Rekordstor klass till Söderåsen med Skåneracet

Skåneracet är initiativet som syftar till att lära barn och unga mer om klimatsmart resande. Skåneracet pågår just nu för fullt och flera av Skånes sjätteklassare har redan varit ute på sitt äventyr.

I år har närmare 4000 elever anmälts till Skåneracet. En av skolorna som stod ut lite extra var Jensens grundskola i Malmö som ville ta alla sina sjätteklassare till Söderåsens nationalpark samtidigt.

–Vi ville att alla sexorna skulle resa tillsammans och umgås över klassgränserna i en miljö utanför skolan för att skapa bättre sammanhållning mellan klasserna, säger Andreas Sjölin, lärare för årskurs 6 på Jensen Grundskola.

Men många elever kräver också många vuxna. Efter mycket planerande lyckades de till slut samla skolans biträdande rektor, en kurator och även föräldrar som kunde vara med på resan som stöd till lärarna. För att alla skulle kunna åka samtidigt satte Skånetrafiken även in extrabussar utöver den ordinarie trafiken.

Samarbete och nya relationer

Dagen började med en gemensam vandring med siktet inställt på nationalparkens högsta punkt, Kopparhatten. 

–Många av eleverna har inte varit så mycket i naturen och var därför lite oroliga och misstänksamma. Men det blev verkligen så uppskattat. Några av eleverna sa ”det ser overkligt ut här” och ”är vi verkligen fortfarande i Skåne?”. De blev så imponerade.

Efter vandringen utmanades eleverna med samarbetslekar, dragkamp och brännboll i blandade grupper från olika klasser. I tåget tillbaka mot Malmö var stämningen på topp hos 76 stycken lyckligt trötta sjätteklassare.

–Detta vara första gången Jensens grundskola deltog i Skåneracet. Dagen blev superlyckad och det kommer definitivt bli ett stående inslag hos oss. Och jag kommer se till att följa med varje år, säger Andreas.

Fortfarande inte för sent att anmäla lag

Skåneracet är öppet för alla skånska elever och lärare i årskurs 6. Under en valfri dag mellan 23 april och 4 juni bjuder Region Skåne alla Skånes sjätteklassare på en gratis resdag Skånetrafiken. Eleverna reser klassvis med sina lärare och har möjlighet att tävla om ett fint pris i Skåneracets quiz. Sista anmälningsdag är 10 maj.

Anmäl din klass till Skåneracet

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter