Skånsk Livsmedelskompetens – Sammanfattande Slutrapport

Skåne har bland världens bästa jordbruksmarker och cirka en tredjedel av Sveriges livsmedelsproduktion.

Det finns både en stor primärproduktion samt en framträdande förädlingsindustri kombinerat med världsledande forskning och utbildning inom livsmedel, material, gastronomi, miljö samt trädgårds- och animalieproduktion.

Goda förutsättningar för livsmedelssektorn kombineras dessutom med en tydlig politisk vilja att bibehålla denna starka position. Denna starka position till trots har flera analyser av nuvarande situation konstaterat att utmaningar finns inom hela ledet - från jord till bord till jord.

För att bemöta utmaningarna såsom låg produktivitet, låg lönsamhet och kompetensbrist inleddes därför arbetet med skånsk livsmedelskompetens av Region Skåne, efter ett beslut av Regionala Utvecklingsnämnden (RUN) i maj 2020.

Projektet avslutades under hösten 2023 och det kan konstateras att en tydlig förflyttning vad gäller metodutveckling och kunskapsutbyte har skett. Det är nu viktigt att vi tar lärdomarna och erfarenheterna vidare – det är då vi har möjlighet att skapa verklig förändring.

Mer information om projektet. 

Dokument

  • Skånsk livsmedelskompetens - slutrapport

    ( .pdf, 551 kB)

    Ladda ner

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.