Region Skånes pris för bästa barn- och ungdomskortfilm
Prissumman är 100 000 kronor. Genom priset premierar Region Skåne en filmskapare för bästa kortfilm i den internationella barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF som äger rum varje år i mars i Malmö.
Priset instiftades av kulturnämnden 2006 för att höja kvaliteten på kortfilmerna som visas under festivalen samt kortfilmens status bland filmskapare. Kvalitet och nyskapande är viktiga bedömningsgrunder för valet av pristagare.
Hela festivalen BUFF 21-27 mars skjuts upp, äger rum 27-30 september
På grund av pandemin genomförs BUFF 2020 inte som vanligt i mars utan den 27-30 september. Region Skånes kortfilmspris delas ut under festivalens sista dag, den 30 september.
Årets juryn består av:
Magnus Lunderquist, ordförande Region Skånes kulturnämnd
Julia Thelin, regissör och mottagare av Region Skånes kortfilmspris 2018 med filmen Brottas
Björn Wangen, bildkonstnär och adjunkt på Bildlärarutbildningen på Malmö Universitet
Jenny Grönvall, konstnär och projektledare för Bästa Biennalen, en regional konstfestival för barn och unga
Jon Asp, journalist och filmrecensent, redaktör för filmtidningen POV samt kritiker i Svenska Dagbladet och Aftonbladet.
Uppdraget i priskommittén är ettårigt.
Tidigare års pristagare
-
2020 Emelie Mannering för filmen Jarvik
Undantagstillstånd och vardag som förenas i uppväxtskildring med direkt tonträff. Berättelsen har en hög komplexitet som möjliggörs genom ett mångbottnat manus, hög fysisk närvaro och nerv i foto och skådespeleri. Vi berörs starkt av en film med hög konstnärlig nivå och mognad.
-
2019 Giulia Gandini, Italien för filmen My time
En intensiv bildningsresa som väcker stora reaktioner hos sin publik. Filmen belyser ett angeläget och tidlöst ämne och skildrar en dramatisk vardagssituation gestaltad utifrån ungas perspektiv. En imponerande rolltolkning och regi skapar en kortfilm i ordets sanna bemärkelse.
-
2018 Julia Thelin, Sverige för filmen Brottas
Här är brottarmattan både spelplats och metafor. Med ett skickligt grepp skildrar filmen två unga tjejers vänskap och relation i en komplex brytningstid.
Känslolivet är närvarande i varje sekund och den formmässiga dynamiken är så träffsäker att "Brottas" är en självklar vinnare av Region Skånes kortfilmspris.
-
2017 Farnoosh Samadi och Ali Asgari, Italien/Frankrike för filmen The Silence
En berättelse som synliggör ett aktuellt och angeläget dilemma i dagens samhälle. Filmen är konsekvent lojal med barnets perspektiv i såväl tematik som konstnärliga val. Kamerans position och filmens ljudbild förstärker flickans utsatthet i relation till sin mamma och en vuxenvärld som brister i ansvar. Den unga flickan briljerar med sin närvaro i varje bild och lämnar ingen oberörd.
Det är väl avvägda och gripande 15 minuter där tystnaden talar.
-
2016 Olga och Tatjana Poliektova, Ryssland, för filmen My grandfather was at cherry tree
En stor liten film med många lager där publiken förs längre och längre in en kärleksfull värld berättad av ett barn.
En livsbejakande sorgebearbetning där alla karaktärer; människor, djur och träd, tillåts att vara sårbara.
Med ett konstnärligt och unikt bildspråk skapar dessa två systrar ett fullfjädrat mästerverk.
-
2015 Ninja Thyberg, Sverige, för Catwalk
En konceptuellt och konsekvent berättad film som undviker de klassiska klyschorna och problematiserar utan att förenkla. Med finstämt spel och med små medel lyckas regissören få oss ambivalenta i en värld där all skuld tas från individerna.
Ur ett barns perspektiv, utan genvägar och pekpinnar fångar Ninja Thyberg unga tjejers identitetsskapande och öppnar upp för vidare tankar och inbjuder in till ett angeläget samtal.
-
2014 Anja Lind, Sverige, för filmen Agnes
Ur ett barns perspektiv skildras mötet, och kanske framförallt konflikten, med den stundom obegripliga vuxenvärlden. Genom en verklighetstrogen och gripande syskonrelation får betraktaren följa en lågmäld konflikt, som trots sin nedtonade karaktär ger en glimt av omvälvande inre dramatik.
Med finkänslig regi, effektivt foto och tonsäkert skådespeleri, i synnerhet från huvudrollsinnehavaren, framförs berättelsen i ett stillsamt tempo som med stor övertygelse lyckas ge en levande gestaltning av en liten flickas värld. En både rörande och rolig film som ger prov på det svåra i det enkla ur barnets perspektiv.
-
2013 Kira Richards Hansen, Danmark för Damn Girl
En film som utan att moralisera tar upp komplexa frågeställningar kring vuxenblivande, identitet och kön. En skickligt regisserad berättelse med driv och explosivitet.
Med spännande miljöer och modigt foto får Damn Girl ett konsekvent och genomtänkt bildspråk som skapar framåtrörelse och tar tillvara kortfilmens möjligheter och begränsningar.
-
2012 Emma Burch, England, för Being Bradford Dillman
En fullständigt enig jury har valt denna film för att den med sin precisa berättelse, sitt rika bildspråk och skickliga genomförande utmanar och engagerar.
Filmen är en socialrealistisk animation med magiska inslag som drar in oss i en gripande historia om en flicka och hennes mamma.
Deras fantasier både synliggör föräldrars ohyggliga makt över sina barn och blir en väg till flickans utforskande av kön och identitet.
-
2011 Ingvild Søderlind, Norge, för Jenny
Trots en hotfull och pessimistisk inledning upplöses filmen i hoppfullhet.
En film som med små medel och fin känsla för detaljer leker med våra fördomar och förväntningar. Tonårstillvaron skildras med perfekt tonträff - nära, hudlöst och lågmält.
-
2010 Pil Maria Gunnarsson, Sverige, för The mouse
Ett lågmält drama om den korta vägen mellan förälskelse och svartsjuka. Regissören förmår att tillsammans med de unga skådespelarna gestalta komplexiteten i ett ungt och ömtåligt hjärta. För en inkännande beskrivning av kärlekens kval går juryns pris till the Mouse.
-
2009 Amanda Kernell, Sverige, för Semestersystern
Nyfikenhet driver betraktaren framåt genom varje scen. Filmen förmedlar en känslomässig komplexitet i en ung pojkes relationer såsom syskonskap, vänskap och en spirande sexualitet. Juryn tror på Amandas filmiska talang och uppskattar hennes starka, personliga men samtidigt subtila uttryck.
-
2008 Simon van Dusseldorp, Holland, för Doggie
Doggie är en modig och okonventionellt berättad film, som både överraskar och värmer.
Den skildrar en pappas möte med barnet i barnets egen fantasivärld. Ömsint, humoristisk och originell.
-
2007 Pernilla Hindsefelt, Danmark, för Schack
Det är en stor styrka att berätta ordlöst. Schack lyckas med det alla pantominanimationer vill, nämligen att få publiken medskapande. En liten pärla som får sin klara lyskraft genom det finslipade raffinerade uttrycket i musik, bilder och inte minst i bildrytm. Rolig, tänkvärd och underbart lätt.
Juryn uppskattar särskilt den specialkomponerade musiken med klassiska instrument som accentuerar bildflödet.
Hedersomnämnande: Torill Kove, Norge för "Den danske diktaren".
Juryns motivering:
En originell, fängslande och inte minst humoristisk historia. Existentiella frågeställningar formas med ett enkelt och lätt handlag. Animationen, den grafiska designen och berättaren har närvaro, värme och humor uti varje enskild filmruta. Filmen utgörs av ett otal kreativa uppslag som alla vävs ihop till en intrikat helhet. Mycket professionell. Minst lika mycket en film för vuxna som för barn.
Filmen utgörs av ett otal kreativa uppslag som alla vävs ihop till en intrikat helhet. Mycket professionell. Minst lika mycket en film för vuxna som för barn.
-
2006 Ashvin Kuhmar, Indien, för Little terrorist
Verkligheten för en aktuell konflikt mellan nationer och religioner tolkas med extraordinär skönhet. Filmen ställer många frågor, utan att moralisera och ingjuter hopp . Allt skildras av fina skådespelare och superb filmkonst.