2. Regionplaneuppdraget

Därför regional planering

Vårt levnadssätt och omvärldens förutsättningar kräver nya sätt att planera. Hur vi planerar för lokalisering av verksamheter, service, bostäder och infrastruktur har stor betydelse för vilken tillväxt, livskvalitet och klimatpåverkan som skapas. Många planeringsfrågor spänner över de kommunala och regionala gränserna och vinner på att ses i ett regionalt sammanhang. Det gäller till exempel infrastruktur och kollektivtrafik samt förutsättningar för näringslivets utveckling, men också klimat och energifrågor. Det handlar om vilka villkor som ges för att människor ska kunna leva och verka i hela Skåne.

Regionplanen ska vara ett stöd i det arbetet samt bidra till att skapa ett sömlöst Skåne för invånarna. Regionplanen ska läsas som ett verktyg för att uppnå bland annat kunskapsfördjupning, ökad samordning, starkare tillväxt och ett mer samlat Skåne inom ramarna för regional fysisk planering. Den regionala utvecklingsstrategin Det öppna Skåne 2030 beskriver en gemensam vision om hur Skåne ska utvecklas till 2030. De fysiska strukturerna utgör på många sätt grunden för samhällsutvecklingen genom att de skapar förutsättningar för allt från företagande och tillväxt, till boende och integration, pendling och transporter, rekreation och klimatpåverkan. På så sätt bidrar Regionplan för Skåne 2022–2040 till genomförandet av den regionala utvecklingsstrategin.

Regionplanens innehåll enligt plan- och bygglagen

Enligt plan- och bygglagen (2010:900) ska Region Skåne utreda regionala frågor av betydelse för länets fysiska miljö, verka för insatser som kan bidra till att det långsiktiga behovet av bostäder kan tillgodoses samt verka för insatser som kan bidra till att minska länets klimatpåverkan och dess effekter. Region Skåne ska också ta fram en regionplan som ska vara vägledande för beslut i den efterföljande kommunala planeringen. Den ska bland annat ange grunddragen för användning av mark- och vattenområden. Fysisk planering är en förutsättning för utvecklingen och Regionplan för Skåne 2022–2040 vägleder hur detta ska genomföras i den fysiska planeringen på regional och mellankommunal nivå samt i den efterföljande planeringen på kommunal nivå. Regionplanen kommer att aktualitetsprövas en gång per mandatperiod och är inte juridiskt bindande.

Enligt PBL ska regionplanen utformas så att konsekvenserna av den tydligt framgår. Då regionplanen och den efterföljande planeringen kan antas medföra betydande miljöpåverkan ska även en strategisk miljöbedömning (SMB) genomföras enligt 7 kap 3 § och 4 § i PBL.