Flicka och pappa cyklar i en skog.

Mountainbikecykling är en av Sveriges mest populära motionsformer och en växande friluftsaktivitet för alla åldrar. Skyltade mountainbikeleder hjälper cyklister att hitta ut i naturen. Men det hjälper dem också att undvika känslig natur och vandringsleder.

– Vi ser att regional samordning och standardisering kan minska de utmaningar som vi ser idag, med ojämn kvalitet på leder, slitage i känslig natur och konflikter med andra friluftsutövare, säger Anna Pettersson, Regional Utvecklingsdirektör. 

Gemensamt engagemang och ny standard

Den roll som Region Skåne nu tar har utformats i dialog med bland andra Länsstyrelsen i Skåne, kommuner, Visit Skåne, företagare och föreningar och liknar Region Skånes befintliga huvudmannaskap för Skåneleden och de rekreativa cykellederna. Region Skåne tar också fram förslag på en skånsk standard för planering, anläggning och underhåll av mountainbikeleder i samspel med omgivning och markägare. Under året väntar fortsatt bred förankring och samverkan.

– Gemensamt engagemang och samarbete är nyckeln till en positiv utveckling. Vi ser fram emot att ta nästa steg tillsammans med kommuner och övriga aktörer för att stärka Skånes mountainbikeutbud, säger Nellie Larsson, projektledare mountainbike, Region Skåne. 

Stiftelsen Skånska Landskap får en förvaltande och koordinerande roll i det regionala huvudmannaskapet. Det görs inom stiftelsens regionala friluftsuppdrag. 

Läs mer om mountainbike och det regionala huvudmannaskapet och hur du kan bidra till utvecklingen av Skånes mountainbikeleder. 

 

Kontakt

Senast uppdaterad: 12 mars 2025