Publicerad: 25 november 2024

Spoken word och rap är också lyrik!

Malmö stadsbibliotek arbetar tillsammans med musikkollektivet MVH i ett projekt om spoken word och rap som lyrik. Vi har ställt några frågor till Rickard Sjöholm och Marit Mevold, som arbetar med projektet på Stadsbibliotekets avdelning KRUT.

Panelsamtal om spoken word på en scen.

Panelsamtal med Karl Kofi Ahlqvist, Jaqe, Mikael Yvesand och Aya Kanbar. Moderator : Ayan Jamal. Fotograf: Rickard Sjöholm

Hur uppstod idén till projektet Spoken word och rap som lyrik?

Det började med att vi gärna ville att flera unga skulle använda vår studio på KRUT för att skapa musik eftersom vi såg att de flesta som använde studion skapade podcast. Det trodde vi berodde på att ungdomarna kanske upplevde att det fanns en “högre tröskel” för att skapa musik. Därav ville vi hitta på något som avdramatiserade musikskapande. Vi kom då i kontakt med MVH som tidigare har hållit workshops och events kring musikskapande och bestämde oss för att göra något tillsammans på stadsbiblioteket.

MVH som är bakom idén om panelsamtalet svarar:
Idén uppstod genom flera samtal om likheterna/olikheterna mellan poesi, rap och skönlitteratur. Vi kände att det inte riktigt fanns representation av just rap, unga författare och en bredd i samtalen. Samt att det ofta var svårt att spegla sig i målgrupperna som annars besöker denna typ av evenemang. Vi ville helt enkelt se vad som händer om en artist, poet och författare möts och får frågor som de annars kanske inte blivit ställda.

Ni arbetar på en plats som kallas KRUT, vad är det?

Krut är bibliotekets plats för unga vuxna som vill använda biblioteket bortom våra samlingar. Här samlas studenter och andra unga tillsammans med föreningar och organisationer för att använda våra lokaler och hjälpmedel för att skapa innehåll, sprida information och inte minst ingå i ett socialt sammanhang. Vi försöker vara lyhörda på vad som efterfrågas och hjälpa till vid genomförande av olika arrangemang. Krut bedriver även egen verksamhet i form av workshops och utbildningar i frågor som vi brinner för som till exempel antirasism och aktivism, studioarbete, källkritik, miljöarbete samt olika typer av konstrelaterade aktiviteter. 

Vad ska ni göra i projektet?

Vi har haft ett panelsamtal med fokus på textens roll i poesi, litteratur och musik. Nästa år ska vi utforska Eco-poetry med en konstnär som är baserad i Berlin. Sedan har vi även planer på att anordna ett event tillsammans med poeten Illari Jozwikowska med flera.

Ni har flera samarbetspartners, bland annat ett musikkollektiv med rappare, i projektet. Vad tänker ni att de samarbetena betyder för verksamheten?

De samarbeten vi har betyder allt. Det är så vi når ut till målgruppen, involverar målgruppen och håller örat mot marken. Vi samarbetar med lokala organisationer, aktivister, konstnärer mm. för att kunna erbjuda unga malmöbor det de behöver och efterfrågar samtidigt som vi utökar vår och andras nätverk. Vi har samarbetat främst med musikkollektivet MVH och kommer att samarbeta med enskilda unga konstnärer och poeter för att hålla workshops och andra typer av evenemang som kretsar kring poesi, spoken word eller andra typer av texter. Vi har inte satt alla programpunkter, utan vi kommer att anpassa oss efter de behov vi ser och de samarbeten vi utvecklar med tiden.  

Har ni några tips till dem som är nyfikna och vill börja utforska spoken word och rap?

Studion på Stadsbiblioteket är helt gratis att boka och fullt utrustad med allt en kan tänka sig behöva för att skapa musik/spela in podcast. Genom att mejla studiokrut@malmo.se så kan man gå en introduktionskurs antingen i musikskapande eller podcast. Det kan också vara idé att försöka söka sig till nya sammanhang för att bli inspirerad, exempelvis Mvh Arkiv och Mvh Live.

Tipset är egentligen bara att börja och det är aldrig för sent eller för tidigt! Håll koll på vad som händer i staden som har med skrivande att göra och dyk upp! Trots att det kanske är på ställen en inte brukar hänga på eller med människor som är utanför att ens sociala krets.

Kontakt

Senast uppdaterad: 25 november 2024