I Folkhälsoenkät Skåne har frågor kring vilket förtroende man har för olika samhällsinstitutioner och grupper ställts från och med år 2004. Bland institutionerna ingick ”Sjukvården” och på en fyrgradig skala kunde man svara från ”Mycket stort” till ”Inget alls”; man kunde även svara ”Har ingen åsikt”. Här redovisas svaren "Inte särskilt stort" och "Inget alls" som "lågt förtroende för sjukvården".
Totalt sett svarade 24 procent att de har ett lågt förtroende för sjukvården. Detta är den lägsta andelen sedan frågan ställdes för första gången år 2004. Jämfört med undersökningen år 2019, då den under tidsperioden högsta andelen på 31 procent uppmättes, är det alltså en minskning med 7 procentenheter.
Generellt är det små skillnader mellan könen förutom i de två äldsta åldersgrupperna, där det är högre andelar lågt förtroende hos kvinnorna. Högst andel lågt förtroende för sjukvården, 28 procent, finns år 2022 i åldersgruppen 30–44 år. Efter uppdelning på utbildningsgrupper återfinns de högsta andelarna med lågt förtroende för sjukvården i grupper med förgymnasial och gymnasial utbildning. Grupper födda utanför Norden har betydligt högre andelar lågt förtroende för sjukvården, uppåt 35 procent, jämfört med de födda i Sverige och övriga Norden, som ligger på 19–24 procent.
Det finns stora skillnader mellan kommunerna i andelar med lågt förtroende för sjukvården, med en variation mellan 16 och 35 procent.