Att mäta innovationskraft är svårt, vilket bland annat beror på att det saknas standardiserade data på regional nivå. Ett försök att mäta innovationsförmåga görs inom EU genom "The Regional Innovation Scoreboard" (RIS). Rapporten kommer ut vartannat år och uppdaterades senast 2021 med data för åren 2011-2020. Undersökningen är baserad på 21 viktade indikatorer och ger ett resultat för 240 regioner i 22 EU-länder samt Norge, Serbien, Schweiz och Storbritannien.
I RIS 2021 är Skåne-Blekinge som region rankad i den grupp som anses ha högst innovationskraft i EU. Gruppen utgörs av 38 av de totalt 240 regionerna. Sedan den föregående undersökningen 2019, har Skåne-Blekinge klättrat från en elfte till nionde plats 2021. Eftersom det förekommer variation i regionernas storlek samt bristande underlag för vissa indikatorer ska undersökningen dock tolkas med viss försiktighet.
I ”European Innovation Scoreboard 2022” utsågs Sverige till det mest innovativa landet i EU. Prestationen hos det svenska innovationssystemet har varit svagt ökande mellan 2011 och 2016, och legat på ungefär samma nivå mellan 2016 och 2018 men med en relativt stark ökning 2019 och framåt. Förutom Sverige är också Finland, Danmark, Nederländerna och Belgien också rankade i den grupp som anses ha högst innovationskraft i EU.
I internationella mätningar utförda av Eurostat, OECD samt i "The Global Innovation Index 2022" (GII) rankas Sverige som ett av de ledande länderna i världen när det gäller innovationskraft. Detta innebär rimligtvis att Skåne borde ligga bra till i ett internationellt perspektiv både i EU och i förhållande till övriga världen.