• Illustration: Ingrid Sandsborg 2023

Kreatörer med expertis för klimatutmaningar sökes

Region Skåne och Region Blekinge söker företag/personer som är verksamma inom de kulturella och kreativa branscherna som vill vara med och bidra till hållbar utveckling genom innovationsarbete.

I den här utlysningen söker vi kreatörer som vill samarbeta med små och medelstora företag från andra branscher med målet att gemensamt utveckla nya hållbara produkter, tjänster och processer som reducerar eller hanterar klimatutmaningar.

Alla vet att världen står inför stora förändringar inom globalisering, automatisering, klimatförändringar och digitalisering. Samtliga inverkar på sysselsättning, kultur, arbetsformer, affärsmodeller, ekonomin och samhället i stort. Skåne och Blekinge behöver rustas för att snabbt och effektivt kunna ställa om och ligga i framkant när omvärlden och marknaden förändras i allt snabbare takt. De kulturella och kreativa branscherna utgör en viktig del i detta arbete med konstnärers och kreatörers unika kompetenser och förmåga att analysera, gestalta och förstå omvärlden.

Cross Innovation Lab

I den här utlysningen söker vi kreatörer som har erfarenhet och en hög kompetens att jobba kring temat klimatanpassning (det kan t.ex. vara kompetens kring hållbara material eller hållbara processer eller erfarenhet från att arbeta med temat klimat (t.ex. i dokumentationer, i film, text eller konstnärligt arbete)).

I tre faciliterade workshops, varav en innan sommaren och två under hösten (se nedan) samt mellan träffarna, deltar du som expert inom ditt område. I slutet av den här processen ska det finnas nya hållbara lösningar i form av prototyper till nya produkter, tjänster, affärsmodeller eller nya processer. I december hålls en avslutande presentation.

Tidplan

Uppstartsträff: 31 maj 
Workshop: 29 augusti, 24 oktober 
Presentation: 5 december

Närvaron vid ovanstående fysiska workshops är obligatoriska. Därtill tillkommer flera arbetsmöten som ordnas individuellt i mindre arbetsgrupper mellan maj och december.

Sammanlagt kommer du att jobba cirka 40 timmar inom Cross Innovation Lab mellan maj och november mot ett arvode på 1200 kronor per timme exklusive moms. 

Intresseanmälan senast 5 maj

Intresseanmälan - Cross Innovation Lab (app.emarketeer.com)

Cross Innovation Southern Sweden - en treårig satsning

Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) har därför beviljat Region Skåne och Region Blekinge medel för att stärka södra Sveriges innovationsförmåga genom en satsning på tvärsektoriell innovation där de kulturella och kreativa branscherna är centrala noder. Projektet, som struktureras i flera delmoment, utgår från flertalet beprövade innovationsmetoder och syftar till att vara katalysator för omställning.