• Porträttbild på Lotta Westerberg.

    Lotta Westerberg är ny utvecklare bibliotek på Biblioteksutveckling Region Skåne. Foto: Kulturförvaltningen

Hej Lotta Westerberg, ny på Biblioteksutveckling Region Skåne!

I november började Lotta Westerberg som vikarierande utvecklare bibliotek på Region Skånes kulturförvaltning. Vi ställde några frågor till henne för att lära känna henne lite bättre.

Hej Lotta! Berätta lite om dig själv!

Hej! Jag är Malmöbo sedan många år, men blir nog aldrig en riktig storstadsmänniska! Jag växte upp på Österlen och om vårarna längtar jag tillbaka så att det värker i bröstet. Det är dock inte värre än att jag då åker dit och insuper så mycket natur att jag ska klara mig i stan ett tag till. Ibland har jag med mig min sambo (inbiten Malmöit) och mina två söner – en tonåring och en tweenie. Sedan släpar jag runt dem på mina nostalgiska irrfärder!

Några gånger i veckan tar jag en löprunda. Det är ju fint i Malmö också, särskilt nere vid havet, tycker jag. En gång skrev jag en ungdomsroman och den utspelar sig faktiskt här i Malmö, och inte på Österlen! Jag tycker om att läsa, träffa vänner, plöja TV-serier och äta god mat. Älskar sommaren och att sola och bada.

Vad har du jobbat med tidigare?

Jag har en bakgrund som bibliotekarie och har under många år haft barn- och ungdomsverksamhet som mitt fokusområde. De senaste åren har jag arbetat som utvecklare vid Biblioteken i Malmö och då har jag till exempel varit processledare för en arbetsgrupp som tagit fram ett nytt gemensamt mediesamlingssystem för barn och unga som ska gälla för alla Malmös bibliotek. Jag har tillsammans med andra utvecklare ansvarat för områdesbibliotekens processer med profilbibliotek, där bibliotekspersonalen djupdyker i de lokala behoven och använder sig av tjänstedesign som metod för att nå ut till användare och icke-användare. 

Det byggs ett nytt bibliotek i Hyllie och där har jag ingått i arbetsgruppen som ansvarar för det förberedande arbetet, till exempel när det gäller vilka funktioner och vilken inredning som behöver finnas. Min roll har bland annat varit att ha delaktighetsarbete med barn för att se till deras behov och önskemål kring det nya biblioteket. Ett fantastiskt roligt och givande arbete!

Vad kommer du att jobba med på Biblioteksutveckling Region Skåne?

Jag kommer att vara en del av biblioteksutvecklarnas team och bland annat handlägga ansökningar om projektmedel, stötta och följa upp pågående projekt, arbeta med kommunikation i olika former när det gäller nyhetsbrev, hemsida och Facebook.

Vad tycker du är det allra roligaste och bästa med bibliotek?

Det bästa är bredden – dels att det är en plats för alla åldrar där du kan läsa, lära, delta eller bara vara, dels att det finns en sådan bredd sammantaget när det gäller bibliotekens utbud och aktiviteter. Det roligaste är samtalen med besökarna, framför allt med barn! Och så alla intressanta samtal med bibliotekskollegorna. Sedan tycker jag mycket om att det finns ett framåtdriv och en nyfikenhet hos personalen; att vilja utveckla och förbättra för besökarna.

Vad ser du mest fram emot under ditt vikariat på Region Skåne?

Det är flera saker förstås, men allra mest ser jag fram emot att lära känna biblioteks-Skåne och personalen på många olika bibliotek! Och att få insikt i vilka utmaningar och utvecklingsbehov som finns och kunna vara behjälplig kring det på olika sätt.