Samarbeten vi deltar i
Samarbeten vi deltar i
-
Folkhälsa och social hållbarhet
-
Partnerskap Skåne
Partnerskap Skåne är en utvecklingsplattform för att stödja ett inkluderande mottagande av nyanlända och asylsökande. Sedan 2008 samarbetar ett 50-tal organisationer utifrån en samsyn kring behov och delat ansvar. Förutom att Region Skåne är medfinansiär i arbetet bidrar vi också med kunskapsstöd och hälsoundersökningar i samband med etableringsinsatser.
Aktörer: Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne, Skånes Kommuner, Nätverket Idéburen sektor i Skåne, kommuner, näringsliv och Lärosäten syd.
Här kan du läsa mer om Partnerskap Skåne och dess olika projekt:
Partnerskap Skåne - Nätverket -
STRADA
Region Skåne gör systematisk och kontinuerlig skaderegistrering till det nationella systemet STRADA (Swedish Traffic Accident Data Acquisition). STRADA är ett informationssystem för data om skador och olyckor inom hela vägtransportsystemet.
STRADA regleras av ett övergripande samarbetsavtal mellan Region Skåne och Transportstyrelsen.
Syftet med en systematisk och kontinuerlig skaderegistrering i Skåne är att kunna ge en helhetsbild av skadorna i befolkningen. Registreringen visar även hur skademönstret utvecklas över tid, i vilka miljöer skadorna sker och vilka som drabbas. Helhetsbilden kan sedan användas som ett kunskapsunderlag för politiker, beslutsfattare samt praktiker i det skadeförebyggande arbetet.
STRADA bygger på uppgifter från två källor, polis och sjukvård. Polisen registrerar in trafikolyckor och denna registrering är rikstäckande i STRADA sedan årsskiftet 2003. Större delen av Sveriges akutsjukhus registrerar också in uppgifter om olyckor i vägtrafiken till informationssystemet.
Webb: STRADA - informationssystem för olyckor och skador i trafiken
-
Partnerskap Skåne
-
Hälso- och sjukvård
-
eHealth for regions - integrated structures in the Baltic sea area
Nätverket ska underlätta för gränsöverskridande samarbete inom hälso- och sjukvård.
-
eHealth for regions - integrated structures in the Baltic sea area
-
Infrastrukturplanering
-
E22 AB
En utbyggnad av väg E22 utbyggd till motorväg/fyrfältsväg mellan Trelleborg och Norrköping skulle skapa stora vinster för både invånare och företag.
För att visa på enigheten mellan politik och näringsliv bildades E22 AB hösten 2006 av Region Blekinge, Region Skåne, Regionförbundet i Kalmar län, Regionförbundet Östsam och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.
E22 AB arbetar med att ta fram fakta om utbyggnaden och dess effekter samt att kommunicera dessa till beslutsfattare på alla nivåer.
Webb: E22.eu
-
EGTS - Utveckling av den centraleuropeiska transportkorridoren
Med samarbetsformen EGTS (europeisk gruppering för territoriellt samarbete) underlättas samarbete mellan regioner i EU. En EGTS kan liknas vid ett svenskt kommunalförbund.
Region Skåne gick år 2013 som första svenska region in i en EGTS med två regioner i Polen och tre i Ungern. Ett viktigt samarbetsområde är att vidareutveckla den centraleuropeiska transportkorridoren (CETC) som sträcker sig längs med E65 från Malmö och Ystad genom Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern till Kroatien och Adriatiska havet.
Arbetet med CETC har pågått sedan 2004. Goda transportförbindelser skapar förutsättningar för en hållbar ekonomisk tillväxt och ökad sysselsättning i hela korridoren.
-
Spårvagnar i Skåne
Region Skåne, tillsammans med Malmö, Lund och Helsingborg har bildat Spårvagnar i Skåne, SPIS. SPIS samverkar för införandet av spårväg i de tre städerna.
Mycket är gemensamt och resurserna används därför effektivare i planering och genomförande. SPIS-samverkan arbetar med samarbeten inom drift- och underhållsfrågor, utformningsprinciper, kommunikation, upphandling och finansieringslösningar.
-
Stambanan.com
Stambanan.com är ett nätverk av kommuner och regionförbund som vill driva på utvecklingen av Södra stambanan i hela sin sträckning så att den fungerar väl för sina uppgifter.
Webb: Stambanan.com
-
E22 AB
-
Kulturutveckling
-
Digitalt först med användaren i fokus
Region Skånes biblioteksverksamhet styrs av Regional kulturplan för Skåne 2016-2019 och Regional biblioteksplan 2017-2020 Region Skåne. Digitalisering är ett av de fyra utvecklingsområden som lyfts fram i biblioteksplanen. I biblioteksplanen nämns den nationella satsningen Digitalt först med användaren i fokus, som ska leda till en bred kompetenshöjning hos bibliotekspersonal. De regionala biblioteksverksamheterna har i uppdrag att genomföra och samordna utbildningsinsatser. Satsningen ska ge folkbiblioteken förutsättningar och möjligheter att nå ut till hela befolkningen.
Överenskommelser om samarbete har tecknats mellan Region Skånes kulturförvaltning och parterna nedan:
-
Verksamhetsförlagd utbildning, VFU
Region Skånes kulturförvaltning och Lunds universitet utvecklar tillsammans, utifrån en gemensam överenskommelse, förutsättningarna för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och annan kvalificerad studentsamverkan. Fokus är framför allt offentlig förvaltning (regional och kommunal nivå) och offentlig verksamhet (institutionell nivå).
Målet med VFU är att ge studenten arbetslivserfarenhet och bättre förutsättningar för att få jobb efter utbildningen. VFU och annan kvalificerad studentsamverkan kan också vara en väg till fler och mer fördjupade relationer mellan kommunerna och universitetet - en enklare "dörr in" - till både utbildning och forskning i ett vidare perspektiv, vilket på sikt kan leda till lättare och bättre samverkan mellan utbildning och arbetsmarknad i alla aspekter.
-
Välkommen till Skåne
Välkommen till Skåne är ett utvecklingsprojekt som vill öppna upp olika samhällsarenor för nyanlända i Skåne, bland annat bibliotek och museer.
Välkommen till Skåne är en del av ett etableringsprogram som nyanlända flyktingar deltar i under sin första tid i Skåne. Det innebär att de nyanlända, förutom svenskundervisning och den obligatoriska samhällsorienteringen, också får ta del av olika studiebesök. De besöker bibliotek, museer och föreningar och får möjlighet till fysisk aktivitet och att lära sig mer om arbetslivet i Sverige.
På biblioteken får deltagarna en introduktion till bibliotekens roll i samhället och alla de tjänster och varierade program som riktas till barn och vuxna.
På museerna får deltagarna får ta del av historien bakom samhället de kommit till, människorna som levt här och vad som påverkat utvecklingen. De får också ta del av den breda verksamhet som erbjuds till barnfamiljer.
Region Skånes kulturförvaltning är med och samordnar den del av projektet som rör bibliotek och museer, med fokus på erfarenhetsutbyte, metodtips och nätverk.
Välkommen till Skåne är ett utvecklingsprojekt inom Partnerskap Skåne där Länsstyrelsen Skåne samarbetar med kommuner, statliga och regionala myndigheter och organisationer samt den idéburna sektorn för ett samordnat inkluderat mottagande av asylsökande och nyanlända flyktingar i Skåne.
-
Överenskommelse om samarbete mellan Region Skåne och Campus Helsingborg, Lunds universitet
En strategi för att nå målen i Regional kulturplan för Skåne 2016-2019 är stärkt kunskapsutveckling och forskning. Med det menas en starkare koppling mellan forskning och såväl kulturpolitik som kulturliv.
År 2013 slöt Region Skånes kulturförvaltning och Campus Helsingborg vid Lunds Universitet en överenskommelse om samarbete.
Campus Helsingborg är en dynamisk och växande del av Lunds universitet. Det finns tre institutioner som är helt placerade på Campus Helsingborg: Institutionen för service management och tjänstevetenskap, institutionen för utbildningsvetenskap och institutionen för strategisk kommunikation. Dessutom har Lunds Tekniska Högskola och Socialhögskolan omfattande verksamheter i Helsingborg.
Centrum för Danmarksstudier, som tillhör universitetets särskilda verksamheter, är placerat på Campus Helsingborg. Forskning kring kulturella och kreativa näringar utgör ett växande forskningsintresse inom olika delar av Campus Helsingborg.
Specifika samarbeten ska bedrivas i projektform enligt särskilda avtal, normalt mellan fakultet/institution och Region Skåne, där projektets mål, syften, genomförande och finansiering tydligt formuleras.
-
Överenskommelse om samarbete mellan Region Skåne och Institutionen för kulturvetenskaper, Lunds Universitet
En strategi för att nå målen i Regional kulturplan för Skåne 2016-2019 är stärkt kunskapsutveckling och forskning. Med det menas en starkare koppling mellan forskning och såväl kulturpolitik som kulturliv.
År 2011 slöt Region Skånes kulturförvaltning och Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds Universitet en överenskommelse om samarbete.
Institutionen för kulturvetenskaper forskar om och erbjuder utbildning inom kulturfältet, till exempel kulturadministration, arkiv, biblioteks- och informationsvetenskap och museologi (ABM) och tillämpad kulturanalys.
Specifika samarbeten bedrivs i projektform och har särskilda avtal där det gemensamma projektets mål, syften och genomförande tydligt formuleras.
-
Överenskommelse om samarbete mellan Region Skåne och Sociologiska institutionen, Lunds universitet
En strategi för att nå målen i Regional kulturplan för Skåne 2016-2019 är stärkt kunskapsutveckling och forskning. Med det menas en starkare koppling mellan forskning och såväl kulturpolitik som kulturliv.
År 2013 slöt Region Skånes kulturförvaltning och Sociologiska institutionen vid Lunds Universitet en överenskommelse om samarbete.
Sociologiska institutionens forskning och utbildning spänner över ett brett fält. Forskningen sker inom områden som kultursociologi/ kulturantropologi, organisation, välfärd och offentlig förvaltning, vuxnas lärande, visuell och estetisk antropologi, urbana miljöer och kulturer, rural utveckling och kultur etcetera.
Specifika samarbeten bedrivs i projektform och har särskilda avtal där det gemensamma projektets mål, syften och genomförande tydligt formuleras.
-
Överenskommelse om samarbete mellan Region Skånes kulturförvaltning och Malmö högskola
En strategi för att nå målen i Regional kulturplan för Skåne 2016-2019 är stärkt kunskapsutveckling och forskning. Med det menas en starkare koppling mellan forskning och såväl kulturpolitik som kulturliv.
År 2017 slöt Region Skånes kulturförvaltning och Malmö universitet; Institutionen för datavetenskap och medieteknik samt Institutionen för konst, kultur och kommunikation en överenskommelse om samarbete.
Malmö universitet är ett lärosäte i tätt samspel med omgivande samhälle. Högskolan kännetecknas av en öppen och inkluderande atmosfär, internationell miljö samt moderna studieformer och flervetenskaplig utbildning och forskning. Studenterna tar i stor utsträckning tidig anknytning till sitt framtida arbetsliv. Vid Malmö universitet bedrivs flervetenskaplig forskning för att möta framtidens utmaningar. Vår ambition är att universitetets forskning ska bidra till utvecklingen av ett hållbart samhälle. Det är en viktig anledning till att forskningen är väl förankrad i det omgivande samhället.
Specifika samarbeten bedrivs i projektform och ska ha särskilda avtal där det gemensamma projektet, insatsens och utbytets mål, syften och genomföranden tydligt formulerats.
Överenskommelse om samarbete mellan Region Skånes kulturförvaltning och Malmö högskola (pdf)
-
Överenskommelse om samarbete mellan Region Skånes kulturförvaltning och Malmö universitet
En strategi för att nå målen i Regional kulturplan för Skåne 2016-2019 är stärkt kunskapsutveckling och forskning. Med det menas en starkare koppling mellan forskning och såväl kulturpolitik som kulturliv.
År 2018 slöt Region Skånes kulturförvaltning och Malmö universitet; Institutionen för kultur, språk och media en överenskommelse om samarbete.
Specifika samarbeten bedrivs i projektform och ska ha särskilda avtal där det gemensamma projektet, insatsens och utbytets mål, syften och genomföranden tydligt formulerats.
Överenskommelse om samarbete mellan Region Skånes kulturförvaltning och Malmö universitet (pdf)
-
Överenskommelse om samarbete mellan Region Skånes kulturförvaltning och Teaterhögskolan i Malmö vid Lunds universitet
En strategi för att nå målen i Regional kulturplan för Skåne 2016-2019 är stärkt kunskapsutveckling och forskning. Med det menas en starkare koppling mellan forskning och såväl kulturpolitik som kulturliv.
År 2017 slöt Region Skånes kulturförvaltning och Teaterhögskolan i Malmö vid Lunds Universitet en överenskommelse om samarbete.
Teaterhögskolan i Malmö är en institution inom den konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet och en ledande utbildnings- och forskningsinstitution inom teaterområdet. De erbjuder särskilt lovande och motiverade studenter och forskare en tydligt profilerad och internationell miljö, som förbereder för ett utmanande och föränderligt yrkesliv. Teaterhögskolan i Malmö utbildar och forskar inom tre områden: dramatiskt skrivande, skådespeleri och konceptuella scenkonstpraktiker.
Avtal ska tecknas mellan parterna för specifika projekt eller dylikt som inbegriper någon form av ekonomiska åtaganden.
Överenskommelse om samarbete mellan Region Skånes
kulturförvaltning och Teaterhögskolan i Malmö vid Lunds universitet (pdf). -
Överenskommelse om samarbete mellan Region Skåne och Arkitektskolan/Institutionen för Arkitektur & Byggd miljö vid Lunds universitet
En strategi för att nå målen i Regional kulturplan för Skåne 2016-2019 är stärkt kunskapsutveckling och forskning. Med det menas en starkare koppling mellan forskning och såväl kulturpolitik som kulturliv.
År 2017 slöt Region Skånes kulturförvaltning och Lunds universitet en överenskommelse om samarbete.
Arkitektskolan och Institutionen för Arkitektur & Byggd miljö är i korthet två olika organisatoriska enheter inom Lunds universitet där Arkitektskolan beslutar om utbildning och institutionen innehar olika ämneskunskaper vilka byggts upp genom vetenskapligt eller konstnärligt bedrivet forskningsarbeten. I bådas uppdrag ingår att verka för en samverkan med omgivande samhälle och dess aktörer.
Gemensamt identifierade samarbeten bedrivs i enligt med särskilda avtal, där projektets mål, genomförande och finansiering tydligt formuleras.
-
Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Lunds kommun
Samverkansavtalet utgår från Region Skånes handlingsplan för litteratur och serier 2018-2023. Handlingsplanen består av tre perspektiv som utgör det kulturella ekosystemet och bygger en hållbar infrastruktur för litteraturområdet i Skåne. De tre perspektiven omfattar produktion av innehåll (utövarperspektivet), tillgängliggörandet genom mötesplatser samt publikens och läsarens mottagande och deltagande.
Region Skånes kulturförvaltning har identifierat förutsättningar och möjligheter för Lunds kommun att arbeta med litteraturutveckling som kan bidra till att uppnå vissa mål som finns i Region Skånes handlingsplan.
Denna överenskommelse om samverkan ska synliggöra relationerna mellan parterna samt tydliggöra och genomföra gemensamma identifierade samverkansområden. Överenskommelsen gäller under perioden 2019-11-01 - 2021-12-31. Parterna bildar under avtalstiden ett samverkansråd i syfte att identifiera insatser och projekt samt för kontinuerliga avstämningar om pågående insatser.
Specifika samarbetsinsatser och projekt bedrivs i projektform och ska kompletteras av särskilda projektbeskrivningar där mål, syften, finansiering och genomförande tydligt formuleras.
Samverkansavtal mellan Region Skåne och Lunds kommun om insatser inom litteraturområdet (pdf)
-
Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne, Länsstyrelsen Skåne och Riksantikvarieämbetet
Överenskommelsen, som reviderats och gäller från 2015, har sin utgångspunkt i den regionala kulturplanen för Skåne. Den övergripande visionen i överenskommelsen är att kulturmiljöns och kulturarvets värde för människors livsmiljö ska utvecklas och tas tillvara i ökad omfattning och i nya sammanhang.
Syftet med överenskommelsen är att utveckla det gemensamma arbetet genom att söka samsyn kring grundläggande frågor och genom att utveckla metoder.
Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne, Länsstyrelsen Skåne och Riksantikvarieämbetet (pdf).
-
Överenskommelse om samverkan mellan Region Skånes kulturförvaltning och Konstnärsnämnden
Sedan samverkansmodellen infördes år 2011 har behovet av fördjupad samverkan mellan de regionala och statliga parterna ökat. Kunskapen om varandras roller och kompetenser har förbättrats under åren och lett till att också nya utvecklingsområden nu diskuteras. Överenskommelsen som nu ingåtts mellan Region Skånes kulturförvaltning och Konstnärsnämnden är ett led i ett långsiktigt samarbete.
Den statliga Konstnärsnämnden har en övergripande uppgift att främja möjligheter för konstnärer att vidareutveckla sitt konstnärskap samt att främja nyskapande kulturell verksamhet. För Konstnärsnämnden betyder överenskommelsen att myndigheten får en samordnande part i Skåne och en bättre överblick över konstnärspolitiken och tilldelningen av medel i Region Skåne. Därmed synliggörs de statliga konstnärspolitiska resurserna.
För Region Skåne innebär överenskommelsen ett strategiskt partnerskap med samarbeten och insatser som bland annat stärker Skåne som attraktiv plats för residensverksamhet samt internationellt och interkulturellt utbyte.
Konstnärsnämnden har sedan hösten 2014 en liknande överenskommelse med Västra Götalandsregionen.
Överenskommelse Region Skånes kulturförvaltning – Konstnärsnämnden (pdf)
-
Överenskommelse om samverkan mellan Region Skånes kulturförvaltning och Nämnden för hemslöjdsfrågor
Nämnden för hemslöjdsfrågor är en statlig myndighet med uppdraget att stärka hemslöjden i hela landet genom att planera, driva och följa upp aktiviteter med både kulturella och ekonomiska perspektiv.
Överenskommelsen mellan Nämnden för hemslöjdsfrågor och Region Skånes kulturförvaltning har som utgångspunkt att genomföra strategiska insatser för att utveckla hemslöjden inom kulturarvssektorn och inom Kulturella och kreativa näringar (KKN). Parterna ska i samverkan ta fram goda exempel som visar att hemslöjd kan göra skillnad och bidrar till hållbar utveckling.
-
Överenskommelse om utvecklingssamverkan mellan Riksarkivet och Region Skåne
Region Skåne och Riksarkivet har under 2015 gjort en överenskommelse om utvecklingssamverkan. Syftet med överenskommelsen är att definiera samarbetsområden inom kulturarvssektorn och att lyfta fram de mervärden som kan uppkomma genom samverkan.
Överenskommelse om utvecklingssamverkan mellan Riksarkivet och Region Skåne (pdf).
-
Digitalt först med användaren i fokus
-
Miljö och klimat
-
Biogas Syd
Biogas Syd är ett nätverk och en samverkansorganisation för biogas i Skåne. I nätverket deltar 25 organisationer inom näringsliv, offentlig sektor och forskning. Vi arbetar för att främja produktion, distribution och användning av biogas.
Organisatoriskt är Biogas Syd ett projekt inom Energikontoret Skåne med Kommunförbundet Skåne som huvudman.
Webb: Biogas Syd
-
Energikontoret Skåne
Energikontoret Skåne är ett regionalt energikontor som arbetar med att verka för energieffektivisering och ökad andel förnybar energi i Skåne.
Energikontoret Skåne är en enhet inom Skånes Kommuner och viktiga samarbetspartners är också Region Skåne, Länsstyrelsen i Skåne län, universitet och högskolor samt energibolag i länet.
Rollen som regional energiaktör innebär att Energikontoret Skåne initierar och samordnar nätverk, driver projekt med regional, nationell eller europeisk finansiering och bidrar med kompetens och erfarenhetsutbyte genom seminarier, utbildningar och konferenser.
-
Klimatsamverkan Skåne
Klimatsamverkan Skåne är ett samarbete mellan Region Skåne, Kommunförbundet Skåne och Länsstyrelsen i Skåne län. Syftet är att arbeta gemensamt med klimatfrågor i Skåne. Ledorden är samsyn, samverkan och samordning – utan ny byråkrati.
Ett effektivt skånskt klimatarbete bidrar till bättre miljö, hälsa och regional tillväxt. Genom att minska människans påverkan på klimatet kan vi minska klimatets påverkan på människor och miljö.
100 % fossilbränslefritt Skåne 2020
Klimatsamverkan Skåne uppmanar kommuner, organisationer, företag och privatpersoner i Skåne att minska sin påverkan på klimatet genom att vara 100 % fossilbränslefria i energianvändning, transporter och elanvändning.
Anslut dig, ditt företag eller din organisation också.
-
Skånes vindkraftsakademi
Skånes vindkraftsakademi verkar för att öka utbytet av kunskap och erfarenhet mellan olika aktörer inom vindkraftsområdet i Skåne. Medlemmar kommer främst från näringsliv, offentlig sektor, akademi och föreningsliv.
-
Solar Region Skåne
Solar Region Skåne är en ideell förening som verkar för kunskapsspridning och ökad användning av solenergi i Skåne genom att bland annat arrangera olika aktiviteter och seminarier.
Solar Region Skåne drivs som en ideell förening med medlemmar från solenergiintresserade kommuner, företag, högskolor och privatpersoner i Öresundsregionen.
Föreningen anordnar seminarier, studieresor, utbildningar, medlemsträffar och andra aktiviteter för att sprida kunskap om och öka användningen av solenergi i Skåne. Föreningens huvudsponsor är Region Skåne.
-
Stiftelsen Skånska landskap
Stiftelsen Skånska Landskap bildades 2004 av Region Skåne med uppdrag att skydda, bevara, restaurera och utveckla natur- och kulturmiljöer
samt stimulera det rörliga friluftslivet.Stiftelsen är sedan 2010 en självständig organisation, med ett årligt anslag från Region Skåne för den del av verksamheten som rör rekreation och friluftsliv. Stiftelsen förvaltar fem andra stiftelser med anknytning till Region Skåne där vi bedriver näringsverksamhet (skogsbruk).
-
Sustainable Business Hub
Sustainable Business Hub är ett nätverk som hjälper företag med verksamhet inom miljö- och energiområdet att öka sin konkurrenskraft och utveckla sina affärer, i Sverige och på exportmarknaden.
Syftet med Sustainable Business Hubs verksamhet är att stärka konkurrenskraft och export hos regionens CleanTech-företag och därigenom öka tillväxten i CleanTech-sektorn i Södra Sverige. Sustainable Business Hub ska också vara en effektiv aktör för att stödja, stimulera och skapa samverkan mellan aktörer som kan bidra till detta.
-
Biogas Syd
-
Näringslivsutveckling
-
Arbetsmarknadskunskap
Arbetsmarknadskunskap är en satsning som riktar sig till elever i Skåne i åldrarna 13 till 19 år, samt till föräldrar och skolpersonal.
Arbetsgivarna har idag stora anställningsbehov, men ändå står många ungdomar utan jobb. Idén med arbetsmarknadskunskap är att glappet mellan ungdomar och jobb kan minska om det pratas mer arbetsmarknad i skolan.
Stöd för framtida jobb
Hur ser arbetsmarknaden i Skåne ut, var finns jobben, vilka utbildningar leder dit och vad krävs av mig som ung då? Arbetsmarknadskunskap ska hjälpa ungdomarna att göra medvetna utbildningsval, och lyfta vikten av fullföljd gymnasieutbildning och den egna attityden för att få ett framtida arbete.
Arbetsmarknadskunskapen är uppbyggd av en grundlektion, och även en lektion om vård- och omsorg och en om energi- och teknik finns.
Din kommun kan också delta
Just nu medverkar dessa kommuner:
Trelleborg
Skurup
Simrishamn
Bromölla
Perstorp
Landskrona
ÄngelholmVill du höra mer om hur din kommun kan ansluta?
Kontakta Charlotta Levin
Film som beskriver lite mer vad arbetsmarknadskunskap är och kan bidra till.
Film som beskriver lite mer vad arbetsmarknadskunskap är och kan bidra till.
-
Drivhuset Malmö
Region Skåne stödjer utvecklingen av entreprenörskap på Skånes universitet och högskolor.
Drivhusets verksamhet riktar sig till studenter vid Malmö högskola och syftar dels till att hjälpa studenter att starta och driva företag, dels till att jobba med attitydförändring, så att fler blir medvetna om att eget företag är ett alternativ till anställning.
Webb: Drivhuset.se/malmo
Kontakt: Charlotta.Levin@skane.se
-
Forsknings- och innovationsrådet i Skåne (FIRS)
Forsknings- och innovationsrådet (FIRS) är ett forum för att diskutera Skånes utveckling inom forskning och innovation. FIRS är inget traditionellt beslutsmöte. Det är ett forum för att diskutera och agera tillsammans på de möjligheter vi ser. FIRS roll är att hitta sätt för hur vi driver gemensamma frågor framåt, och därmed initiera processer som vi ser som nödvändiga.
FIRS arbetar både reaktivt och proaktivt. Proaktivt har vi ett gemensamt styrdokument som är den Internationella innovationsstrategin för Skåne. Utifrån den har vi – sedan 2012 – arbetat med att samla utvecklingsinsatser i Skåne, med särskilt fokus på tre innovationsområden (vår smart specialisering): Smarta hållbara städer, Personlig hälsa och Smarta material. Samtidigt har FIRS agerat gemensamt vid ett antal kritiska händelser som nedläggningen av Astra Zeneca i Lund, Findus i Bjuv och nedskärningar på Sony.
FIRS består av representanter på ledningsnivå från Region Skåne, regionens universitet och högskolor, kommunrepresentanter från bland annat Malmö, Lund, Kristianstad och Helsingborg, Kommunförbundet, samt näringslivet.
-
Ledamöter
FIRS rådsledamöter
Ordförande: Carl Johan Sonesson (M) regionråd, Region Skåne
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) kommunalråd, Malmö stad
Torbjörn von Schantz, rektor Lunds universitet
Kerstin Tham, rektor Malmö universitet
Yvonne Augustin, Andre vice ordf. regionala utvecklingsnämnden (S), Region Skåne
Ulf G. Andersson, Medeon, V. Ordf. Medicon Valley Alliance
Henrik Berven, Tillväxtverket
Jonas Brändström, Direktör, Vinnova
Björn Ekelund, Ericsson, Ordf. Mobile Heights
Henrik Fritzon, Andre vice ordf. regionstyrelsen (S), Region Skåne
Anneli Hulthén, Landshövding, Länsstyrelsen Skåne
Peter Jhaveri, Growder AB, Ordf. Packbridge
Peter Johansson, Kommunalråd (M), Kristianstads kommun
Anna Jähnke, Ordf. regionala utvecklingsnämnden (M), Region Skåne
Stephan Müchler, VD Sydsvenska industri- och handelskammaren
Anna Nordström Carlsson, Malmö FF, Ordf. Media Evolution
Cecilia Pering, FOJAB, Ordf. Sustainable Business Hub
Bengt Persson, Foodhills, Ordf. Skånes livsmedelsakademi
Håkan Pihl, Rektor, Högskolan Kristianstad
Philip Sandberg, Ordf. kommunstyrelsen (L), Lunds kommun
Håkan Schroeder, Dekan, SLU Alnarp
Pernilla Walkenström, Divisionschef, RISE
Magnus Weberg, Ordf. kommunstyrelsen (M), Sjöbo kommun
Maria Winberg Nordström, Kommunalråd (L), Helsingborgs stad
Björn Åhlander, Teknikföretagen, Ordf. IUC SydAdjungerade
Charlotte Ahlgren Moritz, Vicerektor samverkan, Malmö universitet
Bo Ahrén, Vicerektor samverkan, Lunds universitet
Anna-Karin Edberg, Vicerektor, Högskolan Kristianstad
Ulrika Geeraedts, Regional uvecklingsdirektör Region Skåne
Erik Lindell, Region Skåne, KoSS sekretariatet
Annette Melander Berg, Näringslivsdirektör Helsingborgs stad
Christoffer Nilsson, Kommundirektör Lunds kommun
Micael Nord, Näringslivsdirektör, Malmö stadFIRS styrelse
Ordförande: Carl Johan Sonesson (M) regionråd, Region Skåne
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) kommunalråd, Malmö stad
Torbjörn von Schantz, rektor Lunds universitet
Kerstin Tham, rektor Malmö universitetFIRS beredningen
Ordförande: Peter J. Olsson (M), Region Skåne
Charlotte Ahlgren Moritz, Vicerektor samverkan, Malmö universitet
Bo Ahrén, Vicerektor samverkan, Lunds universitet
Ulrika Geeraedts, Regional utvecklingsdirektör Region Skåne
Annette Melander Berg, Näringslivschef, Helsingborgs stad
Micael Nord, Näringslivschef, Malmö stadFIRS sekretariat
Daniel Kronmann, Enhetschef, Region Skåne, daniel.kronmann@skane.se, 040-6753436
Jens Sörvik, FIRS-koordinator, Region Skåne, jens.sorvik@skane.se, 040-6753450
Marie-Louise Lövgren, Region Skåne, marie-louise.lovgren@skane.se, 040-675 38 36
Tobias Schölin, Region Skåne, tobias.scholin@skane.se, 040-6753841
-
Ledamöter
-
Industriell plattform för leverantörer
Industriell plattform är en tjänst som vänder sig direkt till företagare i Skåne och Blekinge och som ska öka företagares chanser att se affärsmöjligheter i samband med investeringar i forskningsinfrastruktur.
Region Skåne ansvarar för Industriell plattform för leverantörernas uppbyggnad och drift i samverkan med lokala och regionala aktörer i Skåne och Blekinge.
Webb: Industriellplattform.se
-
Instituttet for Fremtidsforskning
Instituttet for Fremtidsforskning (The Copenhagen Institute for Future Studies) är ett fristående forskningsinstitut. En stor del av institutets studier har fokus på Öresundsregionen.
Kontakt: gunne.arnesson.lovgren@skane.se
Webb: www.cifs.dk
-
Kompetensråd
Region Skåne och Arbetsförmedlingen har, tillsammans med olika bransch- och klusterorganisationer, initierat ett antal kompetensråd, för att underlätta respektive bransch framtida kompetensförsörjning.
Kompetensråden ska stå för informations- och erfarenhetsutbyte i kompetensförsörjningsfrågor och vara väl informerat om det aktuella arbetsmarknadsläget och behoven inom branschen.
Råden ska också verka för samarbete kring kartläggning av kompetenser och utbildningssatsningar, och kunna ge råd vid exempelvis upphandling av arbetsmarknadsutbildningar eller genomförande av yrkeshögskoleutbildningar.
Inom flera områden
Kompetensråd inom områdena IT, life science, tillverkningsindustri och gröna näringar, har under 2019 börjat ta form, men det finns utrymme för fler privata arbetsgivare, utbildningsanordnare eller kommuner att delta i arbetet.
Kartläggningar och analyser av kompetensbehovet inom respektive bransch/sektor ligger till grund för diskussioner i råden om olika insatser för att möta arbetsgivarnas kompetensbehov.
Aktuella kartläggningar och analyser, samt förslag på möjliga insatser, kommer framöver att göras tillgängliga på denna sida, men också spridas via engagerade bransch- och klusterorganisationer samt skånska kommuner.
Läs mer om kompetensråd industri
Läs mer om kompetensråd Life Science
Syfte och mål med råden
Kompetensråden leds av bransch- och klusterorganisationer, och samlar skånska arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, utbildningsanordnare, Arbetsförmedlingen, Region Skåne och enskilda arbetsgivare inom branscher och sektorer där det idag råder kompetensbrist.
Det övergripande målet att tillgången av kompetens i Skåne ska möta arbetsgivarnas kompetensbehov.
Syftet med kompetensråden är att:- öka kunskapen om företagens kompetensbehov och om aktuellt utbildningsutbud
- föra dialog med berörda aktörer om strategisk kompetensförsörjning
- ge förslag på insatser utifrån behoven.
Målet med kompetensråden är att underlätta branschens framtida kompetensförsörjning genom:
- mer behovsanpassade utbildningar och arbetsmarknadspolitiska insatser
- breddad rekrytering
-
Kompetenssamverkan Skåne
Kompetenssamverkan Skåne (KoSS) är en plattform för att skapa en samsyn bland skånska aktörer kring hur arbetet med kompetensförsörjning ska bedrivas framöver i Skåne. Syftet är att bidra till brett engagemang, kunskap och ägandeskap.
Kompetensplattformen vill bidra till:
- ökad kunskap och översikt inom kompetensförsörjnings- och utbildningsområdet
- ökad samordning av behovsanalyser inom kompetensförsörjnings- och utbildningsområdet
- ökad samverkan kring kompetensförsörjning och utbildningsplanering
- ökad kunskap om utbud och efterfrågan av utbildningsformer, med utgångspunkt i de olika utbildningsformernas nationella mål samt myndigheternas ansvar.
Representanter i KoSS samverkansgrupp:
Mona Mårtensson, biträdande verksamhetschef Arbetsförmedlingen Region Syd
Marie Klasson, biträdande verksamhetschef Arbetsförmedlingen Region Syd
Peter Cavala, direktör, Länsstyrelsen Skåne
Sara Virkelyst, strateg, Lärosäten Syd
Jan Nilsson, strateg, Kommunförbundet Skåne
Karina Hansson, kommundirektör Sjöbo, representant SÖSK
Maria Norrby, arbetsmarknadsdirektör Helsingborg, representant Familjen Helsingborg
Preben Bruzelius, skolchef vuxenutbildning, representant Kristianstad Nordost
Zara Göransson Tosic, förvaltningschef, MalmöLundregionen
Håkan Pihl, rektor, Högskolan i Kristianstad
Per Hillbur, prorektor, Malmö universitet
David Lindén, enhetschef, Region Skåne
Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör, Region Skåne (ordförande)
Erik Lindell, koordinator KoSS, Region Skåne (adjungerad)För mer information, kontakta Erik Lindell, erik.p.lindell@skane.se
-
Ung företagsamhet
Region Skåne stödjer Ung företagsamhet (UF) som är ett utbildningskoncept för gymnasieelever mellan 16 och 20 år som vill testa att driva eget företag. Under ett läsår får eleverna uppleva ett företags hela livscykel genom att starta, driva och avveckla ett UF-företag.
Webb: Ungforetagsamhet.se
-
Öresunddirekt
Öresunddirekt ger information till medborgare och företag om arbete, skattelagstiftning, socialförsäkringssystem mm på resp sida av sundet. Øresunddirekts uppgift är också att främja samarbetet mellan myndigheter och handläggare i regionen. I samarbetet deltar Länsstyrelsen i Skåne län, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket, Region Skåne, Region Hovedstaden, Økonomi- og Erhvervsministeriet, Beskaeftigelsesministeriet och Nordiska Ministerrådet .
Öresunddirekt har verksamhet i både Malmö och Köpenhamn, med en besöksbutik på Stortorget i Malmö.
Kontakt: eskil.martensson@skane.se
Webb: oresunddirekt.com .
-
Arbetsmarknadskunskap
-
Samhällsplanering
-
K2, Nationellt forskningscentrum för kollektivtrafik
K2 centrum har visionen att göra Sverige till ett internationellt föredöme när det gäller kollektivtrafik som medel för utveckling av hållbara och attraktiva storstadsområden.
Verksamheten finansieras av Vinnova, Trafikverket, Formas, Västra Götalandsregionen, Stockholms läns landsting, Region Skåne, Lunds universitet, Malmö högskola och VTI.
Webb: K2centrum.se
-
Samtrafiken
Samtrafiken är ett kollektivtrafiksamarbete som ägs av 33 kollektivtrafikföretag. Samtrafiken utgår från den enskilde resenärens behov och verkar för gemensam nytta för alla samverkande trafikföretag.
Webb: Samtrafiken.se
-
Skånskt bostadsnätverk
Skånskt Bostadsnätverk är en arena för fortsatt samverkan och kunskapsuppbyggnad – och en samlande kraft för att öka bostadsbyggandet i Skåne.
Nätverket har initierats av Länsstyrelsen Skåne, Skånes Kommuner och Region Skåne men är en angelägenhet för alla aktörer med intressen i och engagemang för den skånska bostadsmarknaden.
-
Skånskt Bredbandsforum
För att förankra och effektivisera bredbandsutbyggnaden i Skåne samt säkerställa att Bredbandsstrategin uppnås, krävs en bred samverkan mellan de skånska intressenterna. Detta sker i Skånskt Bredbandsforum (SBBf), ett samarbete mellan Region Skåne, Skånes Kommuner, Länsstyrelsen Skåne samt näringsliv och akademi.
Skånskt Bredbandsforum utgörs av en styrgrupp och ett kansli. Forumets sammansättning ger olika intressenter möjlighet att vara en del av dialogen och få möjlighet till samverkan.
Läs mer om Skånskt Bredbandsforum
Kontakt
Karl Gemfeldt
Tfn: 044-309 32 99
E-post: Karl.Gemfeldt@skane.se -
Svensk kollektivtrafik
Svensk kollektivtrafik ska som trafikhuvudmännens gemensamma branschorganisation ge stöd och service till medlemmarna genom att bedriva opinionsbildning och lobbying samt stimulera till affärsmässig verksamhetsutveckling så att vi tillsammans med medlemmarna bidrar till fördubblingsmålet och når visionen om att kollektivtrafiken ska bli en självklar del av resandet i ett hållbart samhälle.
Webb: Svenskkollektivtrafik.se
-
Öresundståg
Öresundståg är ett gemensamt tågtrafiksystem i Sydsverige och Danmark.
Bakom Öresundståg står Blekingetrafiken, Hallandstrafiken, Länstrafiken Kronoberg, Kalmar Läns Trafik, Skånetrafiken, Västtrafik och danska Trafikstyrelsen.
Webb: Oresundstag.se
-
K2, Nationellt forskningscentrum för kollektivtrafik
-
Övergripande regional utveckling
-
CPMR – samarbete mellan perifera och maritima regioner
Region Skåne är en del i den politiska lobbyorganisationen Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (CPMR). CPMR samlar 160 regioner som alla ligger vid havet eller i Europas utkanter – regioner som ofta har flera likheter.
CPMR arbetar med politisk påverkan gentemot EU för att främja medlemsregionernas intressen. Totalt representeras 28 länder och nästan 200 miljoner människor. Det gör CPMR till en betydelsefull organisation.
Webb: CPMR - Conference of peripheral and maritime regions of Europe
-
Greater Copenhagen & Skåne Committee
The Greater Copenhagen & Skåne Committee arbetar med att riva gränser mellan kommuner, regioner och länder. Kommittén är en politisk samarbetsplattform för regioner och kommuner i Östdanmark och Skåne med politiskt fokus på att skapa tillväxt och främja näringsliv, så att det skapas flera arbetstillfällen, samt att ta bort gränshinder som utgör barriär för tillväxt i regionen.
Region Skåne är medlem i kommittén tillsammans med Region Hovedstaden och Region Själland, samt samtliga 79 kommuner inom området. Under 2016 är Region Skånes regionstyrelseordförande Henrik Fritzon vice ordförande i Greater Copenhagen & Skåne Committee.
Politiska prioriteringar i Greater Copenhagen & Skåne Commitee:
- verka för att skapa en stark internationell infrastruktur.
- öka attraktionskraften för investerare, turister, företag och talanger.
- öka integrationen av arbetsmarknaden i regionen och påverka de lagar och gränshinder som bromsar tillväxten.
- etablera gemensamma strategiska företagsinsatser.
- främja den gemensamma marknadsföringen av regionen under varumärket Greater Copenhagen.
-
STRING
STRING är ett politiskt gränsöverskridande partnerskap mellan Oslo kommun och Viken fylkeskommune i Norge, Region Halland, Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad, Region Skåne och Malmö stad i Sverige, Köpenhamns kommun, Region Hovedstaden och Region Själland i Danmark samt Schleswig-Holstein och Hamburg i Tyskland.
Syftet med STRING-samarbetet är att gemensamt utveckla strategier för att stärka den ekonomiska tillväxten och säkra en hållbar samhällsutveckling i korridoren mellan Hamburg och Oslo.
Arbetet bedrivs inom två tematiska fokusområden:
- Transport och infrastruktur
- Grön ekonomi
En viktig utvecklingsfråga för STRING-samarbetet är den planerade fasta Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Rödby och Puttgarden som beräknas stå klar 2029. Förbindelsen kommer att ytterligare knyta samman geografin och öppna dörren för nya marknader och samarbeten.
Webb: String Network
-
Vanguard-initiativet
Vanguard-initiativet är ett initiativ som syftar till att locka ny och behålla nuvarande tillverkningsindustri. De deltagande regionerna förbinder sig att arbeta tillsammans med den europeiska nivån för att hitta sätt att koppla ihop regionala strategier för innovations- och tillväxtsatsningar på strategiskt viktiga områden och därigenom bidra till en ny industripolitik för Europa.
Deltagande regioner:
Asturien (ES), Baden-Württemberg (DE), Baskien (ES), Birkaland (FI), Dalarna (SE), Flandern (BE), Katalonien (ES), Lombardiet (IT), Małopolska (PL), Navarra (ES), Nord-Pas de Calais (FR), Norte (PT), Nordrhein-Westfalen (DE), Oberösterreich (AT), Rhône-Alpes (FR), Schlesien (PL), Skottland (UK), Skåne (SE), Vallonien (BE), Zuid-Holland (NL)
-
Överenskommelse mellan folkbildningen i Skåne och Region Skåne
Regionala utvecklingsnämnden och kulturnämnden i Region Skåne tog i september 2016 beslut om en gemensam överenskommelse med folkbildningen i Skåne.
De två aktörerna som representerar folkbildningen – Föreningen Skånes folkhögskolor i samverkan och Föreningens Skånes Studieförbund i samverkan, har tagit beslut om överenskommelsen i sina respektive styrelser.
Överenskommelsen är baserad på sju tematiska områden som parterna är särskilt angelägna om att utveckla gemensamt. Områdena är - Demokrati, Integration, Mångfald, Kompetensförsörjning och arbetsmarknad, Kultur, Miljö och Folkhälsa.
Forskning som ger mervärde
Region Skåne satsar kontinuerligt på forskning om folkbildning med fokus på studieförbunden. De forskningsrapporter som tagits fram sedan 2010 har inspirerat studieförbunden, både regionalt och lokalt.
Satsningen på forskningen inom folkbildningen bidrar till att stärka aktörerna och främjar också det långsiktiga samarbetet i överenskommelsen mellan folkbildningen och Region Skåne.
Länk till Överenskommelse mellan folkbildningen i Skåne och Region Skåne
-
Överenskommelsen Skåne
Överenskommelsen Skåne är Sveriges första regionala överenskommelse om samverkan mellan den idéburna sektorn och Region Skåne. Denna antogs i juni 2010.
Målet är att skapa ett långsiktigt hållbart Skåne genom att stärka samspelet mellan den offentliga och idéburna sektorn. Härigenom stärks demokratin, ökas delaktigheten och minskas utanförskap.
Webb: Overenskommelsenskane.se
Bidrag att söka: Stöd till länsövergripande verksamhet
-
CPMR – samarbete mellan perifera och maritima regioner