De gör Skåne lite vackrare

Idag arrangerade Region Skåne årets upplaga av evenemanget Kreativa Skåne. Badrumskakel, en nation i Lund och ekologisk odling fanns bland det som prisades under evenemanget.

Det årliga evenemanget belönar kreativa människor som på olika sätt gjort Skåne lite vackrare och lite mer hållbart genom sina projekt.

En rad olika priser delades ut inom miljö, design och arkitektur.

Miljöpriser och - stipendier

Region Skånes miljöpris 2018 på 112 000 kronor delades mellan två vinnare, Los Perros Urban Farming och Ett hem att trivas i.

Los Perros Urban Farming belönades för sitt engagerade arbete med den ekologiska odlingen på två hektar i Västra Skrävlinge. Ett hem att trivas i förenar miljöfrågor, integration och hälsa. I studion arbetar nyanlända arkitekter och designers tillsammans med svenskar som står utanför arbetsmarknaden med inredning och återanvändning av gamla möbler

Årets hederspris i miljö gick till Magnus Pettersson, energisamordnare på Höganäs AB. Genom stöd från näringslivet och staten har Magnus fått Höganäs AB att satsa på nya tekniker för förgasning av restmaterial från skogen för att minska utsläppen av växthusgaser från industrin.

Wermlands nation i Lund och Henning Gillberg fick årets miljöstipendier. Henning arbetar med initiativ som White Monday, motpolen till Black Friday och Repamera, en tjänst som lagar trasiga kläder.

Wermlands nation i Lund är Sveriges första KRAV-certifierade studentförening och arbetar aktivt för ett mer miljövänligt och hållbart studentliv i Lund.

Arkitekturpris till HamnOasen

Region Skånes arkitekturpris 2018 tilldelades HamnOasen i Landskrona där STADSTUDIO både varit arkitekt och byggherre under projektet. Juryn motiverar vinsten med bland annat ”det mod och kreativitet som präglat projektets aktörer när andra inte vågat satsa är beundransvärt”.

Designstipendier till kläder och kakel

Malin Busk, grundare av klädmärket HI ON LIFE, fick Region Skånes designstipendium för etablerad designer. Malins kollektioner har satt Skåne på kartan med sin kaxiga design och motreaktion på massproduktion.

Kakelkollektionen Camouflage tiles gav Fabian Svensson Lundmark Region Skånes designstipendium för nyutexaminerad designer. Med sitt badrumskakel fläckat av spår från människokroppen, ifrågasätter han renhetshetsen i samhället och visar hur design kan användas för att väcka känslor hos betraktaren.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter