Öresundsbron

Pendling över Öresund 1997-2020

Sedan öppningen av Öresundsbron 2000 har den varit vägen till jobbet för både svenskar och danskar.

Framförallt har pendlingen från Sverige till danska sidan av Öresund ökat. Nu släpps ny statistik och för första gången går det att studera effekterna av gränskontroller i samband med flyktingkrisen 2015-2016 och pandemin 2020.

2020 var det 16 477 personer som pendlade till en arbetsplats på andra sidan Öresund. Det är fler svenskar som har sin arbetsplats på andra sidan sundet än tvärt om. Sitt maximum nådde pendlingen från den svenska sidan år 2008 då antalet pendlare var drygt 19 000 personer. Statistiken visar också att pendlingen minskat något mellan 2015-2020, men att minskningstakten varit väsentligt lägre än mellan 2008-2015.

Den pendlingsstatistik som presenteras här är den första sedan 2015, då statistikutlämningen mellan Danmark och Sverige upphörde. Under 2021 hittades genom Region Skåne, Danmarks statistik och SCB en lösning på problemet och nya siffror över pendlingen kunde presenteras.

Nedan hittar du de viktigaste nyckeltalen kopplade till pendlingen. Under "Mer information" finns länkar för dig som vill fördjupa dig. Där hittar du den senaste rapporten om Öresundspendling och du kan enkelt klicka dig vidare till vår databank Öresundsdatabasen för att fördjupa dina kunskaper.

Dokument

  • Pendling_over_oresund-v9.pdf

    ( .pdf, 1,1 MB)

    Ladda ner

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.