Publicerad: 5 september 2024

Det stora knytkalaset skapar nya vägar in till konst och läsning

Under hösten kommer barn från förskolor och anpassad grundskola på Bellevuegården att få möta konst och litteratur på nya sätt. Bellevuegårdsbiblioteket och Moderna Museet i Malmö samverkar för att skapa nya möten med konst och litteratur tillsammans med barnen. Här berättar Cecilia Cronberg och Lena Persson, bibliotekarier på Bellevuegårdsbiblioteket mer om projektet.

Två bibliotekarier och två museipedagoger skrattar och läser ur två bilderböcker

Susanne Lindblad, intendent för förmedling, Moderna Museet i Malmö, Cecilia Cronberg, bibliotekarie, Bellevuegårdsbiblioteket, Lena Persson, bibliotekarie, Bellevuegårdsbiblioteket och Sofia Djerf, konstpedagog, Moderna Museet i Malmö samarbetar i projektet Det stora knytkalaset. Foto: Kulturförvaltningen

Berätta om projektet Det stora knytkalaset!

Bellevuegårdsbiblioteket och Moderna Museet i Malmö har tidigare samarbetat med ett Bokstart-projekt. Från det har vi väldigt goda erfarenheter, och därför vill vi fortsätta och fördjupa vårt samarbete. Så kom projektidén ”Det stora knytkalaset” till! Utifrån våra olika kompetenser kommer vi att skapa pedagogiska upplägg – eller ett knytkalas – den här gången för anpassad grundskola och förskolebarn 3-5 år. Grupperna som deltar kommer att göra ett besök på biblioteket och ett på museet.

Vi kommer att utgå från utställningen som visas på Moderna Museet i Malmö 26/10 2024 – 23/2 2025, ”Om det absurda drama som också är livet”. Det absurda är något vi kommer att ta fasta på i val av böcker och hur vi lägger upp träffarna på biblioteket. Vi kommer att jobba mycket med att skapa förförståelse inför museibesöket och igenkänning mellan biblioteket och museet. Vi bibliotekarier och museets konstpedagog är med både på biblioteket och museet.

Vad kommer de barn som deltar i projektet få vara med om?

En annorlunda och rolig upplevelse hoppas vi! Förhoppningsvis kan vi bidra till att deras värld vidgas lite, både bildligt och bokstavligt. Vi ser biblioteket, som ofta är en mer välbekant plats, lite som en språngbräda in en annan kulturinstitution som många barn i vårt närområde inte besökt tidigare.

Vi vill ge en möjlighet att uppleva språk på ett lekfullt sätt, och jobbar lite enligt devisen att allt inte måste vara begripligt, det går bra att bara uppleva!

Vad kan bibliotek och museer lära av varandra, och vad händer när olika kulturinstitutioner samverkar?

Vi kan lära oss mer om hur vi på bästa sätt kan stärka barnens upplevelse när de läser en bok eller ser på konst. Genom att jobba tillsamman får vi helt enkelt fler verktyg och kan bredda vår repertoar.

Vi får till ett kreativt kunskapsutbyte. Vi har en gemensam grund i det pedagogiska, men får nya idéer vi inte skulle fått annars. Såklart kopplar vi ihop litteratur och konst, men vi utforskar också musik, gestaltning och dramatisering.

Vad ser ni mest fram emot?

Att möta barnen, se det vi gör genom deras ögon! Se hur deras reaktioner kan få oss att fortsätta utveckla det vi gör. Men såklart också att få se hur den andra institutionen jobbar och lära av varandra. Att tillfälligt få byta miljö ger så mycket tillbaka till den egna arbetsplatsen.

Hur kommer metoden att spridas när projektet är genomfört?

Vi planerar för ett seminarium på Moderna Museet. Vi kommer att bjuda in bibliotekarier, konstpedagoger och andra som jobbar med barn och unga på kulturinstitutioner. Hoppas att många vill komma! Vi kommer även att skriva en artikel till Digiteket.

Kontakt

Senast uppdaterad: 5 september 2024