Miljöpristagare 2017

GRAM och Nyrups Naturhotell delade på årets miljöpris. Här berättar de om dina idéer och tankar kring hållbar utveckling.

Rowan Drury, GRAM – miljöpris

Berätta om din prisvinnande idé!

– Gram började som en personlig resa för att konsumera smartare och minska mina egna sopor. Jag började ändra mina vardagliga vanor så att jag kunde minimera antalet förpackningar. Svårast var det med mat där jag upplevde att utbudet av oförpackade produkter var begränsat. På nätet läste jag om förpackningsfria mataffärer i Tyskland, Frankrike, USA och England – så jag började undra varför inte detta fanns i Sverige.

Hur bidrar GRAM till hållbar utveckling i Skåne?

– Jag tror att det är viktigt att vi tänker mer på hur vi konsumerar och hur det påverkar miljön. Vi måste öppna ögonen för sambandet mellan vårt "disposable society" och plastdrivorna i världshaven. Gram är mer än bara en matbutik, det är ett sätt att börja tänka lite annorlunda. Genom butiken och mina föreläsningar om att leva ”zero waste” hoppas jag kunna hjälpa Skåne att bli ett föredöme i hur man kan minska avfall och förbruka mindre resurser.

Webbplats GRAM Malmö

Cecilia Timner och Camilla Jönsson, Nyrups Naturhotell – miljöpris

Berätta om er prisvinnande idé!

– Vi har både en bakgrund som tagit oss dit vi är idag. Cecilia driver sedan 2014 Nyrups Osteria där hon bland annat säljer sin egenproducerade ost, gjord på lokal mjölk. Camilla har arbetat med utomhusmatlagning och utomhusupplevelser för grupper sedan 2012. Vi råkade dricka kaffe tillsammans en dag 2014 och snart hade vi mötts i vår gemensamma uppfinning Nyrups Naturhotell. Vi vill erbjuda våra gäster en genuin upplevelse av närhet till naturen, gemenskap med andra gäster, personligt fokus och möjligheter till medskapande.

Hur bidrar Nyrups Naturhotell till hållbar utveckling i Skåne?

– Vi hoppas att Nyrups Naturhotell lämnar reella spår hos våra gäster – att de kan känna större trygghet och lugn när de är utanför städer och bebyggelse och känna att de som människor är en självklar del av naturen. Med en naturnära och fundamental naturupplevelse med människan i centrum ser vi att Naturhotellet representerar en ny dimension i besöksnäringen i Skåne.

Webbplats Nyrups naturhotell

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter