Utveckling Skåne

Publicerad: 22 oktober 2024

Det nya Hylliebiblioteket växer fram tillsammans med lokalsamhället

Den 29 oktober öppnas dörrarna till ett nytt bibliotek i Malmö, Hylliebiblioteket, som är en del av Kulturfyren. Men hur kan man skapa ett bibliotek som verkligen möter de unika behoven i ett område? Det är frågan som ligger till grund för projektet Startskott Hyllie. Mimmi Widner som leder projektet berättar mer om Startskott Hyllie och hur man vill skapa en mötesplats som är relevant och engagerande för alla.

Fyra kvinnor sitter i en park och en balanserar på ett ben i bakgrunden

Nina Sigurd, Kersti Pullerits (balanserande), Mimmi Widner, Susanna Al Hmaidi och Jennie Larsson utforskar områdena runt Hylliebiblioteket i projektet Startskott Hyllie.

Berätta om projektet Startskott Hyllie! 

Startskott Hyllie är vårt initiativ för att skapa kunskap om lokalsamhället i samband med att vi öppnar det nya biblioteket i Hyllie, som blir en del av Kulturfyren. Det är en vidareutveckling av Biblioteken i Malmös fleråriga arbete med Profilbibliotek som handlar om att skapa större relevans för varje bibliotek genom att anpassa dess verksamhet till lokala behov. Startskott Hyllie testar hur vi på ett effektivt sätt, i ett tidigt stadie, kan skapa en djup förståelse av ett område tillsammans med lokalsamhället.  

Vi använder en medskapande process där vi samarbetar med lokala aktörer för att identifiera områdets styrkor, utmaningar och behov. Målet är att biblioteket ska bli en relevant och engagerande mötesplats för alla i området, särskilt med fokus på unga. 

Vad är Kulturfyren och vad kommer hända där? 

Kulturfyren samlar det nya Hylliebiblioteket, Dawit Isaak-biblioteket för förbjuden kultur samt Work in progress, en ny mötesplatsen för unga kreatörer, på en och samma plats. Verksamheterna kommer att öppna upp gradvis under 2024 och 2025, och Hylliebiblioteket är först ut. Kulturfyren blir en del av kvarteret Embassy of Sharing, som har fokus på hållbarhet och delningskultur. 

Varför är det viktigt att medskapa med lokalsamhället när man öppnar ett bibliotek? 

Genom att lyssna på lokala röster och samla in både kvantitativ och kvalitativ data kan vi skapa en förståelse för områdets styrkor och utmaningar. Genom att göra det kan vi i förlängningen utforma ett bibliotek som verkligen speglar och möter de unika behoven i området. Det gör att vi kan skapa relevant verksamhet från första dagen. 

Har ni något tips till andra bibliotek som vill lära känna sitt område bättre? 

Fokusera bredare än bara bibliotekets verksamhetsområde så att det är relevant för andra, involvera lokala aktörer tidigt och tänk inte att det måste bli perfekt. Att bjuda in människor från området, lyssna på deras erfarenheter och skapa en dialog hjälper inte bara till att bygga ett starkare nätverk, utan skapar också en bättre förståelse för områdets verkliga behov och möjligheter. Processen att identifiera olika aktörer och ha en konkret träff att bjuda in till blir dessutom ett slags alibi för att ta kontakt. Glöm inte att avsluta med frågan “vem mer borde vi prata med”? Vår erfarenhet är att de flesta är oerhört positiva och sugna på att bidra!  

Kontakt

Senast uppdaterad: 22 oktober 2024