Som en direkt följd av covid-19-pandemin har många skåningar blivit permitterade, och än fler kommer förmodligen att bli det. Därför har Region Skåne samlat utbildningsmöjligheter som du kan ta del av här och nu: utbildningar, distanskurser och gratis onlineutbildningar som du kan påbörja redan idag.

Vad hittar du på sidan?

Det kan vara svårt att navigera i utbildningsutbudet. För att du ska hitta rätt har vi samlat utbildningar i Skåne, kurser du kan läsa på distans och gratis onlineutbildningar som du kan börja redan idag. Vi har även tips om basala kurser inom vården och onlinekurser för dig som arbetar inom besöksnäringen.

Besök oss gärna återkommande då informationen uppdateras löpande.

 

Extra satsningar på utbildning

Har du plötsligt möjlighet att göra något nytt? Ta då chansen och bygg din kompetens inför framtiden! Sveriges universitet, högskolor och yrkeshögskolor erbjuder flertalet utbildningar och kurser. 

Korta utbildningar inom yrkeshögskolan är ett nytt koncept som ger nya möjligheter till kompetensutveckling. Utbildningarna är under 100 YH-poäng och passar bra för dig som vill fylla på med mer kompetens eller är i behov av omställning.

Lunds universitet lanserar Studiechansen, ett antal nya utbildningar som en del i Utbildningsdepartementets satsning för att hjälpa Sverige genom coronakrisen. En introduktionstermin, två tematerminer eller vidareutbildning. Vad passar dig?

Folkhögskolor erbjuder en bred palett av utbildningar. 

Folkhögskoleutbildningar (folkhögskola.nu)

Nya platser finns också inom yrkesvux - yrkesinriktade gymnasieutbildningar för vuxna.

Yrkesvux (skane.se)

 

Webbutbildningar - Vård

Det är just nu stor efterfrågan på personal inom landets kommuner och regioner. Nedan finner du utbildningar som kan höja dina kunskaper och ge ökad chans att söka omvårdnadsjobb inom exempelvis äldreomsorgen.

Äldreomsorg

ABC demens och ABC demens plus

Funktionsvariationer

Basutbildningar

 

MOOC - Gratis online-kurser

Nedan finns förslag på populära MOOC-kurser från plattformarna edX och Coursera, listade efter ämneskategori. På dessa plattformar kan du även själv söka och välja bland tusentals olika kurser. För att ta del av kurserna kommer du behöva skapa ett konto. Samtliga kurser är på engelska och du kan börja när du vill. Nedan har vi skapat en guide av spännande kurser du kan gå, helt gratis! 

Vad är MOOC?

MOOC står för “Massive Open Online Course” och är utbildningar som är tillgängliga online, kostnadsfria och med obegränsat deltagande utan krav på behörighet. De flesta MOOC-kurser ges av världsledande universitet från olika länder och går att hoppa på när som helst. Kurserna är uppbyggda med digitala föreläsningar och kursmaterial, men erbjuder också mycket interaktion med andra studenter. När du läst en MOOC-kurs får du inga högskolepoäng. Däremot kan du få ett certifikat på att du klarat kursen, i vissa fall mot en avgift.

 

Onlineutbildningar

Digitalisering, AI och datorvetenskap

Introduktion till programmering

Språk och organisation

Samhällsvetenskap

Ekonomi och marknadsföring

Kommunikation

Design

Hälsa

Matematik och statistik

 

Lär dig digitala plattformar

Nedan finner du en samling av olika plattformar som erbjuder gratis onlineundervisning. Detta gäller allt från att höja dina kunskaper i olika programvaror som ofta används på jobbet, till utbildningsappar där du kan använda mobilen i ditt lärande. 

Google Courses

Googles egna kurser, där vissa ger certifikat och vissa inte. Kurserna kan vara allt från 1 - 40 timmar långa och handlar främst om digital marknadsföring, datateknik och karriärsutveckling. 

Google Analytics

Här kan du lära dig om Googles populära verktyg för att samla in och analysera data från webbsidor.

Skolverket

Lärportalen har tagit fram korta digitala utbildningar för att utveckla kunskaper inom olika områden relaterat till läraryrket.

Internetstiftelsen

Här har Internetstiftelsen skapat en samling enklare utbildningar för att skapa förståelse och kunskap om internet och digitalisering. 

Microsoft

Vill man lära sig mer om hur man använder Microsofts Officeprogram kan man gå deras onlinekurser här. 

Elements of AI
En gratis onlinekurs för att lära sig grunderna om artificiell intelligens (AI). Kursen lär ut vad AI är, vad man kan göra med AI samt dess påverkan på samhället och individen. Undervisningstiden är ca 15–30 timmar.

Moderskeppet
Gratis onlinekurser för kreativitet, bland annat i foto och redigering i Adobe-program såsom Photoshop, InDesign och Illustrator. 

Visma
En onlinekurs för dig som är intresserad av att starta eget företag och behöver hjälp med att komma igång.

TedEd
Varför inte inspireras eller lära dig av ett tal? På TedEd kan du se föreläsningar av duktigt retoriska talare om allt mellan himmel och jord. Här följer tre av de mest populära TedTalks:

- How great leaders inspire action
- How to speak so that people want to listen
- The puzzle of motivation

Duolingo
Gratis språkapp som finns på svenska där du kan lära dig en mängd olika språk på ett kreativt och pedagogiskt vis. Perfekt tidsfördriv!

Learning Swedish
Känner du någon som vill komma igång och lära sig svenska? Svenska institutet erbjuder en gratis grundkurs online i svenska.

Mimo: learn to code and program
En app där du kan lära dig att skapa egna spel, appar och hemsidor.

 

Tips

Utbildning.se har samlat över 7000 utbildningar från flera olika arrangörer.

De flesta kostar, men om du filtrerar ”Pris lägst > högst” hittar du många bra kostnadsfria, kompetenshöjande distanskurser att gå.

Kontakt

Eva-Britt Grönberg
Enheten Näringsliv och arbetsmarknad
Region Skånes avdelning för regional utveckling
eva-britt.gronberg@skane.seSenast uppdaterad : 2022-10-31