Covid-19 - Corona

För att minska de ekonomiska konsekvenser som Covid-19 (Corona) medför för näringslivet finns stöd och rådgivning att få både nationellt, regionalt och lokalt. Här samlar vi aktuell information till företag.

Utbildningsakuten

Som en direkt följd av covid-19-pandemin har många skåningar blivit permitterade, och än fler kommer förmodligen att bli det. Därför har Region Skåne samlat utbildningsmöjligheter som du kan ta del av här och nu. Kurser du kan läsa på distans och gratis onlineutbildningar som du kan börja redan idag.

Utbildningsakuten

Stöd från Region Skåne

Utöver de stora insatser som görs inom hälso- och sjukvården arbetar Region Skånes avdelning för regional utveckling med insatser och underlag för att underlätta för företag som står inför en mycket tuff situation. 

Beslutade insatser
Återkommande analyser kring ekonomiska effekter av covid-19 
Uppdaterad information om covid-19 från hälso- och sjukvården

Stöd på Verksamt.se

Verksamt.se är en nationell webbplats drivs av Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Här finns samlad information från myndigheter om covid-19, som är viktigt för dig som företagare att känna till. 

Här hittar du information om covid-19 på Verksamt.se 

Stöd från Almi

Almi tillhandahåller finansiering och affärsutveckling till små och medelstora företag och finns tillgängligt för företag som drabbas av krisen. Almi har samtliga kontor öppna och står redo med sin kompetens och expertis för att stötta företag som behöver hjälp. 

Här kan du läsa Almis information med anledning av coronaviruset 

Stöd till dig som enskild företagare

Är du enskild näringsidkare och har tappat i omsättning med anledning av covid-19? Då finns det stöd att söka.

För stödperioden december 2021 till februari 2022 kan du söka fram till den 30 april 2022.

Läs mer om Omsättningsstöd till näringsidkare på Länsstyrelsen Skåne

Anstånd med betalning av skatt

Med anledning av coronaviruset bevakar Skatteverket regeringens förslag till åtgärder för att stödja företag som drabbas ekonomiskt genom nya möjligheter till anstånd med betalning. I väntan på ändringar i lagstiftningen om anstånd kan företag (och privatpersoner) som har fått tillfälliga betalningsproblem söka anstånd med betalning hos Skatteverket – detta oavsett vilket skatteslag eller när skatten förföll till betalning. Tiden för anståndet varierar men sätts i normala fall till två månader. Betalningstiden kan förlängas upp till fyra månader och det kan finnas möjlighet till ytterligare förlängningar efter det. 

Här hittar du Skatteverkets information om anstånd med skattebetalning 

Korttidsarbete

Från den 1 april är det Skatteverket som är ansvariga för korttidsarbete. Från den 1 april kan arbetsgivare retroaktivt ansöka för perioden december 2021 till mars 2022.

Stöd vid korttidsarbete - Skatteverket

Stöd från Försäkringskassan

Är du sjuk i covid-19 och måste vara hemma från jobbet?

Försäkringskassan - Coronaviruset - Det här gäller

Karensavdrag

För att minska smittspridningen av coronaviruset och covid-19 kommer karensavdraget för sjuklön och sjukpenning tillfälligt tas bort. Det är staten som står för kostnaderna för de tillfälliga reglerna. De nya reglerna gäller från den 11 mars till och med den 31 december 2020. Du som arbetsgivare ska göra karensavdrag som vanligt. Även du som egenföretagare kommer att kompenseras för en karensdag. 

Åtgärden innebär att den anställde i efterhand får söka ersättning för den första dagen i sjukfallet från staten. Ansökan görs retroaktivt till Försäkringskassan. 

Här kan du läsa med om slopat karensavdrag

Information från kommunerna

Flera av Skånes kommuner erbjuder stöd till företag som befinner sig i en svår situation. Gå in på din kommuns hemsida för att läsa mer:

Listan uppdateras när fler kommuner tar fram företagsstöd för sin kommun. 

Kommunövergripande insatser

Foretagsmotorn.se (Trelleborg, Höör, Hörby, Sjöbo, Vellinge)

Familjenhelsingborg.se (Bjuv Båstad Helsingborg Höganäs Klippan Landskrona Perstorp Svalöv Åstorp Ängelholm Örkelljunga)

Nyforetagarcentrum.se (Ystad, Tomelilla, Simrishamn)

 

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.