WA3RM visar vägen för hållbarhetscertifiering av växthus i industriell skala
Kan ett växthus i industriell skala certifieras enligt samma hållbarhetsstandarder som gäller för industribyggnader? Det är den fråga som det Malmöbaserade företaget WA3RM tagit sig an i ett projekt finansierat av Region Skånes affärsutvecklingscheckar för hållbarhet – och svaret är ja.

Företaget WA3RM ville ta ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete. Med fokus på industriell symbios och cirkulära affärsmodeller såg företaget ett behov av att arbeta ännu mer strukturerat och systematiskt i kommande projekt. Ett av dessa är den kommande etableringen av växthus i Östersund – och det blev också utgångspunkten för den hållbarhetsförstudie som nu är genomförd.
– Vi ville säkerställa att vårt arbete inte bara undviker att göra skada, utan också aktivt gör nytta för klimat, ekologi och biologisk mångfald. Våra projekt är i industriell skala, så att fatta välgrundade beslut tidigt i processen gör stor skillnad, säger Thomas Parker, en av grundarna till WA3RM och ansvarig för hållbarhetsfrågor.
BREEAM-certifiering för växthus – ett oprövat område
Ett centralt mål i projektet var att undersöka om ett växthus i den här skalan kan BREEAM-certifieras, något som inte tidigare prövats. Certifieringssystemet BREEAM används internationellt för att bedöma byggnaders hållbarhet, men är i första hand utvecklat för industri- och kommersiella fastigheter. Tack vare Region Skåne affärsutvecklingscheck kunde WA3RM ta in hållbarhetskonsulter från WSP för att kartlägga vad som krävs och hur processen skulle kunna se ut.
– Ingen har gjort exakt det vi gör tidigare. Även om tekniken är beprövad är den cirkulära kopplingen och skalan något nytt – både för oss och för många av de aktörer vi samarbetar med. Det innebär omfattande utredningsarbete i ett tidigt skede innan finansiering kan bli aktuellt. Därför var affärsutvecklingschecken avgörande för att vi skulle kunna gå vidare, säger Thomas Parker.
Ett projekt med långsiktiga effekter
Förstudien visade att det är fullt möjligt att certifiera ett växthus enligt gällande BREEAM-manual för industri. Målet är att uppnå nivån BREEAM Excellent, vilket skulle innebära ett stort steg framåt för hållbar och cirkulär livsmedelsproduktion. Minst lika värdefullt är dock de arbetssätt och verktyg för hållbarhetsstyrning som projektet genererat – verktyg som nu kommer till användning i fler projekt runt om i Sverige.
– Vi har fått tydliga svar på våra frågor och konkreta metoder för att arbeta med hållbarhetsstyrning, inte bara i Östersund utan även på andra siter. Det ger oss trygghet i att kunna möta både investerare och myndigheters krav – och arbeta i linje med EU-taxonomins regelverk, säger Thomas Parker.
Är du redo att ta nästa steg i ditt företagande?
Då kan du ansöka om en affärsutvecklingscheck – ett finansiellt stöd för att satsa utomlands, digitalisera, bli mer hållbara eller utveckla nya produkter och tjänster.
Affärsutvecklingscheckarna är ett initiativ från Region Skåne tillsammans med flera andra aktörer i regionen som ger företag chansen att ansöka om upp till 250 000 kronor i stöd. Affärutvecklingscheckar finansieras av EU-medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Näringsliv
- Affärsutvecklingscheckar
Senast uppdaterad: 23 maj 2025