Dokumentation delregionala överläggningar 2019
Region Skåne bjöd in de skånska kommunernas kulturnämndspresidier, kulturchefer samt Skånes Kommuner till överläggningar. Årets fyra delregionala överläggningar ägde rum den 27 februari i Kristianstad, 4 mars i Malmö, 5 mars i Ystad och 12 mars i Helsingborg. Totalt deltog drygt 115 politiker och tjänstepersoner i de fyra överläggningarna; 28 av de 33 kommunerna var representerade.
Överläggningarna var också startskottet för flertalet politiker som var nya i regional- samt kulturpolitiken. Diskussionerna om utmaningar kopplade till stad- och landperspektivet, samverkan mellan kommuner och kulturpolitiska strategier för att säkra allas rätt till lika möjligheter för kulturupplevelser och skapande var några av de teman som lyftes på överläggningarna.
Här nedan finns en sammanfattning av samtalen samt länkar till de underlag som vi refererade till under mötena.
Nästa steg i processen med kommande kulturplan blir en workshop med Region Skånes kulturnämnd, utvecklad av tjänstepersoner inom Region Skånes kulturförvaltning, den 23 maj.
Sammanfattning av överläggningarna
-
Samverkan mellan kommuner, region och stat
Ett genomgående tema på de delregionala överläggningarna var tvärsektoriell och interkommunal samverkan. På lokal nivå mellan politikområden och över förvaltningsgränser. Dett ansågs vara en förutsättning för att nå de kulturpolitiska målen och för möjligheten att utveckla villkoren för konstnärligt skapande.
Besparingar på regional och kommunal nivå utmanar kommunerna till att hitta nya sätt att arbeta på. Det kan till exempel handla om att jobba med fler samarbeten mellan kommuner, där regionen har möjlighet att vara den drivande kraften, samt att jobba tvärsektoriellt i frågor som berör stad- och land, allas möjligheter till kulturella upplevelser och skapande och tillgänglighetsperspektivet.
Vad ansågs vara utmaningarna för mer och bättre samverkan mellan kommunerna? Kommunerna lyfte betydelsen av att se bortom kommungränserna och hitta nya samarbetsformer. Främst i den geografiska närheten men om det finns möjlighet även över hela Skåne. Att lära av varandras erfarenheter anses vara ett utvecklande och effektivt sätt att arbeta på.
Frågor från kommunerna inom ämnet
- Hur utvecklar vi en hållbar kulturpolitik för hela Skåne?
- Kan Region Skåne ta ett större samordningsansvar för samverkan mellan kommunerna?
- Kommunerna ser en stor utvecklingspotential gällande marknadsföring, och diskuterade möjligheterna att hitta samverkansformer inom det området.
- Alla kommuner ser positivt på samverkan och diskuterade olika modeller för kommunerna och Region Skåne att mötas.
-
Stad och land - en hållbar kulturpolitik för alla?
Ett av prioriterat utvecklingsområde för Region Skånes nya kulturnämnd, och även för de delregionala politiska överläggningarna, är perspektivet "Stad och land": hur vi tillsammans kan utveckla den lokala infrastrukturen så att regionala satsningar och uppdrag når ut i alla delar av Skåne, och därmed stärker möjligheten för alla invånare att ta del av konst och kultur.
En av utmaningarna som lyftes av kommunerna var hur kulturen ska ha möjligheten att nå alla invånare i Skåne, oberoende av ålder, geografiskt läge och andra faktorer. Flertalet kommuner lyfte samarbetet med skolan som avgörande för att nå målgruppen barn och unga, samt att samarbetet med fritidsverksamheten ansågs vara en möjlighet som borde utvecklas för att nå flera.
Flera kommuner lyfte kulturens viktiga funktion som mötesplats och därigenom främja möten mellan människor. Även vikten av medborgardialog och möjligheten att utveckla de befintliga mötesformerna diskuterades.
Infrastrukturen var också i fokus under de delregionala politiska överläggningarna. I Skåne finns det ett utbrett och bra kollektivtrafiknät, men är det tillräckligt bra för att kulturen ska vara tillgängligt för alla på lika villkor? Det var en av frågorna som lyftes under mötena och ledde till flera diskussioner. Skillnaden mellan Skånes fyra hörn anses fortfarande vara stora vilket också avspeglas i ojämlikt kulturutbud.
Frågor från kommunerna inom området
- Hur når vi ut till alla delar av kommunen?
- Hur når vi ut till grupperna yngre (5 år och yngre) och gruppen äldre (65+)?
- Hur kan kulturen få en större bredd även i de mindre kommunerna? För ett levande kulturliv i hela Skåne behöver bredden av konstformer visas upp i alla delar av Skåne.
-
Områden att utvecklas inom
Under de delregionala politiska överläggningarna ombads kommunerna reflektera kring deras utbud inom konst- och kulturområden och diskutera de områden som de skulle vilja utveckla.
Att få invånarna att delta (delaktighetsperspektiv) och främja det egna skapandet lyftes fram av flertalet kommuner. Fokus låg på att öka barn och ungas inflytande, påverkan och deltagande i konst- och kulturfrågor i kommunerna. De lokala biblioteken är viktiga mötesplatser för att utvecklas inom området.
Konsten i det offentliga rummet var ett område som några av kommunerna lyfte fram som ett utvecklingsområde. Kommunerna ansåg att det ofta var ett område som glömdes bort eller prioriterades ner.
Brist på lokaler, eller användandet av befintliga lokaler lyftes också vid de delregionala överläggningarna. I vissa kommuner är bristen på lokaler stor och hindrar utvecklingen av konst- och kulturaktiviteter, eller möjligheten att ta emot turnerande föreställningar. I andra kommuner finns det lokaler, om än inte bara för kultur, som kan användas men inte gör det idag.
Frågor från kommunerna inom området
- Vi står inför besparingar på både kommunal och regional nivå. Hur använder vi resurserna på bästa sätt utifrån de mål som vi har?
- Hur får vi unga att ta del av bibliotekens utbud?
- Hur kan fler få möjligheten att ta del av den professionella kulturen?
- Hur utvecklar vi kulturskolan?
Anteckningar från de fyra hörnen
-
Kristianstad 27 februari
Här nedanför presenteras en kort sammanfattning i punktform om vad som diskuterades på den delregionala politiska överläggningen den 27 februari i Kristianstad.
- Arbetet med offentlig konst behöver förstärkas och utvecklas ytterligare.
- Barnkonventionen kommer att bli lag - hur hanterar vi det?
- Vi behöver fokusera på stad- och landperspektivet. Hur nås alla invånare i Skåne, i alla delar av Skåne?
- Tydligare samarbeten mellan förvaltningar inom kommunerna behövs för att utveckla arbetet.
- Tänk bort kommungränserna och sök gärna samarbeten med kommuner av liknande storlek, oberoende av geografiskt läge i Skåne.
- Utveckla samarbetet med Region Skåne. Kan Region Skåne ha ett tydligare samordningsansvar för samverkan mellan kommunerna.
- Fortsätt utveckla biblioteken som mötesplats.
- Samverkan inom Regionsamverkan Syd behöver vi fortsätta att arbeta med och utveckla.
- Aktiviteter för äldre och på boenden lyftes som ett möjligt område för samverkan mellan kommunerna, detta då alla kommuner inte har möjlighet att prioritera en egen samordnare för kultur inom äldrevården.
- Kan vi bli bättre på att marknadsföra det som händer i vår egen kommun och även det som händer i kranskommunerna? Vad är unikt för vår region och vårt område?
- Fritidsgårdar kan vara viktiga aktörer för att få barn och unga att ta del av kultur i kommunen.
-
Malmö 4 mars
Här nedanför presenteras en kort sammanfattning i punktform om vad som diskuterades på den delregionala politiska överläggningen den 4 mars i Malmö.
- Vi vill erbjuda ett rikare kulturliv, men det är en utmaning för en mindre kommun. Ofta blir det ett likriktat utbud och svårt att hitta variationen och bredden.
- Vi måste säkerställa allas rätt till kultur. I liten kommun som stor.
- Hur kan vi hitta mötesplatser där unga och äldre möts på ett naturligt sätt?
- Fokusera på att utveckla jämställdheten på kommunens fritidsgårdar, idag väldigt mansdominerat.
- Vi behöver nätverk där goda kommunexempel kan visas upp och vi kan lära av varandra. Gärna gemensamma nätverk som utgår från tematik istället för geografiskt läge. En kommun kan inte göra allt - tillsammans kan vi göra mycket mera.
- Skapa förutsättningar i kommunen för människor att leva på sitt kulturutövande. Näringslivet i kommunerna klarar sig bättre om det finns en innovationskraft från konst- och kulturområdet.
- Som ett led i att öka tillgängligheten behöver kulturverksamheter se över sina öppettider. Vissa aktiviteter stänger exempelvis kl.17, vilket gör det svårt för barnfamiljer att ta del av dem.
- Region Skåne måste vara den som startar upp och driver samverkan mellan kommunerna. Kommunerna har inte resurserna att göra det själva.
-
Ystad 5 mars
Här nedanför presenteras en kort sammanfattning i punktform om vad som diskuterades på den delregionala politiska överläggningen den 5 mars i Ystad.
- Barn och ungas tillgång till kultur behöver utvecklas i samverkan med skolan. Öppna dörren för fler barn att kunna använda sig av kulturskolan.
- Nätverk och mötesplatser är oerhört viktiga för utvecklingen av kulturen i Skåne. Det finns ett stort behov av mötesplatser i kommunen, inte minst för aktiviteter över generationsgränserna.
- Öka utbudet av kvalitativa kulturaktiviteter på fritids.
- Kulturskolan lyftes utifrån flera perspektiv; behov av ett breddat utbud, tillgänglighet, kunna erbjuda heltidstjänster för att kunna attrahera lärare och kultursamverkan kring kulturskoletjänster.
- Biblioteken behöver bli ett tydligt nav för att locka olika typer av människor från olika generationer.
- Infrastruktursatsningar är nödvändiga för att sydöstra Skåne ska fortsätta kunna utvecklas.
- Kulturhus behöver ta en större plats i kommunens planering.
- Region Skånes inverkan ger mer forskning, omvärldsbevakning, möjlighet till en bättre helhetsbild och kunskap.
- Verksamhetsutveckling ska vara i fokus för kommunsamverkan.
- Prioritera vilka olika kulturella aktiviteter som ska finnas i kommunen när man jämför med andra kommuner i Skåne.
-
Helsingborg 12 mars
Här nedanför presenteras en kort sammanfattning i punktform om vad som diskuterades på den delregionala politiska överläggningen den 12 mars i Helsingborg.
- Tillgängligheten och infrastrukturen är avgörande för utvecklingen. Invånarna i Skåne ska ha möjlighet att ta del av kultur, oberoende av geografiskt läge, ålder eller andra faktorer.
- Tillgängligheten och infrastrukturen är avgörande för utvecklingen. Det måste vara möjligt att ta sig till kulturarrangemangen.
- Samverka med skolorna för att nå ut till fler.
- Implementera synen på kultur som samhällsbyggare i hela kommunen, även inom andra politikområden och förvaltningar.
- Utmaning att nå ut till alla. Vi vill vå fler äldre i kommunen att ta del av ett rikt kulturliv.
- Digitala spel har en enorm omfattning, men hanteras ofta utanför den traditionella kultursektorn. Hur tar vi tillvara på den potentialen?
- Det finns begränsade resurser i vissa kommuner för att marknadsföra kultur.
- Hur ökar vi tillgängligheten till kultur för barn och unga? Barnen ska ha lätt för att kunna ta del av kulturen. Även de som bor på landsbygden-
- Produktioner från de stora institutionerna behöver nå de mindre kommunerna. Antingen genom att invånarna enkelt kan ta sig dit, eller att institutionerna tar sig till kommunerna.
- Delaktighet bland medborgarna behövs.
- Region Skåne är viktiga för att främja samverkan mellan kommunerna.