Valdeltagandet i valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige sjönk samtliga i Skåne 2022 jämfört med föregående val, en trend som också syns i riket. Det finns stora skillnader mellan de skånska kommunerna avseende andel som röstar i kommunvalen.
Ett högt valdeltagande i de allmänna valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige är viktigt för legitimiteten i den demokratiska processen. Valdeltagandet varierar kraftigt mellan olika socioekonomiska grupper, något som kan ge en bild av i vilken utsträckning medborgarna känner sig engagerade och att de kan påverka samhällsutvecklingen.
Valdeltagandet i samtliga val har både i Skåne och riket sjunkit sedan föregående val. Jämfört med valet 2018 sjönk valdeltagandet till riksdagen i Skåne med 4,4 procentenheter till 82,8 procent. Valdeltagandet i riket i stort sjönk med 3 procentenheter till 84,2 procent. Det sjunkande valdeltagandet i kommunvalen bröt en uppåtgående trend som varat sedan valet 2006. 2022 var det 79,4 procent av den skånska befolkningen som röstade i kommunvalen, en minskning med 3,4 procentenheter. I riket sjönk deltagandet i kommunvalen med 3,6 procentenheter mot föregående val och landade på 80,5 procent.
Valdeltagandet till riksdagsvalet sjönk i samtliga skånska kommuner och i riket var det bara två kommuner som inte visade på sjunkande valdeltagande. Valdeltagandet skiljer sig ganska kraftigt åt. När det gäller val till kommunfullmäktige har Lomma och Vellinge det största valdeltagandet i riket. Valdeltagandet ligger kring 91 procent i dessa två kommuner, vilket är cirka 20 procentenheter högre än i Burlöv och Perstorp, där valdeltagandet ligger kring 70 procent. I 14 av Skånes 33 kommuner är valdeltagandet lägre än riksgenomsnittet i kommunvalen.