Förord

I Skåne tänker vi inte kommungränser i vårt dagliga liv och så vill vi fortsätta leva. Det ska vara enkelt att bosätta sig, hemestra eller ta sig till favoritpadelbanan eller konståkningen. Regional fysisk planering ska möjliggöra detta, stötta kommunerna i det genom att ta fram ny kunskap som behövs i Skåne och vägleda i den efterföljande planeringen.

Syftet med denna skrift är att dela de lärdomar som är gjorda i den 3–4 år långa process som detta har varit. Vilka var fallgroparna och därför minst lika viktiga att dela med oss av? Hur kan ett regionplaneorgan vara så förberett som möjligt på uppdraget att ta fram en regionplan utifrån plan- och bygglagstiftningen? Hur bör man organisera sig? Kommunicera? Dialogisera? Hur kan man tänka kring ledningen av ett sådant omfattande arbete som ska hantera ett brett spektrum av komplexa samhällsfrågor? Vad säger några av de röster som varit med i processen om erfarenheterna och lärdomarna? Vi vill delge de erfarenheter vi har fått till våra kollegor på andra regioner och andra som har nytta av kunskapen. Vi ser också fram emot att fortsätta lära och utveckla arbetssätt och innehåll tillsammans med utvecklingsaktörerna i Skåne och Sverige.

Förhoppningen är att kommande regionplaneprocesser ska vara lite smidigare, lite effektivare och kanske ännu mer givande än den dessa lärdomar kommer ifrån. Allt för att säkerställa större samhällsnytta, ökad dialog om målkonflikter och komplexa samhällsutmaningar och förhoppningsvis effektivare och mer ändamålsenliga planprocesser för en hållbar utveckling i Skåne. En planprocess där vi tänkt efter före, över kommungränser och med klimatfrågor och Agenda 2030 i fokus.

Som ansvarig chef vill jag bjuda in till läsning av denna skrift med att lyfta fram vikten av hållbart ledarskap. Ett ledarskap där organisationen månar om de medarbetare som arbetar med denna långa, komplexa och dialogintensiva process. En viktig lärdom har varit att sätta och fira delmål, samt skapa andrum mellan faserna i arbetet.

 

Lina Wedin

Malmö, 220711