• Kvinna i rosa kofta, man i ljusblå t-shirt

    Författarna Caroline Alesmark och Kenneth Joelsson.

  • Stor klippa vid havet

    En av författarnas egna bilder från boken.

Miljöbidrag gjorde bok om Skåneleden möjlig

Ett bidrag från Miljövårdsfonden gav frilansjournalisten Caroline Alesmark och vandringsexperten Kenneth Joelsson möjlighet att ge ut boken ”Vandringar på Skåneleden- en upplevelseguide till naturen”.

- Fonden har verkligen bidragit till att genomföra den här idén överhuvudtaget. Det finns så många privatpersoner och småentreprenörer med stort engagemang och goda idéer kring miljön. Har man en tanke som kopplar till detta så ta chansen och sök, säger Kenneth Joelsson.

Idén till boken fick de när de kom över initiativtagaren Folke Friberts privata samling av artiklar, foton och broschyrer om Skåneleden. Materialet hjälpte författarna att gestalta Skåneleden utifrån vandrarens perspektiv, men också genom det kulturhistoriska perspektivet. Men för att göra idén till verklighet behövdes finansiering.

- Vi frågade officiella Skåneleden om de skulle kunna tänka sig att finansiera arbetet med boken. Då tipsade de oss om att söka Region Skånes miljövårdsfond, samma dygn som ansökningstiden gick ut. Kenneth var ute och vandrade i Pyrenéerna i tre månader, men jag satte mig ner och skrev ihop en ansökan. Och på den vägen är det.

Vandra för hälsa och miljö

Det säger Caroline Alesmark som tidigare skrivit boken ”Vandra Skåneleden” tillsammans med Kenneth Joelsson. Författarna står även för samtliga fotografier i de båda böckerna. I den kommande boken beskriver författarna hur Skåneleden har utvecklats fram till idag och ger läsaren intressant kuriosa om exempelvis lägerplatser längs leden.

- Boken ger en intressant tillbakablick på Skåneleden och vilken stor betydelse den har haft för friluftslivet och miljön i Skåne. Att röra sig till fots genom det skånska landskapet har många fördelar. Forskning visar att människor som tillbringar mycket tid i naturen är mer försiktiga i miljön och har en större förståelse för att allt hänger samman.

Skåneledens 40-års jubileum uppmärksammas genom flera satsningar. En av dessa är att patienter i Region Skåne kan få Skåneleden ordinerat på recept. För Caroline Alesmark och Kenneth Joelsson var även hälsoaspekten en viktig del i projektet.

- Boken lyfter dels fram att Skåneleden jubilerar men även hälsoperspektivet. Det finns mycket forskning som visar på naturens och vandringens hälsofrämjande inverkan.

Fakta om Skåneleden

1978 invigdes de första sex etapperna av Skåneleden mellan Sölvesborg och Glimåkra. Detta blev möjligt tack vare drivkraften och visionen hos initiativtagaren Folke Fribert. Region Skåne är sedan 2011 huvudman för den över 130 mil långa Skåneleden, som med sina fem delleder sträcker sig genom nästintill hela landskapet.

Sök pengar ur fonden

Har du en idé som skulle kunna göra Skånes miljö till det bättre? Sök bidrag från Region Skånes miljövårdsfond mellan den 15 augusti till den 15 september. Förra året gavs 5,4 miljoner kronor ut i bidrag till miljövårds- och klimatprojekt i Skåne. I år kan det bli din tur att förverkliga eller utveckla ditt projekt.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter