Arkitektritade vindskydd tar plats i nordöstra Skåne

Den 8 augusti startar arkitekturfestivalen Arknat, som arrangeras av föreningen med samma namn. 15 förväntansfulla studenter från hela Norden samlas för att utforma och uppföra tre vindskydd i trä som placeras ut längs Skåneleden i nordöstra Skåne.

Efter tre framgångsrika somrar i Höga kusten går Arknat på turné till Skåne. På mindre än två veckor kommer designidéer realiseras i form av unika, platsdesignade vindskydd för allmänheten för att visa hur arkitektur och natur kan flätas samman.

– Satsningen på arkitektritade vindskydd är del av att få ut fler skåningar på Skåneleden och upptäcka hälsofördelarna med vandring i naturen, säger Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör i Region Skåne.

Fördelat på tre grupper ska 15 studenter skapa tre vindskydd i trä, med material som vuxit och sågats lokalt. Vindskyddens utvalda placeringar är östra sidan av Råbelövssjön, Rodatorpet nära Sibbhult och norr om Näsum längs Holjeån. Samtliga vindskydd ligger längs med Skåneleden. Base camp för Arknat blir Pappersbruket i Östanå där studenterna kommer bo och verka i två veckor.

– Väldigt kul att Arknat kommer till Kristianstad kommun och Österslöv som en del i att SL6 Vattenriket byggs. Projektet bidrar till att stärka friluftslivet i kommunen och Vattenriket. Det ger också fler möjligheter för Österlövs skolor som ofta vistas i området, säger Pierre Månsson, kommunalråd i Kristianstads kommun.

– Vi ser Arknat som ett projekt som ligger helt i linje med vårt platsvarumärke Skånes gröna hjärta, och med det rika och omfattande friluftsliv vi kan erbjuda här. Projektet knyter också an till vår pågående och fortsatta utveckling av attraktiva friluftsområden, i detta fall specifikt Skåneleden där Arknats koppling till arkitektur gör det extra spännande, säger Patric Åberg, kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge.

– Ett nytt vindskydd som samtidigt är ett konstverk hoppas jag bidrar till att ännu fler vill vandra och leva friluftsliv i gränslandet mot Blekinge och uppleva vår vackra natur där Holjeån flyter intill naturreservatet Ljungryda Östafors bruk. Jag ser redan fram emot invigningen, säger Bromöllas kommunalråd Jenny Önnevik.

I kombination med öppna föreläsningar får studenterna praktisk kunskap i träbyggnation och förståelse för materialets egenskaper. På plats finns inbjudna föreläsare och coacher som ska hjälpa och inspirera studenterna. 

– Efter att evenemanget blev inställt förra året på grund av pandemin är vi peppade att Arknat äntligen kan bli av! Tack vare god planering och förståelse bland alla involverade känner vi att vi har en trygg och flexibel plan att använda oss av. Vi har en fantastisk organisation och kommer göra allt för att inspirera studenterna till storverk, säger Martin Björklund, projektledare för föreningen Arknat.

FAKTA
Arknat arrangeras i år för fjärde gången med syfte att öka förståelsen för träbyggnation för framtidens arkitekter och förstärka samspelet mellan arkitektur och natur.

Region Skåne är ledhuvudman för Skåneleden och driver utvecklingen av leden och är även ansvariga för kommunikation och marknadsföring av leden.

Samarbetspartners till Arknat detta år är Sweco, Region Skåne, Event in Skåne, Sparbanken Skåne, Östra Göinge kommun, Bromölla kommun, Kristianstad kommun, Cramo, Organowood samt Ängavången ekgolv.

Kontakt:
Martin Björklund, Arknat, martin.bjorklund@yahoo.se