• Bibblababbels logga

Podd om biblioteksutveckling

Hur kan bibliotek verka för det demokratiska samhällets utveckling? Vilka behov har invånare och vad kan bibliotek erbjuda? Podden Bibblababbel utforskar, undersöker och samtalar om verksamhetsutveckling med olika teman i biblioteksvärlden.

Varför podd?

Under våren utforskar, undersöker och experimenterar vi med podd-formatet i Region Skånes kulturförvaltning och först inom biblioteksområdet. Podden vänder sig i första hand till bibliotekspersonal. Vi vill prova nya kanaler att nå våra användare och också ett annat format än text som är det övervägande sättet vi kommunicerar på idag. Vår förhoppning är också att fler upptäcker vår verksamhet via podd-formatet som är lättillgängligt och inkluderande när det fungerar som bäst. 

Varför nu?

Biblioteksutvecklarna Lena Arborelius, Annelie Krell och Ann Lundborg på Kulturförvaltningen går en uppdragsutbildning vid Lunds universitet som heter ”MIK som demokratiskt verktyg” tillsammans med 30 bibliotekarier och bibliotekschefer i Skåne och Blekinge. I kursen ska deltagarna genomföra ett praktiskt arbete och vi behövde hitta något som passade den regionala roll vi har. Vi gick en podd-utbildning i november 2021 och blev inspirerade och förvaltningen bestämde sig för att testa formatet. Vi tre fick den äran och kommer sedan att utvärdera formatet inom ramen för kursen vi går.

Reflektioner från en lyssnare

Erika Svahn, bibliotekarie på Simrishamns bibliotek är poddens särskilt utvalda lyssnare, reflekterar över det första avsnittet:

- Jag tror verkligen att podd-formatet är helt rätt när det kommer till frågor som behöver det fördjupade samtalet. Det finns inget facit kring MIK, demokratifrågor och den digitala utvecklingen och då är det väldigt intressant att lyssna på det vridande och vändande tankearbetet. Speciellt när vi jobbar på olika nivåer, vi på ”golvet” har stort intresse av att höra hur tankarna går högre upp i paraplyet. Jag reflekterade också över tankarna kring yrkeskonstnärlighet och kreativiteten som uppstod under pandemin. Biblioteken ställde om och hittade nya sätt att tillmötesgå invånarnas behov av service. Den digitala transformationen påbörjades på många sätt med hjälp av eller på grund av pandemin. Samtidigt inföll sig ett lugn som jag aldrig tidigare varit med om i mitt yrkesliv och det tror jag många kan känna igen sig i. Plötsligt skulle vi jobba hemifrån och det dagliga arbetet gick från att ständigt släcka brinnande eldar till att sitta ensam hemma med digitala fortbildningar på nätet. Jag har aldrig tidigare haft så mycket tid för reflektion som under denna period. När trådarna får chansen att knytas ihop sker utveckling och jag tycker mig märka en lust och ett nytt driv i hela yrkeskåren. Det blir intressant att lyssna på kommande avsnitt!

Lyssna på första avsnittet av Bibblababbel (soundcloud.com)

Du hittar även podden på andra ställen där poddar finns, till exempel på Spotify.