Vid årsskiftet 2023/2024 hade Skåne strax över 1,42 miljoner invånare, vilket är en ökning med knappt 7 500 personer jämfört med föregående år. Det är cirka 4 400 personer färre än ökningen under 2022 och 13 500 personer färre än rekordåret 2016. Detta betyder att Skåne, efter rekordhöga befolkningsökningar i spåren av flyktingkrisen, upplevt ett par år med en mer måttlig ökning. Inbromsningen drivs framför allt av en lägre nettoinvandring. Under pandemiåren var nettoinvandringen jämförelsevis låg till följd av minskad invandring men under det senaste året har nettoinvandringen varit osedvanligt låg till följd av ökad utvandring. En viktig förklaring till 2023 års ökade utvandring är att Skatteverket under 2023 påbörjade ett omfattande arbete med att avregistrera personer som inte längre uppehåller sig i Sverige. Skatteverkets kontroller är baserade på information från Migrationsverket inom ramen för ett regeringsuppdrag och kontrollerna kommer att fortsätta under 2024. Utflyttning från Skåne till andra platser i Sverige minskade dock något under 2023, vilket gör att flyttningsöverskottet gentemot resten av Sverige var större jämfört med året innan.
En annan anledning till den senaste tidens inbromsning är att det föds allt färre barn i Skåne. Antalet födda barn i Skåne har legat på en stabil nivå om nästan 16 000 barn om året de senaste 10 åren. År 2022 skedde en tämligen drastisk minskning till cirka 14 400 födda barn. Den nedåtgående trenden har fortsatt och under 2023 föddes det 13 841 barn i Skåne, vilket är den lägsta nivån sedan 2005. Detta i kombination med att Skåne har allt fler äldre personer och därmed även fler dödsfall gör att födelsenettot, det vill säga antalet födda minus antalet döda, är det lägsta sedan början på 2000-talet. I diagrammet över folkökningens komponenter syns också justeringsposten. Justeringsposten är den del av folkökningen som inte kan förklaras av födelseöverskott och invandringsöverskott under perioden. Där ingår födslar, dödsfall, invandringar och utvandringar som rapporterats under perioden, men som inträffat före periodens början.
Enligt Skånes befolkningsprognos förväntas Skånes befolkning uppgå till 1,5 miljoner invånare i början av 2030-talet. Kommande tio år förväntas barn i gymnasieåldern och äldre i kategorin 80+ år öka mest, medan befolkningen i de mest yrkesaktiva åldrarna, 25–64 år, sannolikt kommer att växa i en långsammare takt. Åldersfördelningen fortsätter att utvecklas olika i regionen där andelen äldre fortsatt förväntas vara störst i sydöstra Skåne medan det förväntas vara en ökad koncentration av unga till de stora städerna.
I sydvästra Skåne, där mer än hälften av Skånes befolkning bor, ökade antalet invånare med 7 400 personer under 2023. Nordvästra Skåne, som huserar en fjärdedel av Skånes befolkning, ökade med 1 100 personer. I 17 av Skånes 33 kommuner minskade dock befolkningen, främst i nordöstra och sydöstra Skåne som sammantaget minskade med 1 000 personer. Malmö stod för merparten av befolkningsökningen i västra Skåne med uppåt 4 800 nya invånare. Lund ökade också mycket i absoluta tal men hade även störst procentuell ökning med nästan 1,5 procent, trots stor utvandring till följd av Skatteverkets utökade kontroller. Även Ängelholm och Staffanstorp tillhör de kommuner som har ökat mest 2023.