• Porträtt av Andreas Kurtsson.

    Andreas Kurtsson är ny konstkonsulent i Skåne. Foto: Privat

Andreas Kurtsson ny konstkonsulent i Skåne

I januari tecknade Region Skåne ett samarbetsavtal med Konstfrämjandet Skåne om att tillsätta en tjänst för en konstkonsulent i Skåne. Nu är tjänsten tillsatt av Andreas Kurtsson som börjar i maj.

Region Skånes kulturförvaltning har två strategiska utvecklare inom bild och form, men det som har saknats är den roll som en konstkonsulent kan ha. Skåne behöver en operativ resurs, dedikerad till att initiera och driva samarbeten och projekt som främjar till exempel barn och ungas delaktighet och möte med bildkonst och konstnärer.

- Det är en viktig pusselbit för en stark infrastruktur för bildkonstområdet. Med samarbetet mellan Region Skåne och Konstfrämjandet ser vi en god möjlighet att pusselbiten kommer på plats, säger Jaana Järretorp, Utvecklare bild och form på Region Skånes kulturförvaltning.

I maj börjar Andreas Kurtsson sin tjänst, som är på halvtid, som konstkonsulent i Skåne. Kurtsson är konstnär i grunden och har, i kombination med egna projekt, drivit Röstånga konsthall i tre år.

Berätta om dig själv!

Jag är konstnär i grund och botten så fram tills nu har jag arbetat med mina egna projekt och även undervisat på en förberedande konstskola här i Skåne. Jag har även fram tills nu drivit konsthallen där jag bor, Röstånga konsthall, sedan 2020. Röstånga konsthall har funnits sedan 2012 i lite olika former och är en ideellt driven konsthall men jag harställt ut konstnärer från olika delar av Skåne.

Du är aktiv utanför Malmö och har bra erfarenhet – vad tror du att det betyder för det fria konstlivet i Skåne att den här tjänsten finns?

Som konstnär jobbar man så otroligt olika och jag tror att det är en väldigt stor skillnad på vad man har för behov om man bor i städerna eller på landet. I städerna är arbetsplatserna ett stort problem, till exempel Malmö har ett problem med att många ateljéföreningar är hotade medan konst på landsbygden är i större behov av ett nätverk, kollegor och möjligheter att jobba och ställa ut.

Vad tar du med dig från tidigare erfarenheter till den här tjänsten?

Jag har undervisat mycket vilket hjälpt mig veta hur jag ska formulera saker om hur konstvärlden fungerar. Jag har även arbetat en hel del med att curera och förmedla konst. Jag håller just nu på med att slutföra ett projekt med en kollega där vi genom intervjuer har samlat erfarenheter om konstförmedlande på landsbygden. Tanken är att man ska kunna ta del av erfarenheter och konkreta tips. Jag tar med mig mycket nätverk och erfarenheter därifrån. Så även om det till en början inte är solklart hur tjänsten kommer utvecklas så känner jag ändå att jag har koll på bitarna som krävs, så det kommer bli kul.

Vad ser du fram emot med tjänsten?

Det ska bli kul att arbeta med Konstfrämjandet Skåne som arbetsplats och ha dem som kollegor. Jag ser fram emot att knyta kontakter, skapa nya nätverk och lyssna på vad verksamma konstnärer har för behov och förväntningar som jag kan arbeta utefter.

Intervju med Andreas Kurtsson: Maria Nåtoft, Konstfrämjandet Riks