Under större delen av de senaste 20 åren har befolkningen ökat snabbare än bostadsbeståndet. Det gäller speciellt åren efter finanskrisen då bostadsbyggandet var särskilt lågt, samtidigt som befolkningsökningen var extra stor. Under denna period fick Skåne upp emot fem nya invånare per nybyggd bostad. Bostadsbyggandet tilltog i Skåne under slutet av 2010-talet och har legat på en jämförelsevis hög nivå under åren 2018-2021. I relation till befolkningsutvecklingen gick det under denna period i snitt 1,6 nya invånare per ny bostad.
Trots att glappet mellan befolkningsökningen och bostadsbyggandet har varit jämförelsevist litet i början av 2020-talet finns det ett uppdämt behov av bostäder från tiden då glappet var betydligt större. Glappet har dessutom ökat igen till följd av den konjunkturrelaterade inbromsningen i byggandet, vilket på sikt riskerar att förstärka den bostadsbrist som redan föreligger.
I dagsläget råder det bostadsbrist i de flesta delarna av Skåne. I Länsstyrelsen Skånes Bostadsmarknadsanalys 2023 uppgav 24 av 33 kommuner ett bostadsunderskott i kommunen som helhet. Av dessa ingick bland annat alla tre storstadskommuner samt pendlingskommunerna nära Malmö. De kommuner som bedömt underskott motsvarar ungefär 84 procent av Skånes befolkning.
Den senaste tidens inflation och ränteläge har påverkat hushållens boendekostnader i stor utsträckning. Region Skånes modell för bostadsefterfrågan visar att det även påverkar hushållens kapacitet att efterfråga nyproducerade bostäder. Under 2023 fanns det enligt modellen endast köpkraftigt underlag till att bygga cirka 4 000 bostäder i Skåne. Samtidigt bedöms det demografiska bostadsbehovet uppgå till cirka 6 900 bostäder om året under 2023-2032. Region Skånes analys (2020) visar att sysselsättning är centralt för möjligheten att kunna efterfråga en lämplig bostad. De som drabbas hårdast av bostadsbristen är således ekonomiskt svaga hushåll.