• Ett litet barn leker med färgglada klossar i en skog

    Barn leker med färgglada klossar i en skog.

  • Porträtt av Micaela Gustafsson. Ett litet barn leker med färgglada klossar i en skog Barn leker med färgglada klossar i en skog.  Porträtt av Micaela Gustafsson.

    Porträtt av Micaela Gustafsson.

Lekfulla ljudspår för de yngsta på Wanås Konst

Wanås konst i Östra Göinge lanserar Lilla Konstpodden - ett slags ljudspår med konstprat, lekar och låtar för de yngsta besökarna i skulpturparken. Konstpodden är en del av parkens språkfrämjande arbete inom ramen för Bokstart Skåne.

Vi ställde några frågor till Elin Magnusson, ansvarig konstpedagog på Wanås Konst, om Lilla Konstpodden:

I vår har ni lanserat Lilla konstpodden på Wanås Konst – vad är det för något?

Lilla Konstpodden är sex unika ljudspår med konstprat, lekar och låtar för våra yngsta besökare och deras vuxna. Ljudspåren är skapade av Micaela Gustafsson som gjort prisbelönade Bebispodden och Trotspodden för Sveriges Radio. Lilla Konstpodden går att ladda ner och lyssna på innan besöket på Wanås, under och efter – så många gånger man vill! 

Kan du ge ett par exempel på konstverk i parken som finns med i podden, och hur det låter om dem?

”Stopp! Har du sett vad som sitter där uppe i trädtoppen? Uppe i trädet, högt, högt, högt däruppe! Hm, vad kan det vara? Den är rund och röd och rund och röd.”
Konstnären Anne Thulins stora röda bollar som heter Double Dribble är en favorit bland både barn och vuxna. Är det bamsestora lingon? Och hur skulle det vara att flyga runt som en fågel högt där uppe bland träden?

Lilla Konstpodden tar oss med till sex olika konstverk i skulpturparken från de stora röda bollarna till Jacob Dahlgrens Primary Structure med sina färgsprakande klossar. Här avslutas äventyret med klättring och lek – ”Vi kan leka Nudda nudda färg! Då gör vi så här, jag säger en färg och så letar du reda på den färgen och nuddar den. Då kör vi! Nudda Nudda suddirudda - färgen blå!” 

Varför arbetar en skulpturpark och konstcentrum med Bokstart och små barns språkutveckling?

Språket påverkar våra framtida förutsättningar, skolgång, arbetsliv, självkänsla och i förlängningen livskvalité. Bokstart utgår ifrån barnens och föräldrarnas arenor, där de vistas. Region Skånes kulturförvaltning såg potentialen i museum och konstinstitutioner som några av dessa arenor. Vi vet att konst erbjuder en unik möjlighet att skapa gemensamma upplevelser genom aktiviteter, samtal och ett lekfullt utforskande. 

Vad ger det er på Wanås Konst att jobba på det här sättet och vilka reaktioner får ni?

På Wanås Konst strävar vi alltid efter att göra konsten tillgänglig. Vi brinner för konsten och vill så klart att fler ska upptäcka konst och att det blir något som följer dig genom livet. Reaktionerna har varit väldigt positiva. För familjer blir det ett roligt sätt att tillsammans utforska skulpturparken, men vi har också fått positiv respons från förskolor och kommuner som ser det som en möjlighet att använda i sitt språkfrämjande arbete.

Hur ser framtidsplanerna ut för ert arbete med konst i kombination med läs- och språkfrämjande?

Vi fortsätter att intressera oss för läs- och språkfrämjande arbete med konsten som utgångspunkt och till hösten startar vi ett referensgruppsprojekt med två förskolor om hur de kan använda Lilla Konstpodden i sitt språkfrämjande arbete. Genom samverkan blir vi bättre och når längre.