Utveckling Skåne

Regionsamverkan Sydsverige - Skrivyta Syd

De sex regionernas i Regionsamverkan Sydsverige har ett nära samarbete inom litteraturområdet och kommer fortsätta efter att projektet Skrivyta Syd avslutats med sikte på att driva litteraturutveckling tillsammans.

Detta var Skrivyta Syd

Skrivyta Syd var ett 1-årigt konstnärligt utvecklingsprogram för skönlitterära författare. Syftet är att stötta skribenter som vill bli yrkesverksamma författare att nå ut på en professionell arena. Projektet avslutades i juli 2024. Under de tre år som deltagarna (de nya författarna) har genomfört projektet, har nya sammanhang, mötesplatser och nätverk uppstått, en del av dessa har redan integrerats i den regionala litteraturutvecklingen i Sydsverige och andra insatser är på väg att realiseras.

Oetablerade och etablerade författare, manushandledare, föreläsare, förläggare, Sveriges Författarförbund, Författarcentrum Syd, Kritikerlabbet, litterära scener och festivaler, akademiker och forskare inom litteraturfältet, bibliotek, hembygdsmuseer med litterärt innehåll, litteraturföreningar, yrkesverksamma inom andra konstfält med flera har medverkat i Skrivyta Syd. Totalt har 18 oetablerade författare deltagit i projektet, tre från varje region i Sydsverige, 63 etablerade författare har varit manushandledare och föreläsare eller medverkat i Konstnärliga rådet vars uppdrag var att göra urvalet bland alla de ansökningar som kom in till Skrivyta Syd, åtta litteraturutvecklare och två projektkoordinatorer har drivit projektet under dessa år.

Även politiker, kulturchefer och andra tjänstemän inom Regionsamverkan Sydsverige Kultur har bidragit med sin kompetens till projektet. Ett Kunskapskalas som berättar mer om resultatet och effekterna av Skrivyta Syd kommer att äga rum den 20 mars 2025 på Inkonst i Malmö, mer information kommer, så reservera datumet.

Medverkande nya författare (deltagare) från Skåne har varit Nina Pascoal, Anders E. Larsson och Sofia Junes.

Ett treårigt projekt

Projektet startade år 2020 av Region Skåne tillsammans med de fem övriga regionerna inom Regionsamverkan Sydsverige och med stöd från Statens kulturråd. Skribenter har sökt med en projektplan som beskriver och motiverar vad de har behov av för att komma vidare med sitt skrivprojekt samt vilken konstnärlig vision de vill uppnå. Nya deltagare har valts ut årligen av ett konstnärligt råd, som består av etablerade författare inom olika genrer samt litteraturkritiker och forskare inom konstnärliga fält.

Deltagarna i Skrivyta Syd kan ha gått en eller flera kvalificerade utbildningar inom kreativt skrivande, eller så har deras tidigare texter blivit utgivna, men deltagarna är ännu inte etablerade utan behöver ett yrkesmässigt stöd för att komma in i litterära nätverk och sammanhang i Sydsverige. Ett av syftena med Skrivyta Syd är att kunna vara verksam som författare på den plats man bor i Sydsverige och inte behöva flytta till Stockholm där de flesta branschaktiviteter inom litteraturområdet äger rum.

Fler litterära resurser i Sydsverige

Projektet Skrivyta Syd har under sina tre år fungerat som en stödinsats för framtida författare i Sydsverige, ett nytt nätverk har uppstått, men projektet är också en praktisk förstudie.

Projektresultatet visar redan, att tack vare den samverkan som uppstått på litteraturområdet i de sex regionerna (Skåne, Blekinge, Kronoberg, Jönköping, Kalmar, Halland), har tillgängligheten till gemensamma litterära resurser ökat. Likaså gäller för mångfalden av verksamheter och samverkan dem emellan. Det regionala litteraturområdet i Sydsverige har utvecklats, och därmed även i den enskilda regionen.

Kontakt

Senast uppdaterad: 20 augusti 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?