Till utveckling.skane.se

Folkhälsorapporten BoU 2024

Rapport publicerad 24 oktober 2024

METOD OCH MATERIAL

Målpopulation och svarsfrekvens

Målpopulationen för undersökningen är elever i Skåne som går i grundskolans årskurs 6 och 9, samt gymnasiets år 2. Samtliga skolor som var registrerade i Skolverkets skolenhetsregister vid tidpunkten för genomförandet har erbjudits att delta, vilket uppgick till cirka 700 skolor. Av dessa anmälde sig cirka 600 skolor, varav 562 skolor och nästan 32 000 elever faktiskt deltog. Bland de skolor som valde att delta uppnåddes en svarsfrekvens på 72 procent. Svarsfrekvensen var högst i årskurs 6 där 79 procent av eleverna svarade, i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet var svarsfrekvensen 68 procent. På kommunnivå var svarsfrekvensen bland deltagande skolor högst i Osby (83 procent) och lägst i Malmö (65 procent).

Datainsamling

Datainsamlingen pågick från den 15 januari till den 16 februari år 2024. Eleverna besvarade enkäten under lektionstid genom att de ansvariga lärarna tillhandahöll en länk och klasspecifik inloggningskod till en webbaserad enkät. Påminnelser om undersökningens genomförande skickades ut via mail till skolans kontaktpersoner vid fyra tillfällen under fältperioden. Användandet av klasskoder för datainsamlingen innebär att inga svar har en direkt koppling till enskilda individer, utan endast till klass, årskurs, skola och kommun.

Enkäten fanns tillgänglig på två språk, svenska och engelska. Enkäten var tillgänglighetsanpassad på så sätt att det fanns möjlighet för eleverna att få texten uppläst genom webbläsarens inbyggda talsyntes på svenska eller engelska.

Enkäten bestod av frågor om bland annat hälsa, levnadsvanor, sociala relationer, trygghet, skolan och fritiden. Elever i grundskolans årskurs 9 och gymnasiets år 2 besvarade samma enkät medan enkäten till eleverna i årskurs 6 i grundskolan var annorlunda på så sätt att den inte innehöll frågor om narkotika, sex och samlevnad och spel om pengar, samt färre frågor gällande tobak- och alkoholanvändning.

Frågorna i 2024 års enkät motsvarar till stor del de frågor som inkluderades vid förra undersökningen år 2021. Några frågor har dock lagts till eller uppdaterats för att bättre återspegla hur samhället ser ut idag, men desto fler frågor har tagits bort i syfte att underlätta för respondenterna och bibehålla en hög svarsfrekvens.

Osäkerhetskällor

Undersökningen är en totalundersökning där samtliga i målpopulationen (elever i skånska skolor i årskurs 6 och 9, samt gymnasiets år 2) bjudits in till att delta. Den bedömning av urvalsfel och ramtäckning som vanligtvis görs vid urvalsundersökningar är därmed inte tillämplig. Den potentiellt största osäkerhetskällan är om den grupp elever som inte deltagit i undersökningen (bortfallet) är väsentligt olik den grupp elever som deltagit. Det saknas information om varför vissa skolor och elever vid anmälda skolor inte deltagit i undersökningen. Detta gör det svårt att svara på om det finns någon systematik i bortfallet. Det går däremot att konstatera att deltagandet är högt i samtliga kommuner och årskurser, vidare är såväl kommunala som fristående skolor väl representerade. Den grupp elever i Skåne som inte svarat måste därmed vara kraftigt avvikande för att deras svar ska få en betydelsefull påverkan på undersökningens totala resultat.

En annan källa till osäkerhet som kan uppstå vid en undersökning är mätfel, det vill säga att angivna svar skiljer sig från hur det verkligen är. Detta kan bero på att respondenten inte minns, missförstår eller medvetet svarar felaktigt. Ett utvecklingsarbete med enkätfrågorna har pågått löpande sedan den första undersökningen gjordes 2012, för att motverka att frågorna genererar mätfel. Därtill har särskilda kontroller genomförts under datainsamlingen, till exempel kontroll av tillåtna värden vid dataregistrering. Svarsbortfallet för enskilda frågor (partiellt bortfall) är lågt, vilket talar för att frågorna fungerat enligt förväntan. 

Redovisning av resultat

Rapporten redovisar resultat från utvalda delar av Folkhälsoenkät barn och unga i Skåne 2024 och ger en övergripande bild av hälsoläget bland Skånes unga. De redovisningsgrupper som används är årskurs (årskurs 6, årskurs 9 och år 2 i gymnasiet) och kön (flicka/pojke), samt i ett fall könsidentitet (för God Självskattad hälsa). I de fall det är möjligt kompletteras de nya resultaten med en tidsserie från de tidigare enkäterna 2012, 2016 och 2021. Resultat på kommunnivå ingår inte i denna rapport utan finns i en separat interaktiv statistikrapport i Power BI.

Resultat från frågor där minst ett svarsalternativ har färre än tio antal svar redovisas inte av sekretesskäl. Detta gör att det förekommer saknade staplar i några diagram. Eftersom Folkhälsoenkät barn och unga i Skåne är en totalundersökning görs inga test för att utvärdera statistiskt signifikanta skillnader mellan grupper.

Rapporten är indelad i åtta kapitel: Bakgrund, Hälsa, Levnadsvanor, Sociala relationer, Trygghet och utsatthet, Skolan, Fritid och Framtidstro. I diagrammen är det möjligt att välja redovisningsgrupp genom att tända och släcka de knappar som finns under diagrammet. 

Nästa kapitel: BAKGRUND