EU:s sektorsprogram
Sektorsprogram
-
Horisont 2020 – forskning och innovation
EU:s program för forskning och innovation har bytt namn från ramprogram till Horisont 2020. Genom namnbytet vill kommissionen sätta ett tydligt fokus på tillväxtmålen i Europa 2020-agendan. Den totala budgeten är på 70 miljarder euro och svensk förvaltningsmyndighet är Vinnova.
-
Life – EU:s stora miljöprogram
Life är EU:s stora miljöprogram och har som mål att genomföra och integrera EU:s olika miljömål. Life har en totalbudget på 3,5 miljarder euro för innevarande programperiod och svensk kontaktpunkt är Naturvårdsverket.
-
Hälsa för tillväxt – sjukvård och folkhälsa
EU:s hälsoprogram har i den nya programperioden fått en allt starkare fokusering på sjukvård istället för förebyggande folkhälsoarbete. Demografiska förändringar i form av en större andel äldre i den europeiska befolkningen ställer nya krav på vården. Programmets budget för perioden är på totalt 449,5 miljoner euro. Svensk kontaktpunkt är Folkhälsomyndigheten.
-
Fonden för ett sammanlänkat Europa – energi, telekom, transport
Connecting Europe Facility (CEF)
CEF är ett nytt instrument som tar ett samlat grepp över tre olika områden: energi, telekommunikation och transport. Svenska kontaktmyndigheter blir troligen Energimyndigheten, Post- och telestyrelsen samt Trafikverket för respektive delområde.
-
Kreativa Europa – kulturella och kreativa näringar
Kreativa Europa är ett ramprogram för de kulturella och kreativa sektorerna. Programmet syftar till att stärka samarbeten mellan konstnärer, kulturaktörer och kulturinstitutioner i deltagande länder och har en budget på 1,46 miljarder euro för hela perioden. Ansvariga svenska myndigheter är Kulturrådet och Svenska Filminstitutet.
-
Erasmus+ – utbildning och kompetens
Utbildning är ett högprioriterat område för EU och insatserna finns samlade i programmet Erasmus+. Övergripande mål för Erasmus+ är att främja kompetens och anställningsbarhet samt modernisera systemen i Europa för utbildning och yrkeskompetens. Totalt finns det avsatt 14,7 miljarder euro och svenska kontaktpunkter är Universitets- och högskolerådet samt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
Universitets- och högskolerådet
-
Programmet för sysselsättning och social innovation (EaSI)
Programmet har som mål att stödja sysselsättnings- och socialpolitiska insatser som ligger i linje med Europa 2020-strategin, utöver de som omfattas av socialfonden. Programmet har en budget på 815 miljoner euro för perioden fram till 2020 och har i dag ingen svensk kontaktmyndighet.
-
Programmet för rättigheter, jämlikhet och medborgarskap
Syftet med programmet är att främja och skydda medborgarnas mänskliga rättigheter. Operativt mål är att sprida kunskap om rättigheter kopplade till det europeiska medborgarskapet när det gäller rörlighet samt principer för icke-diskriminering jämställdhet samt, barns rättigheter. Prioriterade områden är kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte. Ekonomisk omslutning är 389 miljoner euro. Svensk kontaktpunkt saknas i dagsläget.
-
Ett Europa för medborgarna – kunskap om EU
Syftet med detta program är att öka kunskapen om EU:s historia, syfte och institutioner samt stimulera medborgarengagemanget. Detta ska ske genom att arrangera seminarier, workshops, debatter och vänortsutbyte. Budgeten för programmet är på 185 miljoner uero. Svenska kontaktpunkter är de olika Europa Direkt-kontoren.
-
COSME – konkurrenskraft för små och medelstora företag
COSME har som mål att utveckla små- och medelstora företag inom unionen. Särskilt fokus ligger på att få företag att arbeta på andra marknader än hemmamarknaden. Den ekonomiska omslutningen för COSME är 2,3 miljarder euro, och svensk kontaktpunkt är Tillväxtverket. Nätverket Enterprise Europe Network (EEN) är finansierat av COSME. I Skåne finns EEN hos värdorganisationen Invest in Skåne.
-
Asyl-, integrations- och migrationsfonden (AMIF)
AMIF ska främja en effektiv hantering av migrationsströmmar samt genomförande, förstärkning och utveckling av unionens gemensamma strategi för asyl och invandring. Programmet har totalt 3 137 miljoner euro under programperioden.
-
URBACT – hållbar stadsutveckling
URBACT är EU:s program för hållbar stadsutveckling och bygger på samverkan mellan städer.