Innovation och hållbar tillväxt
Region Skåne utvecklar och finansierar även de främjaraktörer som finns regionalt, exempelvis åtta klusterorganisationer. Arbetet sker i nära samverkan med lärosäten, näringsliv, kommuner och främjarorganisationer i Skåne.
Forsknings- och innovationsrådet i Skåne (FIRS) är en sammanslutning av beslutsfattare som möjliggör ett ökat och fördjupat samarbete för att förbättra förutsättningarna för forskning och innovation i Skåne.
Om FIRS
Forsknings- och Innovationsrådet i Skåne (FIRS) består av ledningen vid lärosäten, kommuner, Region Skåne och näringslivet. FIRS agerar tillsammans för att tillvarata möjligheter och ha en beredskap att agera med enad kraft vid kritiska händelser. FIRS verkar för att Skåne ska vara en globalt konkurrenskraftig ekonomi som driver hållbar tillväxt.
Skånes innovationsområden
-
Avancerade material och tillverkningsindustri
Specialiseringsområdet ska verka för att ytterligare förbättra förutsättningarna för skånsk tillverkningsindustri att vara en konkurrenskraftig motor i den regionala ekonomin. Den avancerade industrin och dess materialanvändning är ett högspecialiserat styrkeområde med högt förädlingsvärde och kunskapsinnehåll. Den sträcker sig över flera branscher så som förpackning, kyla- och ventilationsteknik, kemi, plast och gummi. Speciellt kylteknik och förpackningsindustrin tillhör Skånes mest framträdande innovativa delbranscher och här finns också starka kopplingar till Skånes livsmedelsindustri.
Med utgångspunkt i hållbar produktion och cirkulära affärsmodeller ska specialiseringsområdet utvecklas mot förbättrad produktivitet och konkurrenskraft. Den intensiva automatiseringen och digitaliseringen av samhället ställer stora krav på skånsk industris omställningsförmåga och kompetensutveckling. Små och medelstora industriföretags omställningsförmåga kan förbättras med hjälp av tillgängliggörandet av funktionella testmiljöer och testbäddar.
-
ESS, MAX IV och innovationssystemet Science Village
Specialiseringsområdet ska tillvarata den globala tillväxtpotentialen med infrastrukturerna ESS, MAX IV och Science Village och den forskning som bedrivs på lärosäten och på företag i Skåne, Sverige och internationellt.
Ambitionen är att de nya infrastrukturerna ska integreras i regionens samlade utveckling och göra Skåne till en av världens ledande platser för forskning, utveckling och innovation i kombination med attraktiva och utmärkta levnadsvillkor och med stor internationell lyskraft.
-
Life science och hälsa
Life science sektorn går mot ett ökat systemtänkande vad gäller synen på hälso- och sjukvård, där ambitionen är att arbeta med hela hälsokedjan från hälsofrämjande insatser via prevention till diagnostik och behandling. Life science sektorn i Skåne omfattar företag inom utveckling, produktion och distribution av läkemedel och medicinteknik och hälsoteknik, grundforskning, klinisk forskning samt hälso- och sjukvård samt omsorg. Life science sektorn är inne i en förändring som dels omfattar ett närmande till tech och stordata, dels ett allt större fokus på prevention.
Life science i Skåne är välkänd internationellt och står för 16 procent av svensk life science med 6 700 anställda. Lägger man till Köpenhamnsområdet finns det över 50 000 anställda, vilket gör Greater Copenhagen till Nordeuropas största arbetsmarknad inom life science.
Vid lärosätena i Skåne är hälsa och medicin de områden som ligger längst fram. Detta tillför välutbildad arbetskraft och ny kunskap till innovationsmiljön vilket har gjort Skåne till en attraktiv plats för lokalisering. Likaså har hälso- och sjukvården och den kliniska forskning som bedrivs, ett avgörande värde för life science-sektorns utveckling i Skåne.
-
Smarta hållbara städer
Smarta hållbara städer grundar sig på en kombination av flera styrkor inom flera näringslivsområden och samhällsutmaningar. Det handlar om kunskap, produkter, tjänster och system som ska lösa utmaningar på hållbarhetsområdet i en allt mer urbaniserad värld med människan i centrum. Sett till näringslivet vilar området framför allt på energi och värme, bygg, fastighet, vatten, avfall och återvinning samt IT. Ur ett regionalt perspektiv är området decentraliserat då utvecklingen framför bedriva i städerna.
Lärosätena lyfter området hållbar stadsutveckling som ett strategiskt viktigt område att vidareutveckla och här finns också för området viktiga forskningsytor inom exempelvis klimat- miljö, förnybar energi och drivmedel och internet of things samt vatten och återvinning.
I Skåne finns goda förutsättningar att utveckla lösningar som kan bidra till nya och växande företag och en ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar region.
-
Tech
Tech området omfattar företag som säljer digitala hård- och mjukvarulösningar. I Skåne finns såväl ledande globala bolag som uppmärksammade startups. Verksamheterna sträcker sig från hårdvara och nätverkslösningar, via sensorer och Internet of things, till olika former av digitala applikationer och konsulttjänster. Det finns ett avancerat tekniskt kunnande inom deep tech, som bland annat omfattar artificiell intelligens, Internet of things, 5G, bildigenkänning och big data. Ett starkt växande segment är datorspel.
I Skåne finns också starka utbildningsmiljöer för tech-relaterad kompetens. Tech är vidare det område där flest innovationer genereras i Skåne. Företagen är i hög grad internationella, men är också viktiga som kunder för underleverantörer och konsulter regionalt. Tillsammans formar de ett dynamiskt kluster och samlar kompetens som även kan driva den pågående digitaliseringen av andra branscher. De större företagen utgör inte sällan grogrund för idéer som sedan spinns ut till nya företag. Detta speglas också i att skånska tech-bolag varit framgångsrika i att attrahera investeringar. Skåne är den fjärde främsta nordiska regionen, efter huvudstäderna, Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors vad det gäller att locka investeringar i tech-startups.
I Skåne finns det inom tech särskilt gynnsamma regionala faktorer som influerar sektorns utveckling och att den utvecklar sig starkare än riksgenomsnittet, både vad det gäller sysselsättning, förädlingsvärde och produktivitet. Det finns en stor utmaning i att möta näringslivets behov av kompetens.
-
Livsmedel
I Skåne finns starka tillgångar inom hela livsmedelssystemet från primärproduktion, via förädling och förpackning, till handels- och konsumentled samt ett välutvecklat innovationssystem. Det finns en unik koncentration av livsmedelsrelaterad forskning och utbildning och sedan länge goda samarbeten mellan lärosäten, näringsliv och samhälle. I Skåne finns ledande livsmedelsföretag, stora som små samt en bredd av startups.
Den omvandling som sker i livsmedelssystemet globalt kräver flervetenskapliga ansatser och samverkan. Vi ser flera typer av förändrade konsumtionsmönster inom exempelvis etiska och hållbara livsmedel och förpackningar, växtbaserade produkter, hälsofrämjande mat och dryck, nya distributionsformer och upplevelser. Här har vi i Skåne unika förutsättningar att tillvarata innovationsmöjligheter i denna omvandling. Några strategiska fokuspunkter i ett 10-årsperspektiv bedöms vara:
- Ökad livsmedelsproduktion i ett cirkulärt och biobaserat livsmedelssystem, vilket inkluderar nya råvaror och anpassade processmetoder såväl som effektiv vattenanvändning och kretsloppslösningar.
- Mat för livskvalitet och hälsa, där inte minst den snabba utvecklingen inom genetisk forskning och kring tarmflorans sammansättning ger nya möjligheter att förstå kostens hälsoeffekter och sedan arbeta mot innovationer inom precisionsnutrition.
- Nya möjligheter att förbättra livsmedelssäkerhet och konsumentförtroende genom hela värdekedjan bl.a. genom digitalisering, nya former av förpackningar och logistik.
- FoodTech, som rymmer innovationsmöjligheter allt från precisionsodling, iot, ai och 3D-printing till hälsoappar.