Man och kvinna i kontorslandskap.

Samarbete bransch och utbildning - för främjande av attraktiva utbildningar som möter regionala kompetensbehov

Att stärka samarbetet mellan branscher och utbildningssektor är avgörande för att säkerställa att utbildningar är relevanta, attraktiva och uppfyller specifika kompetensbehov i olika regioner.

Genom att bygga broar mellan utbildningsaktörer och branscher, offentliga som privata, kan vi skapa en win-win-win-situation där utbildningar och flexibel kompetensutveckling blir mer anpassade till arbetsmarknadens krav, arbetskraftens och yrkesverksammas behov, samtidigt som företag och organisationer får tillgång till kvalificerad arbetskraft.

Detta samarbete möjliggör en smidig överföring av kunskap och färdigheter, vilket i sin tur främjar ekonomisk tillväxt och innovationskraft på lokal och regional nivå.

Kostnadsfritt. Dagen arrangeras av Region Skåne, avd för regional utveckling. Målgrupp är chefer och strateger. 

Program

Lunch serveras från 12.00 (ankomst senast 12.15)

13.00 - 13.15
Välkommen och inledning

13.15 - 14.45
Kritiska behov inom 3 kompetensområden enligt branschföreträdare

Industri, teknik, STEM

Teknikskiften och digitalisering kommer fortsätta kräva en viss typ av kompetens. Därför är anpassade yrkesutbildningar och flexibelt lärande för yrkesverksamma, med fokus på industrins behov avgörande. Hur ser kompetensbehoven ut i teknik- och industrisektorn? Richard Greyling, IUC Syd och Kristin Sjöholm, Teknikcollege Skåne berättar utifrån Industrirådets senaste rapport och resultat från kompetenskartläggningsverktyget Mind the Gap.

Vård och omsorg samt hälso- och sjukvård

Det är ingen hemlighet att denna sektor ser säkrad kompetensförsörjning som en helt avgörande fråga för framtidens välfärd, men att adressera vad som behöver prioriteras är desto svårare. Vilken riktning kommer behoven av kompetens att ta? Vilka soft skills kommer vara nödvändiga för att vara attraktiv på arbetsmarknaden och göra karriär? Lea Blomberg och Linda Jonasson, Region Skåne samt Sara Österberg, Skånes Kommuner och Petra Douhane, Vård- och Omsorgscollege Skåne berättar mer.

Samhällsbärande funktioner inom samhällsbyggnad

Skåne står inför en betydande tillväxt med behov nya bostäder och stora investeringar i infrastruktur. Transportinfrastrukturen är ett exempel som måste förstärkas inför öppnandet av Fehmarn Bält-förbindelsen 2029, med planer på väg- och brobyggen. Samtidigt  krävs både innovation och betydande investeringar i elnät och energiproduktion för att uppnå klimatmål och möta ett ökande samhällsbehov. Många medarbetare i dessa branscher går i pension de närmaste åren, samtidigt som det sker en större kompetensväxling mot digitalisering (AI) och hållbarhet. Vad innebär denna förändring för kompetensbehoven i Skåne? Detta kommer bl.a. Anders Gärdsmark, Byggföretagen Region Syd, Torbjörn Johansson, Installatörsföretagen och Emma Westin, Öresundskraft AB att berätta mer om.

14.45 - 15.00
Fika

15.00 - 15.50
Dialogpass - Vad är utmaningarna och hur resonerar skånska aktörer från bransch - näringsliv som välfärd samt aktörer från utbildning och arbetsmarknad om möjligheterna? Vilka förflyttningar kan och vill vi göra i Skåne?

Ca 16.00
Summering och avslut samt efterföljande mingel och nätverkande för de som önskar

Anmälan senast 20 maj via denna länk.