- Krinova Incubator and Science Park (krinova.se)
- Livsmedelsakademin (livsmedelsakademin.se)
- LRF Skåne - Lantbrukarnas Riksförbund (lrf.se)
- Hushållningssällskapet Skåne (hushallningssallskapet.se)
- Livsmedelsföretagen (livsmedelsforetagen.se)
- Gröna arbetsgivare (grona.org)
- Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se)
- Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se)
- Skånes distrikt - Skogsstyrelsen (skogsstyrelsen.se)
- Statens lantbruksuniversitet Alnarp (slu.se)
- Lunds tekniska högskola, institutionen för livsmedelsteknik (food.lth.se)
- Högskolan Kristianstad - Utbildning och forskning (hkr.se)
Livsmedelskompetens
Livsmedelsindustrin och lantbruk har alltid varit Skånes hjärta. Skåne står för ungefär en tredjedel av Sveriges livsmedelsproduktion. Maten är också en del av vår skånska identitet. Så vill vi att det ska vara även i framtiden. Men det finns ett konkret hot.
Den skånska livsmedelsindustrin och lantbruket har svårt att hitta rätt folk. Om vi inte agerar nu, kan vi snart få allvarliga problem i denna urskånska näring.
Det finns flera anledningar till allt detta. Precis som i andra delar av samhället, pågår det en snabb teknikutveckling och digitalisering i livsmedelsindustrin. Det ställer krav på helt nya kompetenser och livsmedelsbranschen behöver dessutom bli bättre på att attrahera och ta hand om unga, nyanlända och personer med olika bakgrunder.
Region Skånes arbete med skånsk livsmedelskompetens
Region Skåne genomförde under perioden 2020-23 projektet Skånsk livsmedelskompetens. Projektet engagerade ett stort antal företagsstödjande organisationer och identifierade olika frågor att för Region Skåne att jobba vidare med:
- Fortsatt nätverksbyggande och jobba tillsammans med branschnära organisationer
- Initiera eller medfinansiera utvecklingsprojekt
- Utlysningar av projektmedel
Skånsk Livsmedelskompetens – Sammanfattande Slutrapport (pdf, nytt fönster)
Nätverk
Region Skåne samarbetar med en rad organisationer regionalt, nationellt och internationellt för att stödja utvecklingen inom livsmedelsbranschens kompetensförsörjning. En rad organisationer är mycket viktiga för samarbeten och samverkansprojekt som genomförs.
Region Skåne samarbetar med en rad organisationer regionalt, nationellt och internationellt för att stödja utvecklingen inom livsmedelsområdet. Ett särskilt nära samarbete finns med företagsfrämjande stödaktörer som Krinova Incubator and Science Park, Livsmedelsakademin, LRF och Hushållningssällskapet, men även med branschorganisationer som Livsmedelsföretagen och Gröna arbetsgivare, myndigheter som Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen samt lärosäten som Statens lantbruksuniversitet, Lunds tekniska högskola och Högskolan Kristianstad.
Utvecklingsprojekt
Region Skåne initierar eller medfinansierar olika utvecklingsprojekt för att stärka skånsk livsmedelskompetens. Exempel på initiativ vi stödjer eller medverkar i inom:
- Ökad tillväxt inom livsmedelsbranschen – en pågående projektansökan med målet att skånska små och medelstora företag ska kunna stärka sin attraktivitet och bli bättre på att behålla, och rekrytera nya medarbetare med rätt kompetens. [länk när det finns mer information]
Många andra projekt har genomförts och genomförs även just nu inom livsmedelsområdet.
Ett av dem var Skånsk livsmedelskompetens
Utlysningar av projektmedel
Region Skåne planerar framöver nya utlysningar inom området skånsk livsmedelskompetens, med målet att skånska företag ska kunna hitta rätt kompetens för en snabbare omställning till ett nytt ekonomiskt, socialt och miljömässigt livsmedelssystem.
Senast uppdaterad: 3 april 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?