Rökning
Andelen tobaksrökare minskar över tid, men är fortsatt ett folkhälsoproblem med en tydlig ojämlik fördelning sett till ålder, socioekonomi och födelseland.
Trots att daglig tobaksrökning mer än halverats de under de senaste 20 åren och fortsätter att minska, är det fortsatt ett stort folkhälsoproblem. År 2022 var andelen dagligrökare cirka 7 procent för vuxna kvinnor och män i Skåne. Dock förekommer stora skillnader mellan såväl ålders- som socioekonomiska grupper som födelseland. Rökning är vanligast bland medelålders personer sett till ålder och bland utrikesfödda (framför allt män) sett till födelseland. Det finns vidare stora skillnader mellan olika socioekonomiska grupper, där andelen som röker dagligen är lägre desto längre utbildning. I gruppen med eftergymnasial utbildning uppgav cirka 4 procent bland både män och kvinnor att de röker dagligen. I gruppen med förgymnasial utbildning var andelen betydligt högre, med 14 procent av män och 11 procent av kvinnor.
Fysisk aktivitet
Enligt Folkhälsoenkät Skåne uppnår ungefär två tredjedelar minst den rekommenderade nivån av fysisk aktivitet. Andelen skiljer sig dock åt sett till socioekonomiska grupper och födelseland.
Fysisk aktivitet har många positiva hälsoeffekter. Rekommendationerna för fysisk aktivitet för vuxna innebär bland annat att vara fysiskt aktiv regelbundet, såväl vardagar som helg. Man bör varje vecka uppnå minst 150–300 minuter fysisk aktivitet på måttlig intensitet. Baserat på Folkhälsoenkät Skåne 2022 uppnådde 65 procent av de som är 16 år och äldre minst 150 minuter fysisk aktivitet per vecka. Andelarna var något högre för män än kvinnor (67 respektive 64 procent).
Desto större skillnader förekommer sett till ålder, utbildning och födelseland. Vad gäller ålder är det framför allt de allra äldsta (85+ år) som sticker ut med betydligt lägre andelar än övriga. Vidare förekommer skillnader mellan socioekonomiska grupper sett till utbildningsnivå: 73 procent av de med eftergymnasial utbildning uppfyller aktivitetsmålet, att jämföra med 48 procent bland de med förgymnasial högsta utbildning. Liknande skillnader framträder mellan födelseland, med högst andelar bland svenskfödda på 70 procent och lägst bland utomeuropeiskt födda på 48 procent.
Övervikt och obesitas
Trots relativt oförändrade siffror mellan 2019 och 2022 visar trenden över tid på ökande andelar skåningar med övervikt eller obesitas sedan 2000.
Ett sätt att mäta övervikt och obesitas är genom måttet Body Mass Index (BMI) vilket anger kroppsvikten i kilogram delat med kroppslängden i kvadratmeter. BMI mellan 25 och 29,9 räknas som övervikt, medan BMI på 30 eller över bedöms som obesitas, vilket även är en klinisk diagnos. Övervikt, och i synnerhet obesitas är en riskfaktor för flera sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdom och diabetes, men också död i förtid.
I Skåne ses en trend över tid med en ökad andel både män och kvinnor med övervikt och obesitas de senaste två decennierna (en ökning med omkring 8 procentenheter). Mellan de två senaste mätningarna år 2019 och 2022 är siffrorna i stort dock oförändrade. Andelen med övervikt eller obesitas är högre bland män än kvinnor, vilka år 2022 uppgick till 59 respektive 47 procent. Sett till åldersgrupper ses högst andelar i åldersgrupperna 45–64 respektive 65–80 år, där männen ligger runt 70 procent och kvinnorna runt 55 procent.