Grusväg i skogen

Klimatväxling i Skåne

Vill du sänka utsläppen och kostnaderna från era tjänsteresor? Då kan intern klimatväxling hjälpa dig på vägen. Här hittar du allt du behöver veta för att komma igång och skräddarsy en egen modell för klimatväxling. I högerspalten kan du ladda ner användbart material.

Vad är klimatväxling?

Att klimatväxla tjänsteresor är ett enkelt sätt att minska både kostnader och utsläpp. En avgift läggs på organisationens fossila resor, exempelvis flyg och bil. Pengarna används inom den egna organisationen för att stärka klimatsmart resande, som tågresor, el- eller biogasbilar, cykel och inköp för att underlätta digitala möten. Klimatväxling är alltså ett internt ekonomiskt styrmedel som kan hjälpa er att ställa om ert resande. 

Är det inte samma sak som klimatkompensation då?

Klimatkompensation innebär att de utsläpp som en verksamhet eller en privatperson orsakar kompenseras genom åtgärder som genomförs av någon annan. Dessa åtgärder ska leda till utsläppsminskningar som är lika stora som de utsläpp man har orsakat, det vill säga att nettoutsläppen ska vara noll. Klimatväxling å andra sidan används för att aktivt minska de egna utsläppen, istället för att kompensera för dem någon annanstans. På detta sätt kan pengarna användas till åtgärder i den egna organisationen.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!