Utveckling Skåne

Skånsk livsmedelskompetens

Projektet Skånsk livsmedelskompetens syftade bland annat till att undersöka hur vi bättre kan utbilda och vidare­utbilda människor för att möta livsmedelsindustrins framtida behov.

Syfte och bakgrund

Region Skåne genomförde under perioden 2020-2023 projektet Skånsk Livsmedelskompetens. Det syftade bland annat till att undersöka hur människor kan utbildas och vidare­utbildas på ett bättre sätt för att möta livsmedelsindustrins framtida behov. Det handlade om att förbereda oss för en omställning till ett nytt ekonomiskt, socialt och miljömässigt livsmedelssystem.

Syftet var att skapa handlingskraft genom att stimulera de krafter som redan finns hos livsmedels­företag, intresseorganisationer och skolor.

Analysen "Morgondagens kompetenser i livsmedelsproduktionen" utgjorde grund för projektet. 

Morgondagens kompetenser i livsmedelsproduktionen

Resultat

Resultatet från projektet visar att det funnits en stark vilja att prova nya tillvägagångssätt vilket utvecklat nya metoder. Bredden av projekt och aktörer som involverats i Skånsk Livsmedelskompetens har även genererat ett stärkt kunskapsutbyte.

Utlysning av medel

Inom ramen för projektet kunde företagsstödjande organisationer, myndigheter och utbildningsanordnare söka medel för att genomföra konkreta insatser.

Utlysningarna syftade till att öka kunskap och engagemang om livsmedelssektorn samt i förlängningen bygga effektivare strukturer för sektorns kompetensförsörjning. 

Mål 

Målet var att skånska företag skulle kunna hitta rätt kompetens för en snabbare omställning av produktionen inom livsmedel och gröna näringar. I förlängningen ska detta bidra till att den svenska livsmedelskedjan blir mindre sårbar.

Summa

Aktörer kunde söka upp till 250 000 kronor per utlysning under år 2021 och 2022. 

Projekt som beviljades medel

Senast uppdaterad: 11 juni 2025

Fick du hjälp av informationen på denna sida?