• Regissören Tajo Hurrle får Region Skånes kortfilmspris 2022.

  • Bild från filmen I am Leo av regissören Tajo Hurrle, Region Skånes kortfilmspris 2022.

Tajo Hurrle får Region Skånes kortfilmspris 2022

Filmen I am Leo utsågs till bästa kortfilm på barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö. Den var en av åtta tävlande filmer om Region Skånes kortfilmspris på 100 000 kronor.

Tajo Hurrle är född i södra Tyskland 1998. Från 2017 till 2021, studerade hen film vid högskolan i Darmstadt. Tajo Hurrle's kortfilmer har visats på internationella filmfestivaler och har vunnit flera priser. Filmen ”I am Leo” är Tajos examensfilm.

Juryns motivering till vinnarfilmen I am Leo

”En kortfilm om förväntningar, förändringar och modet att vara sig själv. Resultatet blir en välgjord och effektiv berättelse om ett angeläget ämne – som skildras både konsekvent och överraskande.

Filmen har ett nyanserat och trovärdigt barnperspektiv med en fantastisk ung skådespelare i huvudrollen.”

Filmens handling

Leo spenderar sitt höstlov hos sin mormor. När Leo plötsligt får mens går hen igenom en identitetskris. Det är en lättförståelig film om ett komplext ämne blandat med vackra miljöer och mysig höstkänsla.

Några frågor till Tajo Hurrle

Kan du bara säga några ord om din film och varför du valde temat eller ämnet för din film?

- När det handlar om könsidentiteter, finns det fortfarande mycket att göra i fråga om representation. Alla barn förtjänar att få se sig själva på bioduken – och att bli sedda. Med min kortfilm ”I am Leo” vill jag bidra till att trans och icke-binära barn blir sedda. Jag hoppas kunna starta en diskussion mellan barn och vårdgivare om könsidentiteter. Och just som denna film hjälpte mig upptäcka min identitet, hoppas jag den ska hjälpa andra att upptäcka deras.

Vad betyder det för dig som filmskapare att få ett sådant här pris?

- Du kan aldrig bli någon du aldrig fått se. Att få pris för denna film ökar synligheten för icke-binära och transbarn. Jag hoppas att filmen kan hjälpa andra barn att hitta sin identitet eller bli mer accepterade. Förhoppningsvis får tittarna empati med de strider som trans och icke-binära barn kämpar med. Och empati är, enligt min åsikt, det enda sättet att besegra hat.

Har du någon plan för hur du ska använda prispengarna?

- Prispengarna kommer först att användas till att betala tillbaka dem som har bidragit med pengar till filmen. Resten kommer att delas mellan skådespelare och filmteam som alla arbetade gratis med filmen.

Har du något annat du vill säga till alla som tittar på din film?

- Jag hoppas att du njuter av att titta på filmen. Och att du kanske kan ha en intressant diskussion efteråt.

Kort om Region Skånes kortfilmspris

Region Skånes kulturnämnd har instiftat priset för att öka kortfilmens status och betydelse inom området film för barn och unga. Det är i år 17:e gången som priset delas ut. Åtta kortfilmer tävlade om Region Skånes kortfilmspris under den internationella festivalen BUFF 2022. Regissörerna till de nominerade filmerna kom i år från Brasilien, Japan, Mexico, Nederländerna, Storbritannien, Sverige, Tyskland och Uganda.

BUFF medfinansieras av Region Skåne för att stimulera det regionala filmområdet med bland annat visningar av film för barn och unga. BUFF gör det möjligt för barn och unga, lärare, producenter, distributörer, filmare, filmpedagoger och andra intressenter att uppleva kvalitetsfilm från hela världen.

Det är BUFF som väljer ut vilka filmer som får vara med och tävla om kortfilmspriset. De sätter samman en kortfilmsgrupp som tittar på massor av kortfilmer och väljer ut ett urval av dessa som får tävla om priset. En jury utsedd av Region Skåne och BUFF utser pristagare från urvalet. Priset delas ut under festivalen.

Jury för Region Skånes kortfilmspris 2022

Magnus Lunderquist, ordförande Region Skånes kulturnämnd
Dennis Augustsson, universitetsadjunkt, Malmö universitet
Bobbi Augustine Sand, speldesigner och författare
Christian Zetterber, regissör och producent
Charlotte Rodenstedt, regissör och animatör